Новини Пловдив » България » Политика » Мажоритарният вот реши изборите, така ще е занапред
Анализи Важно Избори за ЕП 2019 Мнения Политика

Мажоритарният вот реши изборите, така ще е занапред

Борисов обиколи за седмица цялата страна и го посрещаха като рок звезда навсякъде.
Борисов обиколи за седмица цялата страна и го посрещаха като рок звезда навсякъде.
  • Чашата е наполовина празна – ГЕРБ победи с гласовете на 28 315 души, това са над 20 хил. гласа надолу от подкрепата за кмета Иван Тотев
  • Хората предпочетоха абсолютната власт на Борисов пред махленската демокрация на БСП
  • Да не забравяме, че има 5 месеца до местните избори – достатъчно време да се обърне резултатът, разликата между левицата и управляващите е едва 7457 гласа

Александър Константинов

Инж. Александър КОНСТАНТИНОВ, специално за ПловдивПрес

Успехът винаги има много бащи, а неуспехът само една майка. Тази стара мъдрост е приложима и към ситуацията след изборите за европейски парламент. Сега ще има различни коментари в зависимост от политическия интерес, ще сме свидетели на виртуозна еквилибристика с данни. Все пак има няколко безспорни числа, които не могат да се манипулират.

От 303 000 избиратели в Пловдив гласуваха 84 000, или по малко от 30%. В новата история на града няма толкова ниска избирателна активност. Хората наказаха цялата политическа класа с бойкот на тези избори. Ако партийните централи не разберат този наказателен вот, ще последва нещо друго. Две трети от избирателите бяха отвратени от неспирните скандали около властта, които вече са като сапунен сериал. Не намериха достойни политици и отказаха да гласуват за сегашните.

Резултатите са близки до очакваните, но има и място за анализи. ГЕРБ печели в Пловдив с 35,29%, но това са около 28 315 души. За сравнение сегашният кмет на Пловдив е избран с 49 127 гласа. Ако трябва да се анализира обективно резултатът им, те са загубили 20 812 избиратели в тези избори. Вярно е, че не трябва да се сравняват два различни избора, но тенденцията е показателна, защото спрямо предишния евровот от 2014 година ГЕРБ в Пловдив губи 20 393 гласа.

В централата на ГЕРБ сигурно има умни хора, които оставят фойерверките на политиците и се готвят за следващите – след 5 месеца. Времето е достатъчно, за да се смени посоката на местната политика.

БСП спечели 25,99%, или 20 858 гласа и реално загуби тези избори в проценти, но пък качи резултат по брой избиратели. БСП, явила се през 2014 година под формата Коалиция за България, има към онзи момент 16 472, а вчера мобилизира 20 858, което е 4 386 гласа повече спрямо миналите евроизбори.

Чистият резултат показва, че разликата между ГЕРБ и БСП в града е 7457 гласа.

Истината е, че се очакваше повече след многобройните скандали при управляващите. Проблемът е, че това са реалните възможности на БСП в Пловдив. На редица последователни избори – парламентарни и местни, БСП достига до около 20 000 гласа и не може да преодолее тази граница. Явно скандалите в ГЕРБ не означават преливане на гласове в БСП. Само при президентски избори (и за Първанов, и за Радев) БСП достига до над 70 000 гласа. Това е широката периферия на левицата, но тя се мобилизира само при мажоритарни избори. Не може лидерите на БСП да се мразят взаимно, да се плюят по различни телевизии и хората да гласуват доверие на тези хора. Ако това е разбирането за демокрация на партийното ръководство, резултата го виждаме на изборите.

Очевидно абсолютната власт на лидера на ГЕРБ се приема по добре от хората, отколкото махленската демокрация на БСП.

На тези избори отново се убедихме, че избори се печелят по телевизията. До известна степен влияят и електронните медии – сайтове и социални мрежи. Мина времето на плакатите, листовките, вестниците и партийните събрания. Организираните членове на партиите така или иначе гласуват за своята партия, но изборите се решават от хората, които не искат да се занимават с политика. Точно на тези групи граждани трябва да се спечели доверието. Доверие се печели трудно и се губи лесно. Важно е да формулираш няколко политики и те да се разберат от хората. Никой не чете дълги и скучни програми, колкото и интелигентно да са написани.

Погледнете как г-н Борисов обърна резултата в последните дни на кампанията – с няколко лозунга, повторени по телевизията стотици пъти. Пътища, заводи, доходи и сигурност – това осигури победата на ГЕРБ.

Партийните чиновници трябва да разберат, че хората искат мажоритарен избор. Преференциите са част от тази тенденция и те ще изиграят голяма роля на тези избори. Тепърва ще бъдем свидетели на изненади, както на тези избори, така и на следващите. Мажоритарните личности се изграждат дълго и трудно. Това не иска да разбере партийният апарат, който иска да принуди хората да гласуват неговите предложения. При все по-малки партийни ядра мажоритарните личности ще решават изборите в бъдеще. За да стане популярен един партиен кандидат, се искат много неща – професионална кариера, харизма, постоянно присъствие в медиите и лични качества. Това е като във футбола – има хиляди футболисти, но само десетки са известни в цял свят.

Сега ще бъдем свидетели и на хвалби и на критики. Това ще отмине бързо. Важното е да се направят точните изводи за всички партии и да започне подготовката за следващите избори.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Кой от кандидатите за кмет на Пловдив бихте подкрепили?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close