Новини Пловдив » България » Политика » Дежавю с вариации: ГЕРБ издирва по-добрия Тотев
Анализи Важно ИЗБОРИ 2019 Мнения Политика

Дежавю с вариации: ГЕРБ издирва по-добрия Тотев

  • Млад и амбициозен като настоящия кмет, но без тежестите на два мандата би свършил работа. Но къде го?

 

Спас КУЗОВ, ПловдивПрес


Изборите минаха, да си дойдем на изборите. Така стоят нещата в Пловдив и други градове.

Доскоро позабравени герои започнаха да се изявяват, други пък се поснишиха, а трети… влязоха в ареста. Но затова по-късно.

Наесен Пловдив отново ще е най-тежката политическа арена, издава нервното оживление в политическите централи, по-малко от 5 месеца преди местния вот. Лагерите почти се обособиха, а от това, което се наблюдава, все повече се налага изводът за избори под индиго в сравнение с вота пред 2015-а. Разбира се, с вариации, според обстоятелствата.

Първо, ако няма резки промени или още някой играч не влезе внезапно в ареста, то не е трудно да се прогнозира, че под тепетата ще има балотаж.

Досега нито един кандидат не се е изстрелял електорално толкова нагоре, че да омая пловдивчани от първи тур и да вземе около 60 хил. гласа от раз, за да спести парите на данъкоплатците за второто раздаване.

Да припомним, че при поправката преди 4 години едни 1416 бюлетини направиха Иван Тотев кмет за втори мандат. За настоящия градоначалник гласуваха 49 127 души, а за опонента му Славчо Атанасов – 47 711. Забележително е, че от първия до втория тур Тотев увеличи резултата си едва с 1375 гласа, а Славчо Атанасов скочи с 22 203 гласа за седмица и само чудото в последните часове на изборния ден го лиши от втори мандат начело на Пловдив.

Мажоритарен вот срещу партийната дисциплина

slav40-atanasov, plovdiv-press.bg, novini-plovdiv
Славчо Атанасов

Мажоритарният характер на местните избори определя стратегията и тактиката при подготовката. Тази особеност ще е определяща за победителите наесен, прогнозират социолози. Така че партийните централи трябва много да внимават на какъв кон залагат.

Политиците, които видимо събират мажоритарен вот в Пловдив, са по-малко от пръстите на едната ръка. Определено свои привърженици имат бившият кмет Славчо Атанасов, лидерката на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева, областният управител Здравко Димитров, зам.-кметът Георги Титюков (Кауза Пловдив), лидерът на ВМРО Борислав Инчев и изпадналият засега ог играта кмет на „Северен“ Ральо Ралев (още е рано да го отписваме, предвид феномена „Иванчева“, която в качеството си на вип арестант събра близо 2% на евровота).

Последните социологии, провеждани за собствена консумация и неогласени официално, сочат първо място за настоящия кмет Иван Тотев, който събира 21,6% одобрение от пловдивчани, а веднага след него се нарежда Славчо Атанасов с 19,4 на сто. Третото място е за Дани Каназирева със 7,6 %, а четвърти се нареждат БСП, без определено име на кандидат, но все по-спряган е директорът на Английската гимназия Николай Радев. Петата позиция от сходни сондажи се заема от областния управител Здравко Димитров с 2% мажоритарен вот, а шести е лидерът на ВМРО и кмет на най-големия район в Пловдив „Южен“ Борислав Инчев. Капкомерът на социлозите „хваща“ още кмета на „Тракия“ Костадин Димитров и шефът на Комисията по отбрана и сигурност ген. Константин Попов.

Разликата между Тотев и Славчо определено е в структурата на подкрепата

Докато при Тотев вотът е силно партиен, то при Атанасов мажоритарният елемент е преобладаващ. Още повече, че зад Славчо няма силна партия, а евроизборите показаха, че НФСБ, в която той се числи, вече е структура със затихващи функции. Образно казано, партийната дисциплина наесен би следвало да се изправи срещу стихийния мажоритарен избор, който обикновено е неуправляем, дори и от личностите, които го акумулират.

Лидерката на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева също е сред сериозните играчи

Ако говорим за мажоритарен вот, то тя има своите верни поддръжници и се нарежда втора след Атанасов в тази ниша. Каназирева умело поддържа имиджа си в мрежата, като редовно показва своята гледна точка по важни за града проблеми. На модерния й подход към избирателите биха завидели много водещи маркетингови агенции. Засега това й носи солидна подкрепа и поне 5-6 места в местния парламент. Целта обаче на Каназирева е да се добере до балотажа. През 2015 година тя финишира трета с 16 844 гласа и 14% от вота на гласувалите под тепетата. Разликата между нея и втория тогава беше 8664 гласа. Сега сондажите сочат доста по-голяма преднина за Славчо Атанасов, но все пак това е социология. А и да не забравяме, че между двата тура Каназирева се прегърна с Иван Тотев и му даде подкрепата си срещу обещанието да оглави Общинския съвет и да участва в местната власт. Колко от избирателите й я последваха, може само да се гадае, предвид фотофиниша на балотажа.

Областният управител Здравко Димитров от 10 години е сред дежурните фаворити

за кметския стол на Пловдив. През 2015 се яви с коалиция „Здравко Димитров – Да решаваме заедно“, в която влизаха няколко сини структури, и успя да събере близо 13 хил. гласа и 10,75%. Между двата тура Зико призова поддръжниците си да гласуват по съвест. Тези, които го последваха в авантюрата му, бяха изключени показно от ГЕРБ, но Димитров остана неопетнен и се върна във властта на бял кон. Няма друг член на ГЕРБ, който да сее опълчил срещу партията, а после лично Борисов да го прегърне и да го назначи на висш държавен пост. Случайно или не, при всичките визити на Борисов в Пловдив и региона Здравко е плътно до рамото му, а кметът Иван Тотев обикновено е някъде встрани и назад.

Изборите за европарламент дадоха нови сили на Бойко Борисов и той недвусмислено показва, че още няма намерение да се оттегля, затова едва ли ще остави победата в ключов град като Пловдив на чистия късмет. Лидерът повече отвсякога иска да докаже, че той е карал влака през изминалото десетилетие, а не „машината за избори“ в оставка Цветан Цветанов.

Кметът Иван Тотев мълчи веселяшки и многозначително

Тотев, като човек от най-тесния кръг на Цветанов, изглежда в немилост. Неслучайно си взе отпуск веднага след евровота, а отсъствието му по време на водния ад преди дни се наби в очите и на непреднамерените пловдивчани.

Фиаското с ареста на районния кмет Ральо Ралев рязко отрезви градската структура на ГЕРБ до състояние на нокдаун. Въпреки че Ралев минаваше за вътрешна „опозиция“ на Иван Тотев, петното върху партийната организация е факт, а неин шеф е настоящият кмет.

Ако акцията по задържането във фитнеса беше избързала със седмица, то пораженията щяха да са равни на нокаут, а ГЕРБ – Пловдив, трайно да изпадне от играта. Но както казват от прокуратурата – ние не се занимаваме с политика, а разследваме.

Така че, който си мисли, че арестът на Ралев е „изчакал“ да мине 26 май, е нездравословно мнителен

Впрочем Тотев почти година се държи доста фриволно, като човек, комуто е ясно какво предстои. Не се трогва видимо нито, че е клиент на прокуратурата, нито от убийствените критки по организацията на Европейската столица на културата и забавените ремонти из града.

Едни тълкуват спокойствието му като отказ от трети мандат, други подозират, че е уверен в предстоящата номинация като кандидат на ГЕРБ. Отговорът на този въпрос засега е ясен само на човека от Банкя. Човекът обаче е добър в сметките и въпреки солидните проценти в полза на ГЕРБ на 26 май, то отливът с над 20 хил. гласа спрямо предишния евровот от 2014-а няма как да се обясни само с ниската избирателна активност.

Понеже в политиката е като в природата – празнината се запълва бързо, повратливи местни фактори в партията вече опипват почвата за нов кандидат. Млад и амбициозен като Иван Тотев, но без тежестите на два мандата

Завъртяха се няколко имена, сред които управникът на район „Тракия“ Костадин Димитров, на „Централен“ Георги Стаменов, че даже и на „безпартийния“ Стефан Стоянов, главен виновник за натрупания негативен имидж на фондация „Пловдив 2019“. Общото между тях е, че са от т. нар. лагер на Тотев, в който конците дърпа Менда Стоянова, вярна доскоро съратничка на Цветан Цветанов. Именно шефката на парламентарната бюджетна комисия се опитва чрез тиха дипломация да смени в движение жокея от коня на ГЕРБ, коментират в партийните ядки.

Партийният фолклор на ГЕРБ разказва, че кметът на „Тракия“ вече е минал първи оглед през кабинета на премиера Борисов, но резултатите не са обнадеждаващи. Вторият фаворит – кметът на „Централен“ Георги Стаменов, пък е направил много обещаващ рейд из средите на едрия капитал в Пловдив, но това, че двайсетина бзизнесмени с общ портфейл от активи над 1 млрд лева са ти се усмихнали учтиво, нищо не значи, коментират деловите хора под тепетата.

Засега обаче най-големият играч в Пловдив – ГЕРБ, мълчи по темата местни избори. Част от въпросителните ще отпаднат след 7 юли, когато е насрочен извънредният конгрес на ГЕРБ. В присъщия си стил обаче Борисов и тогава може да вземе нестандартно решение и да държи в шах всички около себе си, а и в противниковите лагери. Но забавянето в обявяването на кандидатурата увеличава риска. Нещо подобно се случи на президентските избори, когато Цачева беше обявена в последния възможен момент, а резултатът е видим.

Както споменахме в началото, има и други специфично пловдивски фактори, които не са за загърбване. В Пловдив освен „Съюз за Пловдив“ твърд свой електорат имат „Кауза Пловдив“ и ЗС „Ал. Стамболийски“, които заедно биха събрали над 15 хил. гласа, което е десет пъти повече от онези 1416 бюлетини, които направиха Иван Тотев кмет за втори мандат.

Освен това лидерът на ВМРО в Пловдив Борислав Инчев не е обявил дали ще се пробва за втори път като кмет на „Южен“ или успехът на партията му на евроизборите е провокирал у него апетит за Голямата община

На този въпрос дори и Красимир Каракачанов едва ли би дал еднозначен отговор до началото на юли.

И все пак до изборите има около 5 месеца, достатъчно време за електорално чудо в този дефицит на политически идеи. Да припомним, че навремето царят дойде на власт през юни с една реч, произнесена в началото на април. Това беше първата мажоритарна лавина.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Кой от кандидатите за кмет на Пловдив бихте подкрепили?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close