Новини Пловдив » България » Нинова стартира процедура за избор на нов председател на БСП
България Избори за ЕП 2019

Нинова стартира процедура за избор на нов председател на БСП

Председателят на БСП Корнелия Нинова ще предложи на утрешното заседание на НС да бъде стартирана процедура за избор на нов председател на партията. Нинова ще участва в състезанието. Мотивът ѝ – така се носи достойно политическата отговорност. Това стана ясно от първата пресконференция на ръководството на БСП след евровота в неделя.

„Имаме нужда от доверие, от легитимност вътре в партията“, каза още Нинова. Тя призна, че БСП е загубила тези избори, макар че е единствената партия, която увеличава бройката на евродепутатите си и е привлякла повече гласоподаватели в сравнение с евроизборите през 2014 година.

Категорично не отговаря на фактите това, че ядрото на БСП не е излязло да гласува. Ние събрахме 450 005 гласа на тези избори, това е ядрото на партията и твърдя отговорно, че БСП излезе да гласува на тези избори“, подчерта Нинова.

Лидерът на БСП не мисли, че отсъствието на социалистите от парламента е повлияло негативно на резултатите й. Две седмици преди изборите социолозите давали лека преднина на БСП, но тогава партията също била извън Народното събрание. За тези две седмици станало нещо друго, но какво – е въпрос на съответните анализи.

Тя обърна внимание на ниската избирателна активност.„Голямата ни тревога и то за България е ниската избирателна активност, особено на фона на това, което се случи в Европа като избирателна активност. Смятаме, че това е урок за всички партии, да си вземем поука защо всички нас хората не ни харесват. Ниската активност представлява и слаба легитимност, и слабо представителство на партиите. Всички партии, които участвахме във вота, взети заедно, ще представляваме по-малко от 2 млн. българи. Това е проблем за политическите партии и държавността“, заяви лидерът на БСП.

Корнелия Нинова подчерта, че не смята, че с кампанията си социалистите са изплашили избирателите. „Само ние увеличаваме евродепутатите си – с един, каза тя, сравнявайки резултатите на БСП с предишните.

Лидерът на БСП подчерта, че партията води в четири области – Видин, Добрич, Плевен и Ямбол.

От 28 социалистически и социалдемократически партии в ЕС БСП е пета, посочи Нинова.

„Ние загубихме тези избори. Причините са две групи – външни и вътрешни. Външни – корпоративен вот, използване на администрация, страх у хората, използване на държавен ресурс и вътрешни партийни, които ще обсъдим“, каза Корнелия Нинова.

„Утре сме свикали Национален съвет. Смятам, че отговорността трябва да е солидарна на всички – от основни организации до председател. Ще предложим да се направят конференции. На тези общински конференции да се направи анализ по места, оценка какво се е случило, защо сме загубили. В конференциите да има точка от дневния ред – избор на ръководство на общински съвети и председатели, провеждане на областни съвети. За пръв път ще проведем избор на председател по новия устав, т.е. ще гласуват всички членове на партията – пряк избор по подобие на президентския вот. Ще се явя на избор пред цялата партия заедно с всички останали кандидати, обяви тя“, допълни Нинова.

Тя изрази надежда, че до месец два ще се приключи тази процедура.

 

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Кой от кандидатите за кмет на Пловдив бихте подкрепили?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close