Новини Пловдив Прес » Бизнес » Чака се решение на ВКС за собствеността на перона на летище Пловдив
Бизнес Важно Съд и Прокуратура

Чака се решение на ВКС за собствеността на перона на летище Пловдив

Летище Пловдив
Летище Пловдив

Ваня ДРАГАНОВА

Върховният касационен съд ще разгледа казуса с перона на летище Пловдив и ще реши дали той е собственост на държавата или на дружеството „Летище Пловдив“ АД, в чийто капитал е апортиран през 1995 г. Фактът, че ВКС въобще ще се произнася по спора  е добра новина, защото на първите две инстации държавата в лицето на Министерството на регионалното развитие загуби и ако върховните съдии бяха решили, че искът не е допусним, перонът вече щеше да бъде окончателно загубен. А това ознава, че държавата или евентуалният бъдещ концесионер би трябвало да плащата наем за съоръжението. След провала на първата концесионна процедура миналото лято община Пловдив заяви желание да стопанисва летището, но след като делото за перона беше загубено и в Пловдивския апелативен съд, загуби интерес.

Междувременно на парламентарния контрол вчера стана ясно, че през юли предстои откриване на нова процедура за концесия на летището.  Въпросът за съдбата на аеропорта беше зададен на министъра на транспорта Росен Желязков от народните представители инж. Атанас Ташков, Запрян Янков и Кирил Калфин.

Със заповед от 16 януари 2019 г. на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията са стартирани подготвителни действия за възлагане на държавна концесия за строителство върху обект гражданско летище за обществено ползване Пловдив. Предстои Възложителят да събере оферти въз основа на обява за изготвяне на концесионни анализи (технически, финансово-икономически, правен и екологичен анализ), след което да разгледа и класира офертите и да сключи договор за изпълнение на обществената поръчка с класирания на първо място участник.

От транспортното министерство информират още, че във връзка с провежданите подготвителни действия за възлагане на концесия на летище Пловдив предстои изготвянето на концесионни анализи, които ще обосноват законосъобразността и целесъобразността на концесията. Ще се изследват и  възможностите за изграждане на нов перон в случай на негативно развитие на спора за съществуващия във ВКС.

Още новини по темата

Държавата загуби перона на летище Пловдив и на втора инстанция

 

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!