Новини Пловдив » Важно » Наградената математичка Анита Костадинова: Съветвам децата да се борят и да постигат мечтите си
Важно Образование Посоки

Наградената математичка Анита Костадинова: Съветвам децата да се борят и да постигат мечтите си

Анита Костадинова novini-plovdiv-press
Анита Костадинова

Учителката от ОУ „Стоян Михайловски” бе отличена с грамота на 24 май на тържествена церемония в Хуманитарната гимназия

Галина ГЕОРГИЕВА

20 млади учители бяха наградени на 24 май за заслуги в образованието с грамота и 300 лева от зам.-кмета Стефан Стоянов на тържествена церемония в Хуманитарната гимназия. Първа в списъка бе Анита Костадинова от ОУ „Стоян Михайловски”. Вече три години и половина учителката преподава в школото, а децата я боготворят.

Анита Костадинова бе наградена от зам.-кмета Стефан Стоянов novini-plovdiv-press
Анита Костадинова бе наградена от зам.-кмета Стефан Стоянов

„Учителската професия всеки ден е голямо предизвикателство и ми носи много положителни емоции. Наградата, която получих, е признание не само за моята работа, но и за целия колектив в училище, за директорката Тинка Балабанова, за учениците“, заяви пред ПловдивПрес учителката. Тя е отличена за иновативните методи, които е прилагала в работата си в часовете по информационни технологии и математика.

С ръка на сърце Анита Костадинова признава, че училището й е много мило, защото навремето тук завършила началното си образование. За седмокласниците, с които тази година ще трябва да се раздели, казва, че са много умни и будни деца. „Класен ръководител съм на 7 „б“ , много задружен клас. Остават броени дни и ще трябва да се разделим, но винаги ще бъдат моите ученици, на които отдадох сърцето си“, споделя учителката.

Учителката в класната стая на 7 "б" клас novini-plovdiv-press
Учителката в класната стая на 7 „б“ клас

Тя е завършила „Информатика“ в УНСС и след като взема дипломата си в ръка, заминава на гурбет в САЩ, където живее пет години и половина. „Един ден със съпруга ми решихме да се върнем в Пловдив. Осъзнахме, че годините си вървят, а семействата и близките ни са далеч. Търсих си работа като програмист цяла година, но нямах стаж и не ме приемаха никъде. Не можех и да кандидатствам за стажантските програми от Бюрото по труда, защото бях прехвърлила годините. Останах си вкъщи и съвсем случайно една приятелка ме помоли да помагам на дъщеря й с уроците. Приех на шега, но с детето много си допаднахме и постепенно реших да се насоча към учителската професия“, разказва пловдивчанката. В ПУ „Паисий Хилендарски“ две години учи педагогика по информационни технологии, но мечтата й е да преподава математика и придобива следдипломна професионална квалификация по любимия предмет. Завършва през 2014 година магистратура „Учител по ИТ“ като първенец на випуска и със  златен медал.

Съдбата я отвежда в ОУ „Стоян Михайловски“, като първата година води само  часовете по информационни технологии и е на половин норматив. На следващата година учителката по математика се пенсионира и Анита Костадинова започва да преподава предмета на два пети класа, става класен ръководител на 5″б“ и влиза в часовете по информационни технологии на всички ученици в училището. Тя е признателна на учителката по музика Галина Ичевска за помощта и съветите, които й дава.

На въпроса „Скучна ли е математиката?“ се усмихва и заявява: „В никакъв случай, даже е забавна. Математиката е царицата на всички науки. Всичко около нас е една математика. В час , когато решаваме задачи, се опитвам да покажа на децата как в практиката могат да прилагат предмета. Обяснявам им как човешкото тяло има пропорции и когато рисуват трябва да ги спазват,  как в медицината, ако правиш лекарства, трябва да знаеш колко разтвор да сложиш, ако пък работиш на строеж, трябва да знаеш успоредните прави, под какъв ъгъл да построиш магистралата и т.н. Децата са страхотни, непрекъснато ме вдъхновяват за нови и нови идеи и проекти“, разказва преподавателката.

И дава пример с проекта „Боядисване на моята класна стая“, който децата реализирали в пети клас. „Изготвихме най-доброто предложение за целта, поставих им задачи да изчислят колко ще излезе, ако сложим паркет, плочки, балатум, колко ще отиде за прозорците и вратите. Тези, които са по-добри по информационни технологии, ги накарах да си изготвят презентации. Така реализирахме и междупредметни връзки с информационни технологии. Получиха се страхотни проекти, родителите също се включиха с макети на класната стая. Това ми помогна после за входното ниво за шести клас, защото децата вече имаха реална представа“, споделя Анита Костадинова. През пролетната ваканция родители и деца боядисали стаята.

Тя разказва и за друг проект. Миналата година, когато децата били в шести клас и изучавали геометричните фигури и тела, решава преди Коледа да постави задача да направят коледна елха от пирамида, цилиндър и конус. Разделя класа на четири отбора, а учениците се справят перфектно.

Междувременно Анита Костадинова завършва през 2018-а и магистратура „Учител по математика“ в ПУ „Паисий Хилендарски“ като първенец на випуска и със златен медал, а темата на дипломната й работа е свързана с груповата и екипна работа по математика. Справя се благодарение на опита, който вече е придобила като учител и дори участва в научни конференции, а темата публикува в сборник с доклади към университета.

„Нещата се случват, когато човек следва мечтите си. Никога не трябва да се отказваш, а да се бориш. Тази максима следвам аз. А на учениците също им давам такъв съвет. Понякога те идват и ми признават, че се мъчат да решат една или друга задача, но не успяват и започват да плачат. Аз ги карам да оставят задачата за следващия ден и да помислят добре, за да намерят вярното решение. Опитвам се да им давам добър пример. Най-важното е да бъдат добри хора. Всеки ден идвам на работа с чувството, че нещо ново ще се случи. Те са толкова непредвидими и ме изненадват всеки момент“, щастлива е математичката.

Проекти на учениците на Анита Костадинова novini-plovdiv-press
Проекти на учениците на Анита Костадинова

Признава, че няма проблем с дисциплината, децата я уважават, а тя безкрайно ги обича. Често й правят и изненади. На рождения ден й казали, че тръбата на парното се е спукала и трябва бързо да дойде в стаята. Учителката се притеснила и веднага тръгнала, но щом влязла в клас, останала шокирана – балони, надпис „Happy birthday to you!“ и усмихнати ученици я посрещнали.

ОУ „Стоян Михайловски“ е училище в облака, а Анита Костадинова е администратор и координатор на иновативния проект.

Участвала е като секретар в „Твоят час“, администратор е на училищния сайт, председател на Комисията за национални програми и проекти на училището, включва се и в проектите за осигуряване на ученически шкафчета и за информационни комуникационни технологии в образованието.

„Когато дойдох в училище, компютърната зала не беше добре оборудвана, имахме 10 компютъра, които едва загряваха и им трябваше 20 минути, за да тръгнат. Целият учителски колектив и педагогическият съветник се включиха в проекта и успяхме да закупим лаптопи и да оборудваме кабинета по информационни технологии. Сега участваме в друг проект на община Пловдив за модернизиране на учебната среда за таблети“, казва учителката.

И се гордее с постиженията на учениците си. На олимпиадите по математика нейни възпитаници се класират на областния кръг, а някои печелят и награди от различни конкурси и състезания. „Полина Пенчева спечели поощрителна награда в конкурса „Морето, морето“. Марина Милушева взе отличие в международен конкурс „Творчество без граници 2019“ под патронажа на Мария Габриел. В същия конкурс миналата година спечели и Кристиян Дангов“, изброява част от успехите на децата.

За да усвоят добре формули и теореми, Анита Костадинова кара учениците да си направят книжка и да опишат всичко най-важно от учебника по математика. „Имам най-страхотните деца и благодаря на Господ, че са в моя клас“, щастлива е тя.

Учителката толкова обожава математиката, че всяка свободна минута и дори,  докато си пие кафето сутрин, решава задачи. Освен това обича да пътешества из България и да се занимава с ръчна изработка на картички, прави и диадеми от панделки.

 

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Кой от кандидатите за кмет на Пловдив бихте подкрепили?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close