Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Баснословна заплата, екстри, сътрудници! Всеки евродепутат е уреден доживот
Важно

Баснословна заплата, екстри, сътрудници! Всеки евродепутат е уреден доживот

Около 50 000 евро на месец струва всеки един евродепутат на данъкоплатците, сочат простите сметки.  Основната заплата на един, попаднал в Брюксел, е 8757 евро – изчислява се на база 38,5 процента от заплатата на съдия в Европейския съд. Заедно с това, те получават и над 4513 евро за раздходи за офисите си. Това обаче не е всичко.

Отделно към заплатата, за участие във всяко заседание на ЕП или на комисия, евродепутатът взема по 320 евро дневни. Така заплатата му може да достигне до 11 – 12 хил. евро месечно, ако ходи редовно на работа.

Сладкото тепърва идва. Членът на Европейския парламент може да получи до 25 хил. евро на месец за сътрудници. По този въпрос вече има скандали в различни страни в Европа и затова от 2009-а е изрично забранено пост на сътрудник да се заема от роднина.

Медицинските разходи на евродепутата се поемат в 2/3 от крайната стойност, което също е сериозно перо. ранспортните разходи като самолетни билети, билети за влакове, метро или автобуси също се покриват от данъкоплатците и излизат безплатни за представителите в Европарламента.

Евродепутатие получават и допълнителна пенсия, която не е обвързана с тази, която вземат в страната си. Ако изкарат пълен мандат от 5 години, когато навършат 63-години те могат да получат до 1500 евро пенсия.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...