Новини Пловдив » Важно » Евгени Стателов от Английската мечтае да е успял химик, печели медали от международни олимпиади
Важно Образование

Евгени Стателов от Английската мечтае да е успял химик, печели медали от международни олимпиади

Евгени Стателов стана лауреат на Националния кръг на олимпиадата по химия и завоюва сребърен медал на международната Менделеевска олимпиада novini-plovdiv-press
Евгени Стателов стана лауреат на Националния кръг на олимпиадата по химия и завоюва сребърен медал на международната Менделеевска олимпиада
  • Тази година Евгени Стателов стана лауреат на Националния кръг на олимпиадата по химия и завоюва сребърен медал на международната Менделеевска олимпиада в Санкт Петербург. През юли ще участва на Международната олимпиада по химия в Париж

Галина ГЕОРГИЕВА

Едва ли някой се съмнява, че Английската гимназия в Пловдив е едно от най-престижните училища в България. Тази година с постиженията си трима 12-класници изстреляха ЕГ „Пловдив“ отново на върха. Христо Колев, Евгени Стателов и Надежда Калоферова грабнаха първите места в националните кръгове на три олимпиади.

Христо Николаев Колев от 12 „г“ клас с учител Светла Иванова стана лауреат на Националния кръг на олимпиада по немски език. Евгени Михайлов Стателов от 12 „а“ клас с учител Лулчо Попов е лауреат на Националния кръг на олимпиадата по химия и завоюва сребърен медал на международната Менделеевска олимпиада. Надежда Иванова Калоферова от 12 „в“ клас с учител Илиана Куманова получи званието „лауреат“ на Националния кръг на олимпиадата по български език и литература.
ПловдивПрес ще ви разкаже за зрелостниците, прославили Английската гимназия.

Успял химик в България, изследовател в дадена област на природната наука или университетски преподавател по химия– така се вижда след години Евгени Стателов от Английската гимназия. Младежът завърши 12 „а“ клас и скоро предстои да получи дипломата си и да продължи образованието си. Той иска да следва химия в Германия или Австрия. В родината на Гьоте ще подаде документи за кандидатстване през юни, а в австрийската столица Виена вече чака резултати.

Тази година Евгени Стателов стана лауреат на Националния кръг на олимпиадата по химия и завоюва сребърен медал на международната Менделеевска олимпиада в Санкт Петербург. През 2018-а възпитаникът на ЕГ „Пловдив“ също се завърна със сребро от Международната олимпиада по химия в Братислава и Прага, и от Международната Менделеевска олимпиада в Минск, Беларус, откъдето взе и награда за най-добро представяне на практичекия кръг. Директорът на ЕГ „Пловдив“ Николай Радев и учителите се гордеят, че Евгени достойно представя елитното училище в България и чужбина.

Още в седми клас у момчето се заражда любовта към химията. „Тогава учих в СУ „Св. Патриарх Евтимий“. Учителката ми показваше различни опити, даваше ми допълнителна информация извън това, което имаше в учебника. Предметът ме заинтригува, стана ми любим. В началото бях по-предпазлив, страхувах се от някои опити, знаех че са опасни, после добих повече познания и сръчност. С нейна помощ успях да се класирам на национален кръг. После започнах да се готвя за олимпиадите, да правя опити и да чета странична литература”, разказва Евгени Стателов. В 9. клас става първи на Националния кръг на олимпиадата по химия и е много щастлив от постигнатия успех. Следващите години следват и по-големите завоевания и доказва, че е един от най-добрите химици сред връстниците си от цялата страна, като се класира на международни състезания и печели медели.

Тази година Менделеевската олимпиада се проведе през април в Санкт Петербург и в нея участваха 150 младежи от 29 страни от Европа, Азия и Африка. Евгени успя да пребори конкуренцията и да завоюва сребърен медал. Младежът обясни, че състезателната програма на Менделеевската олимпиада включвала два теоретични и един практически кръг. На първия теоретичен кръг участниците работят върху 8 задачи от различни области на химията, които трябва да се решат за 5 часа. На втория теоретичен кръг участниците се състезават върху материал, структуриран в 5 отделни области на химията – Неорганична, Органична и Аналитична химия, Физикохимия и Химия на живота и полимери. За всяка от тези области са дадени по 3 задачи. Всеки участник си избира задача от съответната област и работи върху нея.

Третият, практическият кръг, е синтез – обръщане конфигурацията алфа-аминокиселина и количественото й определяне чрез титриметрия. Международната Менделеевска олимпиада по химия се провежда от 1992 г, а първото участие на България в състезанието е през 2004 г.

„Експерименталният кръг е решаващ за крайното класиране. Аз можех да взема и златен медал, но допуснах една-две грешки, признава младежът.

През юли му предстои нова битка – ще участва на Международната олимпиада по химия в Париж. Той е сред четиримата класирали се ученици, които ще представят България на престижното състезание.

Евгени е щастлив, че успява да постигне изключителни успехи и да прослави Английската гимназия и Пловдив.

“От олимпиадите разбрах, че няма място за притеснения, трябва да си много спокоен, за да спечелиш“, убеден е пловдивчанинът.

„Освен състезателната част имаме и много свободно време, имаме възможност за запознанстава с участници от други страни, с които после поддържаме контакти и си обменяме информация за научна литература и начини за овладяване на дадена част от химията. Играем на игри, ходим на екскурзии.Общуваме основно на английски,” обяснява младежът.

Освен английски, той владее перфектно немски и руски. Евгени е зодия Лъв, роден на 31 юли 2000 година в Пловдив. Има по-малка сестра, ученичка в 10.клас на Английската гимназия. Родителите му го подкрепят и се гордеят със сина си.

„ Аз разбирам, че химията е моето призвание. Постигнал съм всичко с много труд. В свободното си време обичам да чета исторически и приключенски романи, да рисувам предимно живопис и да се разхождам с приятели сред природата. Представите за хората, които се занимават с наука са, че живят в собствен свят, но не е така“, разказва младежът, който често прекарва времето си в библиотеката. От българските автори любими са му Алеко Константинов, Димитър Димов и Димитър Талев.

Още новини по темата

Христо от Английската, лауреат по немски: Живях в 15 държави, ще напиша книга

Английската изпрати 270 абитуриенти. Николай Радев: На добър път! ВИДЕО

Николай Радев награди 34 ученици, прославили Английската гимназия СНИМКИ

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Кой от кандидатите за кмет на Пловдив бихте подкрепили?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close