Новини Пловдив » Важно » Калин Георгиев за момчето, вербувано от ИДИЛ: Унищожаваме бъдещето на едно дете, не бива
Важно Мнения

Калин Георгиев за момчето, вербувано от ИДИЛ: Унищожаваме бъдещето на едно дете, не бива

Калин Георгиев
Калин Георгиев

България е застрашена от тероризъм, колкото всяка една друга страна, смята бившият главен секретар на МВР и експерт по национална сигурност Калин Георгиев.  Според него няма конкретен профил, към който се насочват вербовчиците, те работели дори с 9-10-годишни деца.

В този смисъл няма съмнение, че обвиненото за тероризъм 16-годишно дете от Пловдив, е жертва.

Все пак трябва да имаме съзнание, не бива да унищожаваме бъдещето на едно 16-годишно дете, заяви бившият главният секретар на МВР във връзка с излезлите в публичното пространство снимки на семейството на детето.

Според него родителите му са много силни хора, тъй като това, че са подали сигнал е много отговорно.

Той е на мнение, че травмата ще му остане за цял живот. Калин Георгиев призова и да се оставят службите да работят по случая, призова и да доверие в органите на реда.

Бившият главен секретар обясни, че спирането на комуникация е един от първите признаци на заявка за екстремистки действия.

По думите му криминални психолози говорят за т.нар. „смъртоносна триада“, която започва с отчуждение от семейството и приятелите, промяна в поведението, следното от проектиране на бъдещ живот, свързан с терористичната групировка.

Относно исканите от министъра на МВР Младен Маринов антитерористичните центрове, Георгиев уточни, че в САЩ те са мултифункционални и работещи. Той обясни, че в тези центрове в САЩ участват представители на всички специални служби и дават резултати.

Припомняме, че на 8 юни стана ясно, че за първи път у нас е предотвартен терористичен акт. Задържано беше 16-годишно момче, готвело терористична атака в Пловдив.

Адвокатът на момчето Емил Велинов заяви, че детето не е имало мисъл в глава си да нарани някого или да предизвика взрив.

Вътрешният министър Младен Маринов подчерта, че промяната в оперативната обстановка налага създаването на антитерористични центрове у нас.

Още по темата

Камикадзе в Пловдив: Ученик от елитна гимназия смятал да взриви бомба в последния учебен ден

Адвокатът на ученика джихадист от Пловдив: Гледал е клипове на ИДИЛ от детско любопитство

ВИДЕО/СНИМКИ Какво откриха в стаята на ученика джихадист от Пловдив

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Кой от кандидатите за кмет на Пловдив бихте подкрепили?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close