Новини Пловдив » Култура » С пълна пара тъкат Европейската черга в Пловдив ВИДЕО
Култура Пловдив

С пълна пара тъкат Европейската черга в Пловдив ВИДЕО

Майстор Ангел Милчев показа част от Европейската черга novini-plovdiv-press
Майстор Ангел Милчев показа част от Европейската черга

Галина ГЕОРГИЕВА

С пълна пара майстори тъкат на Малката главна в Пловдив Европейската черга, която ще е дълга 2019 см. Това е една от инициативите на Пролетния панаир на занаятите и фестивала ,,Споделени нишки, поглед към миналото, мост към бъдещето“. В красивата постелка, тъкачите ще използват мотиви от националната си традиция и култура. Изабел Гомез от Испания, Мария – Даниела Иванушка от Румъния, Росица Станева от Варна , Веселин Фесчиев от Велико Търново и  Ангел Милчев от с. Паволче, Врачанско от вчера усърдно майсторят чергата. Първите нишки бяха изтъкани от Иван Тотев, Савина Петкова, Александър Държиков, които откриха Панаира на занаятите, организиран от Занаятчийска камара- Пловдив.

Майстор Росица Станева разказа за тъкачеството novini-plovdiv-press
Майстор Росица Станева разказа за тъкачеството

Росица Станева от Варна  и Ангел Милчев от с. Паволче разказаха пред ПловдивПрес за занаята си. „Нещата стават бавно и са необходими упоритост и търпение. Работим с вълна, използваме и по-ярки цветове с различни нюанси“, сподели Росица Станева. Тя допълва, че много хора минават да гледат, но нямат желание да пробват.

Ангел Милчев пък обясни, че е майстор тъкач от 2010 година и практикува занаята като хоби. Научил го от майка си. Ето какво сподели още пред ПловдивПрес майсторът:

Черги, торбички, килими за стена са изложени до становете и предизвикват любопитството на минувачите. Ангел Милчев се гордее с гоблена – „Дамата с розите“ и още куп свои художествени изделия.

Три стана – два вертикални и един хоризонтален, са оставени на разположение на пловдивчани и гости на града, които искат за минути да се потопят в тъкането на черги. Две деца, момче и момиче на седем годинки споделят удоволствието си от умението, което са усвоили вече. И двамата признават, че не е трудно да се прекарва цветния конец със совалката между нишките на основата.

70 занаятчии от България, Сърбия и Румъния са разпънали шатри по Малката гравна, а интересът към различните изделия е голям.

До  сградата на БНБ – подлеза на аптека Марица е разположена ножарска работилница, където са 7 майстори ножари  – Евгений Добрин от Русия , Александр Белъй  от Беларус , Елза Фантино от Франция, Фред Перин от Франция , Ясен Ников от Кюстендил, Николай Николов от Правец, Ивелин Вощански от Ветрен.

Специално от Франция пристигна Фред Перин – един от големите майстори в изработката на дамаскови ножове с фиксирани остриета. Перин има богат опит в бойните изкуства. Две години е служил във френската армия. Шампион на Франция по Таекуондо и европейски шампион по фулконтакт. Фред води семинари и обучава елитните части на Франция.

Майстор Мариана Димитрова ще разкрие в събота  тънкостите на правенето на колани „на кори“. Този занаят се практикува от векове с помощта на дървени плочки с 4 дупки, през които минава основата. В резултат на комбинацията от цветове и преподреждането на корите се получават уникални колани, чиято изработка отнема между 1 седмица и 1 месец, в зависимост от сложността. Децата също могат да се научат да изработват по-прости модели, а занаятът може да се практикува и сред природата.

Неделята е ден на публиката и всички майстори ще бъдат на разположение на гражданите, желаещи да опитат умения в някой занаят.

По традиция се организира и фотоконкурс на тема ,,Улови занаята“. Три снимки, запечатали момент от работния процес на майсторите и изпратени на фейсбук страницата на РЗК-Пловдив и събрали най-много харесвания, ще получат награди.

Ето програмата в събота и неделя:

РЕГИОНАЛНА ЗАНАЯТЧИЙСКА КАМАРА – ПЛОВДИВ
ПРОГРАМА ФЕСТИВАЛ „СПОДЕЛЕНИ НИШКИ”

16-19 МАЙ 2019г.
МЯСТО: ул. РАЙКО ДАСКАЛОВ /МАЛКАТА ГЛАВНА/

18 май – събота
11.00ч – 17.00ч
Изработване художествени тъкани Майстори: Изабел Гомез – Испания, Мария – Даниела Иванушка – Румъния , Росица Станева – гр.Варна , Веселин Фесчиев- гр. Велико Търново, Ангел Милчев – с. Паволче.
Място: Тъкачна работилница /ул.„Р. Даскалов” с ул.„Княз Богориди”/

11.00ч – 17.00ч
Изработване ножове Майстори : Евгений Добрин – Русия , Александр Белъй – Беларус , Елза Фантино – Франция, Фред Перин – Франция , Ясен Ников – гр.Кюстендил, Николай Николов – гр.Правец, Ивелин Вощански – гр.Ветрен
Място: Ножарска работилница /БНБ, подлез- аптека Марица/

13.00ч- 15.00ч
Майсторски клас: Тъкане колани на кори с майстор Марияна Димитрова
Майсторски клас: Ножарство с майстор Евгений Добрин – Русия.
Място: Улица на Занаятите ул.Стръмна , Старият град

13. 00ч-15.00ч
Детска работилница „Поглед към миналото – мост към бъдещето”- майстор Елена Драмова ще запознае любознателните деца със стари техники на изработка, парцалени черги и други тъкани.
Място: Тъкачна работилница /ул.„Р. Даскалов” с ул.„Княз Богориди”/

17.00ч-18.00ч
Общата Европейска черга -създаване чрез свързване на тъканите, изработени от децата, майстори от различни държави, гости и граждани на Пловдив. Свързващите звена, колани изтъкани на кори, ще бъдат изработени от майстор Марияна Димитрова.
Място: Тъкачна работилница /ул.„Р. Даскалов” с ул.„Княз Богориди”/

19 май – неделя
10.30ч – 12.00ч
Ден за работа на майсторите с гости и жители на Пловдив
Място: Ножарска работилница /БНБ, подлез- аптека Марица/
Тъкачна работилница /ул.„Р. Даскалов” с ул.„Княз Богориди”/
12.00ч
Представяне на майсторските изделия, сътворени в работилниците по ножарство, тъкачество и снимки с майсторите.
Място: БНБ/ подлез на аптека Марица/

 

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Съгласни ли сте с идеята на кмета Здравко Димитров да тегли до 120 млн. лева заем?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!