Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Ученикът, който планираше атентат в Пловдив, се прибра вкъщи
Градът Крими Пловдив Полиция Съд и Прокуратура

Ученикът, който планираше атентат в Пловдив, се прибра вкъщи

Адв. Емил Велинов Кадър: бТВ
Адв. Емил Велинов Кадър: бТВ

Приел исляма за два часа, после размислил и пак станал християнин

16-годишният ученик от Пловдив, който планираше атентат в последния учебен ден, ще си остане у дома, а специалисти ще работят с него през следващите дни.

„Те са обикновено семейство с три деца, с малък бизнес. Клиентът ми е най-големият. Добър ученик е, не отличник, но добър ученик и вкъщи се чувства много по-добре отколкото в ареста„, заяви пред bTV Емил Велинов.

„Родителите сигнализират за кореспонденция в телефона му с мъж, представящ се за член на ИДИЛ. Тя е на английски. След сигнала ДАНС предприема мерки. Започват срещи с психолог. Ученикът е получавал снимки, свързани с дейността на ИДИЛ. Детето не е обучавано. То е кореспондирало само онлайн с този човек. От чисто любопитство се интересува от забранени неща и леки взривни устройства. Намерените на тавана взривни устройства не могат да предизвикат взрив сами по себе си, ако не се дооборудват с необходимите неща“, добави юристът.

„Тези неща стоят там повече от месец. Ако това дете е искало да ги ползва за нещо през това време – щеше. Бил е подведен от човека, с който е разговарял, от чисто любопитство. Нямал е никакво намерение да убива хора. В неговата глава никога не е имало такава мисъл. Това дете се грижи за собственото си братче – толкова жалостиво и добро дете. То е спасило човешко същество – братчето си. Този човек не може да се твърди, че иска да нарани някого“, обясни Велинов.

От думите на адвоката стана ясно, че ученикът от Пловдив приел исляма за 2 часа, после размислил и отново приел християнството. „Книгата е купена от баща му, за да прочете какво представлява ИДИЛ, за да разбуни заблуждението, в което е попаднал сина му“, каза още защитника на 16-годишния младеж.

„Наказанието, което предвижда Наказателният кодекс, е от 2 до 8 години лишаване от свобода. Нека малкият да понесе някакво наказание, но нека да е справедливо и да е на база събраните доказателства, не знам какви ще са те“, смята адв. Емил Велинов.

 

Още по темата

Ученикът от Пловдив сглобил бомба 7 пъти по-мощна от тази в Сарафово

Камикадзе в Пловдив: Ученик от елитна гимназия смятал да взриви бомба в последния учебен ден
 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...