Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Отстраниха президента на Молдова, премиерът стана и.д. държавен глава
Балкани Свят

Отстраниха президента на Молдова, премиерът стана и.д. държавен глава

Игор Додон
Игор Додон

Конституционният съд на Молдова прехвърли президентските правомощия на премиера Павел Филип, информира “Молдавские Ведомости“.

Конституционният съд посочва, че съществуват обстоятелства, които оправдават временното прехвърляне на изпълнението на задълженията на президента на Република Молдова в рамките на процедурата за разпускане на парламента. Според Конституционния съд е налице умишлен отказ на президента Игор Додон да изпълни конституционното си задължение да се обърне към Конституционния съд и да посочи обстоятелствата, обосноваващи разпускането на Х-тия парламент. Съответното становище беше публикувано тази сутрин след разглеждане на жалбата, подадена от депутатите на Демократическата партия на Молдова (ДПМ) на 8 юни, съобщава молдовският портал IPN, цитиран от изданието.

Павел Филип пое президентските правомощия временно

Според мнението на съдиите от Конституционния съд, действащият министър-председател Павел Филип, като действащ президент на Република Молдова, ще се обърне към Конституционния съд, за да установи обстоятелствата, обосноваващи разпускането на X-ия парламент и, ако е необходимо, да издаде указ за разпускане на парламента и назначаване дата на предсрочни парламентарни избори.

В събота, 8 юни, Конституционният съд издаде постановление, в което обяви за противоконституционен Указа на президента на Република Молдова Игор Додон за назначаването на Майя Санду на поста министър-председател на Република Молдова и на Указа за назначаването на правителството на Република Молдова. Резолюцията беше издадена малко след като назначаването на лидера на ПСРМ Зинаида Гречани на поста председател на парламента, което беше обявено за противоконституционно. Друго решение обяви за незаконни действията на парламента вчера. „Указът на президента на Република Молдова от 8 юни 2019 г. за назначаване на кандидат за поста министър-председател на Република Молдова е обявен за противоконституционен. Указът на президента на Република Молдова от 8 юни 2019 г. за назначаване на правителството на Република Молдова е обявен за противоконституционен ”, се казва в решението на Конституционния съд. Решението е окончателно, не подлежи на обжалване, влиза в сила от датата на приемането и се публикува в Държавен вестник на Република Молдова.

В изявление на говорителя на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност се призовава Република Молдова да остане спокойна след решенията, взети вчера от парламента на Кишинев и в контекста на по-нататъшното развитие. В изявлението се казва, че според ЕС демократично избраните лица трябва да намерят пътя, който Република Молдова трябва да следва чрез диалог.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...