Левицата 14
Новини от Пловдив » Важно » Бие ли днешната полиция и как се доказва това 
Важно Съд и Прокуратура

Бие ли днешната полиция и как се доказва това 

Полицаите излизат на протест.
Полицаите са възмутени от политизирането на МВР.

Ваня ДРАГАНОВА

Бие ли днешната полиция и лесно ли е да се докаже това? Добър отговор на този въпрос дава едно дисциплинарно производство срещу полицай от Пето, който на 1 октомври м. г. заедно със свой колега привикал за справка в Районното заподозрян. Според привикания полицаите му нанесли побой и за да докаже това, 15 минути след влизането си в полицията той снимал с телефона си лицето си и на кадъра ясно се виждат деформираният му в лявата част нос, зачервена лява скула под лявото око и набъбнала горна устна. Човекът първо бил прегледан  от лекар в Бърза помощо, след това – в спешния кабинет на УМБАЛ „Св. Георги“, където било установено, че носът му е счупен.

По случая започнало дисциплинарно производство и на 10 декември 2018-а разследващата комисия излязла със становище, че на пострадалия била нанесена лека телесна повреда, и е направено предложение полицаят с инициали Т. Д. да бъде уволнен.

Той отрича упорито да е удрял мъжа, искал удължаване на разследването и т. н. и в крайна сметка на 26 март т. г. шефът на Областната дирекция на полицията Атанас Илков издава заповед, с която на Т. Д. е наложено дисциплинарно наказание предупреждение за уволнение за срок до 1 година. За да се спре на това наказание, Илков е приел, че не е доказано полицаят да е използвал физическа сила, но пък е извършил нарушения на служебната дисциплина, защото не е записал в книгата за пропускателен режим привикания за справка, не му е извършил обиск и го е оставил без надзор.

Полицаят оспорил и това наказание със свое решение от днес Пловдивският административен съд отменя заповедта на шефа на полицията, защото „съгласно чл.202, ал.1, от Закона за МВР дисциплинарно наказание предупреждение за уволнение се налага за нарушения, в резултат на които са нанесени значителни имуществени вреди на МВР“, а в случая данни за такова нещо няма.

Решението е окончателно и Областната дирекция на полицията ще трябва да плати на служителя разноските по делото от 510 лв.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...