майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Мнения » За нас, пловдивчани, 24 май е особен повод за гордост
Мнения

За нас, пловдивчани, 24 май е особен повод за гордост

Савина Петкова
Савина Петкова

Обръщение на председателя на Общинския съвет Савина Петкова

СКЪПИ УЧИТЕЛИ, УЧЕНИЦИ, ТВОРЦИ,

ДЕЯТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА,

ПРОСВЕТА И НАУКА

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Най-сърдечно ви поздравявам по случай 24 май – Ден на българската просвета, култура и на славянската писменост.

Времето често обрича на забрава всяка една велика победа, всеки един културен взрив, всеки един титан на мисълта. Но делото на светите братя Кирил и Методий, техните ученици и поколенията след тях писмовници, оставили следи в целия славянски свят, живее и ще живее чрез всеки един от нас.

24 май е триумф на духа – на този непресъхващ извор на гордост от постигнатото и енергия за предстоящото. Ярък символ на националното ни самочувствие и дълбок принос в изграждането на европейската цивилизация с интелекта и таланта на българските творци в културата, просветата и науката.

24 май е най-светлият, най-българският празник. Събрал в себе си духовните въжделения на един народ за просвещение и национално въздигане, успял да съхрани себе си под тъмната сянка на чуждия гнет. Писаното слово пробуди предците ни, които смело начертаха пътя към свободата.

За нас, пловдивчани, 24 май е особен повод за гордост. Преди 168 години крехките гласчета на Найден-Геровите ученици гордо и непоклатимо прогласиха почитта си към делото на Светите братя Кирил и Методий и възвестиха „и ний ний сме дали нещо на света и на вси славяни книга да четат“.

В ден като днешния думите не стигат да изразя своята признателност и уважение към всички вас просветители и пазители на духовността. Пожелавам на всички дейци на културата, науката и образованието здраве, амбиция и творческа енергия. Не спирайте да разпръсквате познанието за българския дух, да пазите това кътче на душевност и българщина.

Честит 24 май !

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

Покажи резултатите

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...