Новини Пловдив » Важно » Три талантливи деца прославят СУ „Св. Константин – Кирил Философ“ в Пловдив
Важно Образование

Три талантливи деца прославят СУ „Св. Константин – Кирил Философ“ в Пловдив

Антоан, Стивън и Алекса от 4 "б" клас novini-plovdiv-press
Антоан, Стивън и Алекса от 4 "б" клас

Галина ГЕОРГИЕВА

Три талантливи деца в СУ „Св. Константин – Кирил Философ“ в Пловдив могат да бъдат пример за много свои връстници. Те печелят медали и прославят училището си. В Деня на детето ПловдивПрес реши да ви срещне с Антоан Заимов, Алекса Деведжиева и Стиван Калинин от 4 “б“.

Антоан Заимов спечели  миналата година бронзов медал и грамота от Сингапурската и азиатска олимпиада по математика SASMO. Момчето е сребърен медалист от международното състезание „Математика без граници“ от октомври 2018-а, а на пролетния кръг тази година грабва бронзов медал и е класиран на финал през месец юни. Детето постига големи успехи и на олимпиадата по математика, на националната олимпиада „Знам и мога“ и на международното математическо състезание „Европейско кенгуру“.

Антоан се занимава с математика от малък. В детската градина бързо смята задачките и разбира, че е много интересно. По-големият му брат Алекс го увлича по точната наука и му дава добър пример като се явява на състезания и печели награди. „Когато бях във втори клас се записах на допълнителни уроци по математика. На олимпиада по математика за Азия и Сингапур трябваше да се състезавам с деца от всички континенти. Беше доста различно и интересно. Не беше лесно, задачите бяха трудни, но като ги реших, изпитах удоволствие от успеха“, сподели момчето.

То приема математиката като хоби, а мечтата му е като порасне, да стане футболист. „За да играеш футбол, трябва много да мислиш, а математиката развива ума“, обяснява общото между любимия спорт и любимия предмет в училище Антоан. Той тренира във ФК „Лидер“ в Ягодово и играе като нападател и халф. Почитатал е на футболист №1 на България за 2018-а Кирил Десподов, фен е на английския тим Ливърпул. „Брат ми играше футбол, баща ми също и покрай тях се запалих и аз. Чета много за играта, интересно ми е“, признава детето.

„Ще продължавам да си изучавам математиката и като завърша училище, но искам да съм футболист“, категоричен е  Антоан.  Споделя, че в часовете по математика не му е скучно. Предочита текстовите и геометричните задачи. „Понякога подсказвам на другите, не мога да се сдържа, не разбирам как не могат да се сетят за решението на една лесна задача“, казва Антоан.

С лекота усвоява английския език, чете книги в свободното си време, а интересни са му „Приключенията на Том Сойер“ , “Старогръцки митове и легенди“, „ Хвърчащата класна стая“.

Алекса Деведжиева пък завоюва високи постижения в националното състезание „Ключът на музиката“ тази година. Тя е творческа личност, на „ти“ е с теория на музиката, макар още да не може да свири на музикален инструмент. Бащата на момичето е оперен певец, а сестра й, която завършва 11 клас, свири на китара. Алекса обича да рисува с акварел, пастел, моливи и водни бои. Майсторка е на пейзажите. От малка тренира художествена гимнастика. Сред 13-те медала, спечелени на състезания, има и златни. В колекцията си е събрала сребърен и бронзов медал от съревнования по плуване.

За най-голяма изненада като порасне четвъртокласничката не иска да е нито музикантка, нито художничка, нито гимнастичка. Мечтата й е да бъде сладкар. „Обичам да правя кексчета, торти за рожден ден, а любимото ми занимание е да украсявам тортите, да моделира фигурките отгоре. Леля ме научи на много неща“, споделя Алекса. Тя вече е начертала плановете за лятото – ще ходи на състезания по гимнастика и ще се запише на уроци по китара.

Стиван Калинин е другото дете от 4 „б“, което проявява изключителен талант. Момчето прави миниатюрни фигурки от пластелин. В ръцете си за минути извайва всеки анимационен герой, чудовища, дракони и различни животни. Размерите на фигурките са от 2 до четири сантиметра, но феноменалното е, че във всяка от тях е изпиан и най-дребният детайл.

Фигурите на Стивън novini-plovdiv-press
Фигурите на Стиван

Детето е родено в Испания, родителите му са българи. Въпреки че до шестата си година Стиван е живял там, вече е усвоил българския език. Има много приятели тук. Учителката му Десислава Кръстева забелязала таланта на момчето във втори клас.

„Той е феномен, има страшна техника на пръстите, извайва малка фигурка от два-три- четири сантиметра до най-съществените подробности, изписва дори и ириса на окото. В края на втори клас започна в часовете да рисува дребни фигурки, после ги моделираше с пластелин. След време показа по-голям майсторлък, което означава, че непрекъснато се занимава с това. Тази година в училище подредихме изложба с неговите фигури, донесе повече от 100″, разказа преподавателката. Като порасне, Стиван иска да стане художник.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Кой от кандидатите за кмет на Пловдив бихте подкрепили?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close