Новини Пловдив » Важно » Десислава Кръстева с Почетна значка на Пловдив: Мисията на учителя е да развива таланти
Важно Образование Посоки

Десислава Кръстева с Почетна значка на Пловдив: Мисията на учителя е да развива таланти

Десислава Кръстева и зам.-кметът Стефан Стоянов на церемонията по награждаването на 24 май novini-plovdiv-press
Десислава Кръстева и зам.-кметът Стефан Стоянов на церемонията по награждаването на 24 май

Уча учениците си да бъдат добри хора. Да са честни, да признават грешките си и да се извиняват, да работят в екип, споделя учителката в СУ „Свети Константин – Кирил Философ”

Галина ГЕОРГИЕВА

С Почетна значка на Пловдив на 24 май бе наградена Десислава Кръстева-начален учител в СУ „Свети Константин – Кирил Философ”. Преподавателката получи отличието от председателя на ОбС Савина Петкова заедно с още 21 педагози и директори. Десислава Кръстева бе първа в списъка от наградените учители.

Това е поредното признание за отличната работа на пловдивчанката. През 2016 година тя е обявена за “Педагог на годината” на СУ „Св. Константин – Кирил Философ”. Две години по-късно получава почетно отличие “Неофит Рилски“ на МОН за дългогодишна цялостна високопрофесионална трудова дейност в сферата на предучилищното и училищно образование. Също през 2018 -а е носител на Специалната награда на Председателя на СБУ на XXI Национален конкурс „Учител на годината-2018“.

Десислава Кръстева с учениците си novini-plovdiv-press
Десислава Кръстева с учениците си

„Десислава Кръстева е един от най-добрите учители, които аз съм срещала в дългогодишната си практика. Нейната номинация за Почетна значка на Пловдив беше решение на Педагогическия съвет на СУ „Свети Константин – Кирил Философ“. Оказа се, че е  получила най-много точки от всички номинирани преподаватели в Пловдив. Тя е не само много добър начален учител, който дава отлична подготовка на децата в учебната работа, но се занимава и с много извънкласни дейности.  Увлича и мотивира децата да се включват в различни занимания, успява да извлече най-доброто от всеки ученик. Тя е човек, който не се щади и раздава опита си на колегите. Председател е на обединението на педагозите в начален етап в училище, участва в конференции, споделя добри практики и не на последно място е учител по религия“. Така описа пред ПловдивПрес директорът на СУ „Свети Константин – Кирил Философ“ Елена Костадинова описа наградената преподавателка.

Десислава Кръстева се е посветила на мисията си да открива и развива таланти. Учениците й се включват в различни състезания и печелят награди. Утре тя ще се раздели със своите вече пораснали деца от 4 „б“ клас, които ще получат свидетелствата си за завършване. „Уча ги да бъдат добри хора. Когато сгрешат, да имат смелостта да си признаят грешката и да се извинят. Да бъдат честни и да работят в  екип, да са приятели“, споделя учителката.

„Много ги обичам, много съм постигнала с тях и завинаги ще остават в сърцето ми. Днешните поколения са по-различни, но ние се приспособяваме към тях. Добри ученици са, възприемат бързо, отлично се представиха на националното външно оценяване. Още от първи клас учат религия, а това им помага да бъдат по-спокойни и уравновесени. Знаят какво е обич, толерантност, разбирателство, вяра, надежда. Най-важно е, че са единни“, хвали четвъртокласниците преподавателката.

Тя приема отличието си като награда за цялото училище и е признателна на директорката, че  дава възможност на учителите за развитие и творчество.

За професията си казва, че е призвание. „Да си учител в днешно време е емоция, приятни изненади и предизвикателство да съумееш да постигнеш набелязаните цели с родители и ученици. Съветът ми към младите колеги е  да обичат много и да имат търпение“, обяснява Десислава Кръстева, която има дълъг педагогически опит. Първите си стъпки като учител прави в това училище и вече 23 години е част от колектива.

Сред силните й педагогически стратегии и ресурси, насочени към разгръщане на потенциала на всеки ученик, е използването на част от драма- техниките, които прилага в театралната група и в часовете по български език и литература и четене с разбиране. Още, когато децата са в първи клас, Десислава Кръстева усеща, че имат театрални заложби и сформира театрална група „Малките таланти“. В нея се включват всички 25 ученици от класа. Те не само играят в различни постановки, но и сами си правят декорите и дават идеи за костюмите. Родителите също много помагат. Малките артисти пленяват публиката и печелят награди в Пловдив и София. Всяка година за коледното тържество и за  патронния празник на училището на 11 май те се изявяват с различни постановки. А преподавателката вече 11 години работи с театрални групи, които представят по минимум два спактакъла на година.

Последната постановка на театрална група "Малките таланти", в която са включени всички ученици от 4 "б" клас novini-plovdiv-press
Последната постановка на театрална група „Малките таланти“, в която са включени всички ученици от 4 „б“ клас

Учителката е доволна, че класът е задружен и децата обичат да работят по групи. „Последно правихме макет на екологичен град, за да се включим в конкурса на EVN – едните изработиха блокове и сгради, други направиха  вятърна мелница, електропреносна мрежа, трети измайсториха детски кътове. Скоро си получиха наградите. Имахме и видеофилмче“, разказва преподавателката.

Още в първи клас децата, по инициатива на учителката си, участват с кратък филм за древния Пловдив в международен конкурс във Варна и печелят отличие.

Десислава се гордее с възпитаниците си, които прославят училището на състезания и олимпиади. Един от тях е Антоан Заимов, който спечели  миналата година бронзов медал и грамота от Сингапурската и азиатска олимпиада по математика SASMO. Момчето е сребърен медалист от международното състезание „Математика без граници“ от октомври 2018-а, а на пролетния кръг тази година грабва бронзов медал и е класиран на финал през месец юни. Детето постига големи успехи и на олимпиадата по математика, на националната олимпиада „Знам и мога“ и на международното математическо състезание „Европейско кенгуру“. На 30 май Антоан Заимов получи грамота от РУО Пловдив, подписана от Иванка Киркова, за отличното представяне на националната олимпиада по математика, където спечели второ място.

Алекса Деведжиева пък завоюва високи постижения в националното състезание „Ключът на музиката“ тази година. В националните конкурси „Ден на християнското семейство“ , „Възкресение Христово“ и „Бог е любов“ нейни ученици печелят също награди. Следват още много отличия в различни конкурси и кампании: „Заветът на Хан Кубрат“, „Отпадъците оживяват“, „Бисерче вълшебно“, „Природата и аз“, „Моята България- моята гордост“, „Моят полет към Вселената“, „Защита на бездомните животни“, „Хартиена война“. Осем ученици от класа са класирани на финал по време на състезанията на Съюза на българските начални учители, а гимнастичките Радослава Стоянова, Емилия Турникова и Алекса Деведжиева печелят златен медал на  „Гимнастриада 2019“. Многобройни са и награди от различните конкурси за рисунка, стихотворение или разказ.

Десислава Кръстева е  един от съавторите на комплектите по Български език и литература  за начален етап. Участва в конференции, семинари, форуми, кръгли маси. Включва се в международната конференция по Религия, в националните педагогически четения на начални учители „Моето педагогическо ежедневие“, в регионалната конференция „Училището място за деца“, във форума „Аз променям моето училище“, получава награди на международния конкурс за учители „Извънкласни и извънучилищни дейности -за устойчиво качествено обучение, възпитание и развитие на деца и ученици“. Базов учител е на ПУ “Паисий Хилендарски”, а школото е част от иновативния проект „Училище в облака“.

Десислава Кръстева включва активно и родителите в съвместни инициативи. Всяка седмица поставя задачи, които те изпълняват с децата. „Създадохме си и традиция да празнуваме рождените дни в Природонаучния и Археологическия музей. За Осми март ги накарах да направят рисунки на майките и да напишат акростих с имената им. Получиха се страхотни творения, а поздравите отправиха в онлайн връзка към майките и успяха да ги изненадат. Това, което исках да постигна, бе да станем един екип и родителите да видят, че децата им работят в спокойна и  позитивна атмосфера.  Доволна съм, че майките и бащите с желание помагат в подготовката на костюмите и реквизита за театралните спектакли“, споделя учителката.

Само преди дни децата представиха в училището постановката „Златна българска приказка“ и обраха овациите на публиката, защото показаха изключително театрално майсторство.

СУ „Св. Константин – Кирил Философ” е училището с най-много ученици, изучаващи Религия-Православие като извънкласна дейност в Пловдив и вече стана традиция на Велики четврътък деца да боядисват яйца  с дядо Николай. На 14 май пловдивският митрополит освети нов кабинет по Религия в школото.

 

Още новини по темата

Три талантливи деца прославят СУ „Св. Константин – Кирил Философ“ в Пловдив

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Кой от кандидатите за кмет на Пловдив бихте подкрепили?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close