Новини Пловдив » Важно » Проф. Модева от БСП: Пловдив e европейска столица, а не се акцентира върху културното богатство
Важно Избори за ЕП 2019 Политика

Проф. Модева от БСП: Пловдив e европейска столица, а не се акцентира върху културното богатство

Проф. Мариела Модева посети информационния център на БСП на Главната в Пловдив novini-plovdiv-press
Проф. Мариела Модева посети информационния център на БСП на Главната в Пловдив

Пловдив е един от знаковите градове в България, носител на културна памет, уникално място, където се срещат различни цивилизации, а през 2019-а е Европейска столица на културата. Всички очаквахме да се използват възможностите, които дава този статут, да се чува за нашето културно наследство, да идват много туристи, да повишим репутацията на България в Европа. Какво се случи? Откриването на Европейска столица на културата започна със скандал. Програмата на „Пловдив 2019“ е затрупана с пърформанси, събития, фестивали, но не се акцентира върху архитектурното и археологическото наследство. Част от Тютюневите складове изгоряха. Това заяви в Пловдив проф. Мариела Модева – културолог, журналист и кандидат за евродепутат от „БСП за България“ по време на дискусия за културното и духовно богатство на Пловдив, с която социалистите в града закриха предизборната си кампания тази вечер.

Темата „Културното наследство на Пловдив – социални и цивилизационни аспекти в контекста на ЕСК 2019“ предизвика оживен дебат в културен център „ТракАрт”, а пловдивчани повече от два часа поставиха редица въпроси .

„Това е тема, която се нуждае от експертни проекции и интелектуална аналитичност, но без баналности и клиширано красноречие. Проф. Модева е именно такъв събеседник”, казва в началото председателят на БСП – Пловдив Красимир Трифонов.

„ И аз имах по-големи очаквания към случващото за Европейска столица на културата. Но се оказа, че през 2018 година, имаше много повече интерес от страна на туристи и експерти към Пловдив. Факт е, че през май месец 2019 година почти никой не говори за ЕСК, допълни Красимир Трифонов.

Проф. Мариела Модева подчерта, че темата за културата и културното наследство трябва по-силно да присъства в дебата за бъдещия Европейски парламент и Европейски съюз. „България в Европа е оценявана по редица показатели и страната ни е на дъното на класацията – икономика, социална сфера, образование и здравеопазване, качество на живот. Третират ни като корумпирана държава, поставаха ни извън Шенген, към нас прилагат двойни стандарти. Когато става дума за култура и културно наследство, ние сме в челото на класацията. България е трета по богатство на културни ценности след Италия и Гърция. Страната ни е дала третата официална азбука в ЕС, а българският език е един от 24-те официални езика в Съюза“, припомни кандидатът за евродепутат на „БСП за България“.

И акцентира, че наред с темата за регионалното развитие, доходите, европейския социален стълб, младежката и детска гаранция, които са основни в кампанията на социалистите, е важно да се отбележи, че при бюджетирането на европейските програми културата трябва да присъства. „БСП за България“ настоява да се увеличат средствата по програмите „ Творческа Европа“, „Хоризонт 2020“ и „Еразъм плюс“ и да бъде приложен европейския културен чек,благодарение на който всеки млад европеец ще има възможност до се запознае с културата на всяка страна.

Проф. Модева призова българите да гласуват на 26 май, за да се случи промяната. „Искаме нов старт на социална Европа, България да бъде нормална демократична държава и да се разшири достъпа до огромните възможности, които дава членството на ЕС  под формата на европейски средства, за да създадем условия културното ни наследство да се опази. Навсякъде по света носи дивиденти културата и културното наследство и фактът, че една страна има паметници на световното наследство на ЮНЕСКО, както е България. Но в нашата страна нещата стоят по друг начин. Между 8 и 10 пъти е възвращаемостта на инвестициите при градовете столици на културата. Брюж е спечелил над 37 милиона, Глазгоу- 27 милиона. Идеята за Пловдив беше цялостна концепция за представяне на археологическото и архитектурно наследство, но не се случи. Градът е разкопан, Тютюневият град всички виждаме в какво състояние е, някои складове изгоряха. Няма я тази масирана реклама. Тук трябва да прелива от туристи, защото Европейска столица на културата е шанс не само за България, но и за ЕС. Девизът на ЕС „Единни в многообразието“ е приложим тук, защото Пловдив е град на толерантност между различни етноси и религии, а културата изгражда мостове. Хубаво е, че девизът е ЗАЕДНО, но дали сме заедно и на какво сме заедно, ще се види накрая от резултата. Запозната съм и с казусите за Небет тепе и кино „Космос“ и ме радва гражданската енергия. Пловдивчани въстанаха срещу възможността да бъде компрометиран града като невероятен носител на културно наследство.  Формално влизат много средства от ЕС, но една част от тях отиват за хипотетични реконструкции, бутафории, които противоречат и на Венецианската харта за автентичността, а от друга страна не стигат до проектите, които ще подобрят региона и живота на хората“, посочи проблемите проф. Модева.

Кандидатът на „БСП за България“ припомни, че ЕП е най-влиятелната институция в ЕС и се избира от 427 милиона европейци, включително и от българи и призова избирателите да бъдат активни в неделя. Според нея в Европейския парламент България трябва да търси съюзи не само по политически семейства, но и на географски принцип.

Пловдивчани поискаха културата да бъде национален приоритет, защото без нея България ще се превърне в територия. Проф. Модева обясни, че българската държава трябва да определи кой е нейният национален приоритет. „Имаме над 240 стратегии в различни сфери на обществения живот, но от 2012 година пети опит се прави да се напише Стратегия за националната култура. Има теми в областта на културата, които трябва да бъдат надпартийни и да бъдат следвани, независимо от това кой управлява. Много се говори за дигитализация и дигитално включване, но колко като процент от българското население имат достъп до тях? Само големите градове! В малките населени места са само читалищата. Бил Гейтс се сети , че това са важни духовни и културни центрове, а ние ги унищожаваме“, изрази възмущението си проф. Модева.

В залата се чуха остри критики и затова, че пловдивчани не знаят къде са изхарчени парите за Европейска столица на културата. А проф. Модева посъветва да се сигнализират институциите в Брюксел, защото парите, които идват от Европа, се наблюдават от ЕК, ОЛАФ и европейския омбудсман.

Възрастен мъж изрази възмущението си, че на откриването на Европейска столица на културата не са показани символите на Пловдив, един от които тепетата. „ Няма ги, загърбени са. Но на върха на най-хубавото тепе се издига паметника на Альоша. Ние изпуснахме шанса Пловдив да бъде притегателен център за руски туристи, за потока от „братушките“, коментира той.

„Гражданите на Пловдив трябва да кажат, че този паметник е важен и няма право никой да го руши. Може да се свика Европа Ностра – европейска мрежа за опазване на Европейското културно и природно наследство, която за Бузлуджа надигна глас и се обърна международната общност. Ако не се направи нещо, губим културни ценности безвъзвратно. Изгоряха тютюневите складове, как ще ги реставрират сега? Това не е Нотр Дам, за която събраха набързо един милиард“, завърши проф. Модева.

„БСП за България“ е с №18 в интегралната бюлетина.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Кой от кандидатите за кмет на Пловдив бихте подкрепили?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close