майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Важно » „Косачи“ на Елин Пелин измъчи зрелостници в Пловдив
Важно Образование

„Косачи“ на Елин Пелин измъчи зрелостници в Пловдив

Анджелина, Георги, Веселина и Синди от ПГТ "Асен Златаров" novini-plovdiv-press
Анджелина, Георги, Веселина и Синди от ПГТ "Асен Златаров" споделиха, че не са очаквали да се падне Елин Пелин

Галина ГЕОРГИЕВА

„Измислица и реалност“ в разказа „Косачи“ на Елин Пелин се падна на матурата по български и литература днес. Пред ПловдивПрес ученици споделиха, че изпитът не е бил труден, но имаше и много разочаровани. Изпитният вариант на ДЗИ съдържаше 41 въпроса , като зрелостниците трябваше да пишат есе или интерпретативно съчинение в последната 41-а задача. Времето за работа по първия модул бе 60 минути. Вторият също бе 60 минути, а третият – 120.

 Сами и Ясин от 12 „а“в Частно средно училище „Дружба“ novini-plovdiv-press
Сами и Ясин от 12 „а“в Частно средно училище „Дружба“

„Първият модул не ни затрудни, но темата в трети модул не ни допадна. Все пак сме учили произведението в 11 клас“, признаха пред ПловдивПрес Сами и Ясин от 12 „а“, които учат в Частно средно училище „Дружба“. Двамата младежи чакаха свои приятели пред сградата на СУ „Свети Патриарх Евтимий“ малко след 12 часа, където държаха изпита. Ясин е решил да учи „Графичен дизайн“ в Германия, а Сами иска да стане лекар и ще кандидатства Медицинския унивреситет в Пловдив.

Пред Търговската гимназия пък се бяха събрали на групички 12-класници от Професионална гимназия по туризъм „Асен Златаров“, които също оживено коментираха матурата по български. Анджелина, Георги, Веселина и Синди от 12 „а“ обясниха, че за втория модул не им стигнало времето от 60 минути. „ Като цяло изпитът мина добре, имаше по-лесни задачи, но имаше и по-трудни. Но не очаквахме да се падне Елин Пелин. Надявахме се да изтеглят автор и произведение, които сме учили в 12 клас“, споделиха зрелостниците. Те са избрали втората матура да е по английски.

Анджелина, Георги, Веселина и Синди от ПГТ "Асен Златаров" novini-plovdiv-press
Анджелина, Георги, Веселина и Синди от ПГТ „Асен Златаров“ споделиха, че не са очаквали да се падне Елин Пелин

Младежите са решили и къде ще продължат образованието си. Анджелина и Синди искат да учат Английска филология в ПУ“ Паисий Хилендарски“, Георги си е харесал специалност „Компютърно и софтуерно инженерство” в Техническия университет, а Веселина предпочита Универститета по хранителни технологии.

На няколко крачки от тях темата обсъждаха Мария, Адриан и Теодора от 12 „б“. Те разказаха, че вторият модул е бил по-лесен за тях. „Надявахме се да се паднат Дебелянов, Далчев, Йовков, но не и Елин Пелин“, заяви Адриан. Той искал да става полицай и е решил да учи в Симеоново.

Мария е категорична, че ще следва „Българска филология“ в Пловдивския университет, въпреки че стана лауреат на Националната олимпиада по философия. Решила е да запише философия като магистратура след като завърши филологията.

Малко преди 12,30 часа ученици от Художествената гимназия пък бяха насядали по стълбите на Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“, където 4 часа се потиха над теста и темата. Те се похвалиха, че са се справили със задачите.

„Във втори модул трябваше да направим резюме на текст за народната носия и не на всички ни стигна времето. Ние сме доволни от темата „Измислица и реалност“ в разказа „Косачи“, споделиха зрелостниците от 12 „б“. Някои от тях очаквали да се падне друг разказ на Елин Пелин, а други предпочитали Елисавета Багряна.

12-класници от Художествената гимназия се похвалиха, че са се справили с матурата novini-plovdiv-press
12-класници от Художествената гимназия се похвалиха, че са се справили с матурата

Само Светослав от групата е решил да следва в Англия, останалите петима ще продължат образованието си в България. Даниел е избрал Пловдивския университет, специалност „Педагогика на обучението по физическо възпитание“ , Иван и Боян ще учат „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“ в АМТИИ, Нанси – „Графичен дизайн и фотография в АМТИИ и в София, а Людмила мечтае за архитектура в София.

52 650 зрелостници от цялата страна се явиха на днешната матура по български и литуратура. ДЗИ се проведе в 4143 зали в 677 училища, а за сигурността на изпита отговаряха 10 500 квестори.

Втората матура е по избор и ще се проведе на 23 май.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...