Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Пловдив » Паднал от сметовоз работник осъди „Чистота“ за трудовата злополука
Пловдив Съд и Прокуратура

Паднал от сметовоз работник осъди „Чистота“ за трудовата злополука

Такса смет се увеличава

Ваня ДРАГАНОВА

Служител на „Чистота“, строшил крака си на няколко места при падане от  камион за събиране на сметта, осъди предприятието да му плати обезщетение от 10 500 за злополуката. „Чистота“ ще трябва да покрие и разноските по лечението му, както и разходите по делото.

Около 11 часа на 3 април 2018 г. сметовозът събирал отпадъците от контейнерите в „Коматево“. Един от казаните обаче се заклещил и сметосъбирачът се опитал да го освободи с помощта на един лост. В този момент бил ударен от повдигащия кофата за смет механизъм и паднал на земята. Опитал се да стане, но усетил силна болка в левия глезен и паднал отново. Вече в болницата станало ясно че кракът е счупен на няколко места и се наложило да се слагат импланти. След това влизал още няколко пъти в болницата – за премахването на имплантите и за лечение на появила се некроза на раната.

От „Чистота“ му платили имплантите, но след като оздравял донякъде, защото все още накуцвал и бил трудоустроен, човекът завел дело срещу работодателя си. Първоначално поискал обезщетение от 30 000 за преживените болки и страдания, после увеличил претенциите си на 40 000 лв.

В хода на делото става ясно, че подобно освобождаване на заклещил се контейнер е забранено и би трябвало камионът да се върне в базата, където проблема да решат механиците. В „Чистота“ обаче било практика сметосъбирачите да се оправят сами, за което шефовете им знаели, но без да реагират. Така според Пловдивския районен съд вина имат и работникът, и предприятието, затова и искът му е уважен само до 10 500 лв.

Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Окръжния съд.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...