Quantcast
Новини Пловдив » България » Политолози: ГЕРБ е Бойко Борисов, ще има рокади в управлението
България Важно Избори за ЕП 2019 Мнения

Политолози: ГЕРБ е Бойко Борисов, ще има рокади в управлението

ГЕРБ продължава да е Бойко Борисов. Цветанов обаче положи голям по обем труд. Това каза анализаторът Георги Харизанов в ефира на bTV.

Бойко Борисов е много сложен. За него не може да се говори с общи фрази, коментира икономистът Кольо Парамов.

Политическата класа направи така, че политическите скандали да бъдат потушени. Борисов продължава с линията, че това петно трябва да се премахне с много работа. Смятам, че престъпленията няма да стихнат, заяви политологът Мария Пиргова.

По думите й Борисов няма никаква възможност да изчисти името на ГЕРБ, а това може да го направи само съдът.

„Бойко Борисов не е съдия, не е прокурор. Аз не искам всички да се оправят за пореден път. Това няма нищо общо с политиката“, реагира Харизанов. Той добави, че не мисли, че Цветанов е извършил престъпление, за да бъде наказван.

„Нормално е да се очакват рокади в управлението след подобен резултат. Сега новата ситуация в България, огромната омраза, говори, че има много голям проблем. Трябва да търсим изход като държава. Моделът трябва да се промени“, категоричен бе Парамов. „Трябва да има реформи, защото има основни проблеми, които трябва да се решават“, добави той.

„Икономическият модел трябва да се промени. Проблемите в един сектор трябва да се решават с реформи, а не с пари и запушване на дупки“, убеден е Харизанов.

„Това не е направено след 2009 г. България трябваше да премине най-тежката икономическа криза. След това държавата трябваше да бъде отвоювана отново, защото беше дадена под аренда на БСП през 2014 г. През 2019 г. фокусът е доходите и икономическата политика. Надявам се Корнелия Нинова още дълги години да остане председател на БСП“, заяви Харизанов. „Пожелавам ѝ творческо дълголетие“.

Конфликтите в БСП ще се засилват, прогнозира Пиргова. Тя смята още, че скандалите ще продължат. „БСП така или иначе е най-голямата опозиционна партия и трябва да се изправи“.

Усмихнатите спечелиха, а начумерените загубиха евровота. И не знам дали ГЕРБ спечели, но Борисов със сигурност. Той взе кампанията на партията на „ръчно управление“ и тя сработи“. Това каза пред Нова телевизия социологът от „Галъп“ Първан Симеонов.

Колежката му Евелина Славкова от агенция „Тренд“ пък определи „Демократична България“като една от най-големите изненади на изборите.

„Друга изненада е ДПС. От тях се очакваше по-сериозна мотивация от тази, която видяхме, защото те вероятно ще имат под 300 000 гласа. Изненади има и при партиите „под чертата“, както и при независимите кандидати. Така например Иванчева се движи в проценти, с които може да изпревари дори „Атака“ и НФСБ“, коментира Славкова.

Според Първан Симеонов при БСП се наблюдава сериозна преференциална битка.

„Това, което чухме, е, че ще има промяна във вътрешнопартийния живот на ГЕРБ, но каква ще бъде тя, ще разберем във вторник. Действията, които Борисов предприема, няма да се ограничат само до победата на изборите. Той иска да остави в съзнанието на хората впечатление, различно от това за „Апартаментгейт“, коментира още Славкова.

„България се нуждае от едни реални избирателни списъци.“ Това каза Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“ в ефира на сутрешния блок на bTV.

„Демократична България“ е на ръба, но може да има разместване. В момента извадката е готова на 61%. Преференцията имаше значение, беше правилно, че тя остана с един по-нисък праг,“ добави Димитрова.

„Въпросът дали да се запази статуквото, зададен в нашата извадка, дава положителен отговор и очакване. Но ГЕРБ трябва да предприемат някакви ходове. Тезата за предсрочен вот не можа да спечели мнозинство. Желанието е да се запази правителството, но с определени корекции. Идеята за предсрочен вот не можа да вдигне една протестна вина“, завърши Димитрова.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...