Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Ученикът от Пловдив сглобил бомба 7 пъти по-мощна от тази в Сарафово
Важно Градът Инциденти Истории Крими Съд и Прокуратура

Ученикът от Пловдив сглобил бомба 7 пъти по-мощна от тази в Сарафово

ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Липсата на разговори и внимание, и семейни проблеми тласнали 16-годишният ученик от Пловдив към „Ислямска държава“, пише  24 часа. То подготвяло атентат на последния учебен ден.

В продължение на месеци терористичната организация вербува момчето, след като го кани да влезе в секретен чат в Telegram. Там, ученикът гледа много видеа с атентати и използва познанията си по химия за да създаде собствена бомба, която била 7-пъти по-мощна от тази, използвана при атаката на летището в Сарафово. То, също така, приема исляма.

При претърсването на 2 стаи от него разследващите открили уникални сглобки на взривни вещества, готови за масово поразяване. Там имало самоделни взривни устройства и т. нар. тръбна бомба. “Намерихме и взривно устройство в процес на изготвяне – пирони в пластмасов съд, което тежи 14,4 кг, и аналогично устройство е използвано при атентата на летище Сарафово през 2012 г.”, посочи прокурор Гешев. Тогава камикадзе се взриви на аерогарата и уби петима израелски туристи и български шофьор. Бомбата била направена от амониевоселитрена смес със 79% амониева селитра и 19% тротил с общо тегло от 2,2 кг. Разследващите по делото “Сарафово” установиха, че тя е била изсипана в тенджера. Ученикът е успял да създаде 7 пъти по-мощен вариант на тази бомба.

Според разследващите, момчето не просто има задълбочени познания по химия, но е и свръхинтелигентен. За сега, той ще остане в изолирана среда и с него ще работят специалисти и психолози.

Още по темата

Адвокатът на ученика джихадист от Пловдив: Гледал е клипове на ИДИЛ от детско любопитство

Иван Гешев с разкрития за ученика джихадист от Пловдив: Трагедия, вербуван е от ИДИЛ

Камикадзе в Пловдив: Ученик от елитна гимназия смятал да взриви бомба в последния учебен ден

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...