Новини Пловдив » Важно » Анастас мечтаеше за летище, от което картините да поемат към свободата
Важно Градът Култура Палитра

Анастас мечтаеше за летище, от което картините да поемат към свободата

  • Галерията на големия пловдивски талант се превърна в музей за съвременното изкуство

„Искам да направя летище в двора, от което картините да се изстрелват на Запад, към свободата. Искам мястото да бъде белязано като храм“. Така говорел Анастас Константинов в началото на 90-те, а мечтата му да съгради собствена галерия не му давала покой. През 1994 година, след едно завръщане от Брюксел, отворихме първата изложбена зала, а през 1999 година, когато Пловдив беше домакин на Европейския месец на културата, галерия „Анастас“ отвори с гръм и трясък.

С тези думи съпругата на големия Анастас Константинов проф. Емилия Константинова откри снощи Музея на модерното изкуство „Анастас“ в Стария Пловдив. Големият талант си отиде преди две години на 1 юни в най-активната си творческа възраст.

Автопортрет с риба
Автопортрет с риба

„Събрах ви тук на това изключително място, което Господ избра за Анастас и го беляза с духа му. Виждате плодовете на положения труд, но всичко това ние го изстрадахме, а Анастас даде живота си – твърде висока цена. Животът му беше на гениален творец, визионер и свободолюбив човек. Помните как избрахме това място, а Анастас казваше: „Абе, да построим една спалничка, където с Емилийчето да спим“, разказа проф. Константинова.

Тя благодари на приятели и съмишленици като арх. Никола Черняев, арх. Румен Русев, Борис Палков, Владимир Палков, Георги Константинов… които в най-трудния момент им дали сили да направят първата изложбена зала. „За нас тя беше всичко – спалня, работен кабинет, хол, където се правеха купони“, припомни бохемските времена Емилия Константинова.

„В годините Анастас Константинов превърна галерията в обител на изкуството, което той постоянно преобразяваше. Това беше Аврамов дом, в който постоянно идваха хора на духа – писатели, художници, артисти, изкуствоведи, учени от цял свят, които обменяха мисли и идеи. Те постоянно водеха философски разговори, подкокоросвани от Анастас. Това, което той извърши е подвиг“, смята Емилия Константинова.

В Музея на Анастас ще се провеждат културни и образователни програми с приоритет към децата, защото Анастас много ги обичаше и вярваше в тяхното бъдеще.

Отделни посетители и организирани групи ще могат да разгледат целия комплекс и да се потопят в света на художника с предварително заявено посещение на тел. 032/628061 или на 0898618782.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Съгласни ли сте с идеята на кмета Здравко Димитров да тегли до 120 млн. лева заем?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close