Новини Пловдив » България » Иван Гешев с разкрития за ученика джихадист от Пловдив: Трагедия, вербуван е от ИДИЛ
България Важно Градът Крими Съд и Прокуратура

Иван Гешев с разкрития за ученика джихадист от Пловдив: Трагедия, вербуван е от ИДИЛ

Иван Гешев

В стаята на 16-годишния младеж намерени няколко самоделки с пирони, готови да убиват масово

Става въпрос за едно дете и за жертва, не толкова за извършител на престъпление. Става въпрос за лична трагедия, която не е развита до някакви мащабни размери. Това заяви на пресконференция зам.-главният прокурор Иван Гешев по повод ареста на ученик, планирал терористичен акт в Пловдив.

„Преценихме, че обществото трябва да знае, да бъде запознато в едни разумни граници за това, че някои проблеми, които смятаме за несъществуващи, вече са в България. Тези проблеми касаят и нас като родителите в тази страна“, подчерта Гешев.

Задържаният е на 16 години. В сряда се е получил неофициален сигнал с източник близък до детето. „Колегите от ДАНС веднага уведомиха специализираната прокуратура и в рамките на часове беше създадена организация“, посочи Гешев. В разследването е включена пловдивската полиция и отряд на СОБТ.

Извършено е претърсване на две помещения, които е ползвало детето. „Ученик от елитна гимназия, от добро семейство с възможности. Суперинтелигентен. В тези помещения бяха намерени множество готови и в процес на изготвяне самоделни взривни устройства“, каза още прокурорът. У ученика е намерена т.нар. тръбна бомба. Такова устройство е било използвано при атентати в САЩ. Намерено е още взривно устройство в процес на изготвяне в пластмасов съд с множество пирони, като най-вероятно е целял максимален поразяващ ефект. Веществото в това устройство е било 14,5 кг. Такова вещество е използвано при някои атентати в Белгия и Франция, а също и при нападението в Сарафово.

У нас, обаче, е било ползвано вещество от едва 2-3 кг. Ученикът джихадист смятал да окървави последния учебен ден в Пловдив, възпитаник е на елитна гимназия.

Намерени са още пиратки, раница с батерии, механични бутони, ключове за електрически вериги и др. подобни предмети. Гешев разкри още, че ученикът е бил обект на вербовка от „Ислямска държава“. Намерено е знаме на групировката, както и книги, които у нас не са забранени. „Това е класически случай на вербуване и радикализиране“, каза заместник главният прокурор Иван Гешев.

 

Още по темата

Камикадзе в Пловдив: Ученик от елитна гимназия смятал да взриви бомба в последния учебен ден

Пресякоха терористичен акт в Пловдив

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Кой от кандидатите за кмет на Пловдив бихте подкрепили?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close