майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » Христо от Английската, лауреат по немски: Живях в 15 държави, ще напиша книга
Важно Образование Пловдив Посоки

Христо от Английската, лауреат по немски: Живях в 15 държави, ще напиша книга

Христо Колев на Младежкия остров в Балтийско море в Дания novini-plovdiv-press
Христо Колев на Младежкия остров в Балтийско море в Дания

Едва ли някой се съмнява, че Английската гимназия в Пловдив е едно от най-престижните училища в България. Тази година с постиженията си трима 12-класници изстреляха ЕГ „Пловдив“ отново на върха. Христо Колев, Евгени Стателов и Надежда Калоферова грабнаха първите места в националните кръгове на три олимпиади.

Христо Николаев Колев от 12 „г“ клас с учител Светла Иванова стана лауреат на Националния кръг на олимпиада по немски език. Евгени Михайлов Стателов от 12 „а“ клас с учител Лулчо Попов е лауреат на Националния кръг на олимпиадата по химия и завоюва сребърен медал на международната Менделеевска олимпиада. Надежда Иванова Калоферова от 12 „в“ клас с учител Илиана Куманова получи званието „лауреат“ на Националния кръг на олимпиадата по български език и литература.

ПловдивПрес ще ви разкаже за зрелостниците, прославили Английската гимназия.

Галина ГЕОРГИЕВА

Интелигентен, любознателен, амбициозен. Мечтае да покори всяко кътче на света, да знае поне 7-8 езика, да напише книга за пътешествията си, да учи бизнес администрация и политология. Макар да е само на 19 години, Христо Колев от 12 „г“ е посетил 15 държави и се е докоснал до културата, историята, традициите на местните хора. Доволен е, че не просто е бил на екскурзия за по няколко дни в една или друга страна, а е печелил проекти, конкурси, състезания и е живял в различни градове на Европа. Директорът на ЕГ „Пловдив“ Николай Радев и учителите се гордеят, че Христо достойно представя елитното училище на Националната олимпиада по немски години наред. Тази година 12-класникът е носител на званието „лауреат“, което се присъжда на петимата ученици с най-висок резултат.

Христо Колев е роден на 30 април 2000 година в Пловдив. Родителите му работят в две отделни фирми, има брат в четвърти клас.

Още от малък проявява интерес към географията, започва да чете енциклопедии и книги за пътешествия, да работи с атласи. Лесно усвоява английския, а след седми клас се насочва към немски. Приет е в Английската гимназия и печели медал след медал. „Още в 8 клас добре се получи спойката между мен и езика на Гьоте, наистина не е лесен и се изискват доста усилия. В 9 клас се класирах трети в България на Националната олимпиада по немски, в 11 клас бях втори, а тази година съм лауреат“, радва се на успехите си Христо. Има сертификати за ниво С1 по немски и С2 по английски, DSD диплома, а в края на май ще държи изпит по руски за ниво B2. Решил е да започне да учи испански и италиански, а един ден и да говори свободно китайски или арабски.

За Националния кръг на олимпиада по немски за 12 клас разказва, че никак не е лесно да пребориш конкуренцията от цялата страна и да станеш първи.  „Имахме няколко задачи – четене с разбиране, текст с отговори на въпроси, текст с пропуснати думи, които трябваше да попълваме, съчинение и най-сложната част – превод на художествен текст от немски на български. За да се справиш с последната задача, трябва майсторски да владееш както немския, така и родния език, защото се взимат точки, ако допуснеш правописни или пунктуационни грешки на български. Текстът, който трябваше да преведем, беше от книги за самоусъвършенстване, а темата беше свързана с новогодишните обещания. Обикновено хората си дават обещания как от следващата година ще спортуват повече, ще обръщат повече внимание на близките, ще се интересуват повече от своето щастие, но в крайна сметка си остават само с обещанията. Според мен, човек всеки ден може да прави нещо по-добро за себе си и да се променя, а не да чака конкретен ден“, убеден е зрелостникът от Английската гимназия.

Христо има много постижения и спечелени конкурси, проекти и стипендии през последните години. В 10 клас се явава на PAD олимпиадата, организирана от Германската служба за педагогически обмен към Министерство на образованието и културата на Федералната република. „Трябваше да разработим проект по една от поставените теми. Аз си избрах туризъм в България и разказах за Пловдив. После бяхме поканени на събеседване в немското посолство, а 12 души от страната спечелихме стипендия за триседмичен престой в Германия. Заминахме за град Кобург, Северна Бавария и ни настаниха в приемни семейства. Посещавахме местни училища, за да видим как функционира образователната им система, имахме възможност да се запознаем с културно-историческите забележителности. Моето семейство беше изключително гостоприемно и останах много доволен, че живях три седмици там“, признава младежът.

Част от българската и немската група на обмена в Германия. Христо и младежите на посещение в Нюрнберг novini-plovdiv-press
Част от българската и немската група на обмена в Германия. Христо и младежите на посещение в Нюрнберг

През 2018-а Христо печели конкурса на неправителствената организация „Образование без раници“ и отива за една седмица в Базел, Швейцария.  „В семейството на моята приемна сестра се преплитаха две култури – европейската и латиноамериканската. Майка й беше швейцарка, а бащата – перуанец. В класа, който посещавах, имаше ученици от Колумбия, Венецуела, Боливия, Северна Африка, Алжир, Мароко и цяла Европа“, спомня си той хубавите преживявания в държавата, обявена за най-добра за живеене в световен мащаб.

В Швейцария с част от ученици в Мюнхенщайн novini-plovdiv-press
В Швейцария с част от ученици в Мюнхенщайн

 

Христо Колев в Кобург novini-plovdiv-press
Христо Колев в Кобург

Също миналата година пловдивчанинът става първенец на т. нар. Баварско състезание, където условието е учениците да подготвят проект, свързан с баварската култура. Възпитаникът на ЕГ „Пловдив“ пише хумористичен разказ за престоя си във федералната провинция на Германия година по-рано. Избран е заедно с още 7 българи да представят проектите си в Баварското министерство на образованието в Мюнхен. Успява да разгледа местните градове и културно-исторически забележителности. „Като награда след това състезание имах възможност да участвам в срещата между премиера Бойко Борисов и колегата му от Бавария Маркус Зьодер в София на 2 май тази година. Ние бяхме поканени в Министерския съвет и трябваше да кажем по няколко думи за нашите проекти“, обясни Христо.

Христо с младежи от т Русия, Украйна и България на пробното следване в университета във Франкфурт на Одър novini-plovdiv-press
Христо с младежи от т Русия, Украйна и България на пробното следване в университета във Франкфурт на Одер

В края на 2018-а той печели стипендия за университета „Виадрина“ във Франкфурт на Одер, където заедно с украински и руски групи остава една седмица. Проектът е „Пробно следване“ и дава възможност на учениците да посещават лекции. Христо е впечатлен от висшето училище и е готов да кандидатства там международна бизнес администрация и езици. Ако го приемат, ще избере испански и италиански. Другият вариант пред 12-класникът е да следва в Американския университет в Благоевград бизнес администрация и политология. „Отделно ще мога да уча испански и китайски“, казва абитуриентът.

В Словакия с младежи от България, Словакия, Литва, Испания и Турция. Снимката е направена в замъка Смолнице novini-plovdiv-press
В Словакия с младежи от България, Словакия, Литва, Испания и Турция. Снимката е направена в замъка Смолнице

Пътуванията му не свършват дотук. През есента на 2018 година Христо отива в Словакия, където минава обучение по социално предприемачество. През март тази година пътува за Италия, след като печели проект „Аз обичам ЕС“, а целта е популяризиране на европейските избори сред младежите.

Христо с приятели в Германия в деня на абитуриентски балове novini-plovdiv-press
Христо с приятели в Германия в деня на техните абитуриентски балове

Само преди седмица пък се завръща от Дания по подобен проект . „Беше младежка среща преди евроизборите, организирана от датска неправителствена организация, а целта – младежите да бъдат по-активни на евровота. Събрахме се 200 младежи – 100 от Дания и 100 от останалите 27 държави- членки на ЕС. От България бяхме седем души. Разделиха ни на групи по интереси. Аз избрах темата „Култура и идентичност“. Бяхме в училища, типични за Дания, които можеш да посетиш след завършване на гимназия и преди постъпване в университет или преди да започнеш работа. Там човек може да развива своите интереси – имаше каремика, ветроходство, езици, музика, танци, актьорско майсторство и т. н. В тях учениците живеят заедно, готвят заедно, чистят заедно. В моето училище 25% от децата бяха с увреждания, но всичко беше модернизирано и те водят нормален начин на живот. Имаше плувен басейн с огромни размери, джакузи с размерите на няколко класни стаи, водна пързалка, до която се стигаше с асансьор. Целта на младежката среща беше да изготвим декларация за своята визия за развитието на Европа. Последните два дни прекарахме на един младежки остров в Балтийско море. Там, благодарение на труда на всички участници, се роди и т. нар. Младежки манифест, който ще бъде представен на новоизбраните членове на Европейския парламент след изборите и на Европейската комисия“, разказва Христо.

С премиера Бойко Борисов в Министерски съвет на 2 май novini-plovdiv-press
С премиера Бойко Борисов в Министерски съвет на 2 май

 

Христо в училището в Дания, Egmont Højskolen. 10 души са от Дания и останалите са от България, Румъния, Чехия, Словакия, Словения, Италия и Литва novini-plovdiv-press
Христо в училището в Дания, Egmont Højskolen. 10 души са от Дания, а останалите са от България, Румъния, Чехия, Словакия, Словения, Италия и Литва

Той ще гласува на евроизборите в неделя. „За първи път ще имаме възможност да дадем своя вот и ще е грехота да не се възползваме от това си право“, споделя младежът.

Христо обожава Пловдив и е категоричен, че където и да учи, ще се върне в родния си град да работи. „Пловдив е най-красивият град в България. Осъзнавам, че колкото повече пътувам, толкова повече ми се иска да живея тук“, искрен е абитуриентът.

Освен да пътува, обича да чете предимно пътеписи и криминални романи, а любими са му книгите за Шерлок Холмс. „Бях в пети клас, когато родителите ми ми подариха книгата „От Карабах до Калахари“ на Димитър Тодоров и се запалих по пътешествията. Един ден искам и аз да напиша книга за посещенията ми в различните страни. През лятото съм си поставил за цел да направя травъл блог, ще опиша впечатленията си от Германия, Дания, Словакия, Италия и други страни в хумористичен стил, ще сложа и снимки“, издава част от бъдещите си плановете Христо.

Христо Колев на Младежкия остров в Балтийско море в Дания novini-plovdiv-press
Христо Колев на Младежкия остров в Балтийско море в Дания

И разказва за две забавни случки по време на посещенията си в Германия и Дания. „Когато бяхме в Кобург, един ден отидохме на фестивал на цветовете в съседен град. Оказа се много забавно, защото хората се пръскат с различни цветове и дрехите им стават шарени, а после се иска солидно търкане, за да ги изчистят. Трябваше бързо да си хванем влака и се наложи да се качим така изцапани. Кондукторката най-напред не искаше да ни пусне, но после направи компромис. А хората се обръщаха да ни гледат, защото приличахме на клоуни. В Дания пък, когато бях преди седмица, влизах в Северно море при температура на водата 7 градуса. Местните имат традиция, останала още от викингите. На брега на морето има сауна с 80 градуса температура, в която хората стоят за около 20 минути, а после влизат в морето. Това се прави по няколко пъти седмично и е здравословно. Първите няколко секунди не си усещаш тялото, но после излизаш и се чувстваш като прероден“, завършва възпитаникът на ЕГ „Пловдив“.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...