Новини Пловдив » Кадър на деня » Посланици от 19 държави и Тотев чистиха мозайка в Голямата базилика
Кадър на деня

Посланици от 19 държави и Тотев чистиха мозайка в Голямата базилика

Посланици от 19 държави и кметът Иван Тотев почистиха символично мозайка в Голямата базилика. Това се случи в рамките на инициатива за отправяне на послание за толерантност, разбирателство и уважение под мотото „Камъче по камъче. Ръка за ръка“. Посланията бяха обединени от думите на Васил Левски – „Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност“.

Отправените послания – всяко на своя оригинален език,  ще бъдат гравирани на български и на английски на стена в публичното пространство до бъдещия вход на Епископската базилика на Филипопол.  Нейното откриване предстои през септември 2019 г. Базиликата се възстановява с финансовата помощ на „Америка за България“.

„Благодаря на всички, които участват във възстановяването на Голямата епископска базилика на Филипопол. Нашето послание е ЗАЕДНО, което най-добре пресъздава града и хората в него“, каза Иван Тотев.

Новата сграда на базиликата  ще представи реставрираните великолепни мозаечни подове, колоните и всички открити архитектурни елементи на една от най-големите раннохристиянски базилики в Европа в нов културен, общностен и образователен център.

Културният център ще разкрие над 2000 кв. м. римски мозайки от IV-VI в. сл. Хр., експонирани в два уникални пласта на две нива – in situ и на втори етаж.

Мозаечните подове включват над 100 уникални медальона с различни видове птици – от танцуващи токачки до пауни с разперени опашки, от бъбриви папагали до птичка, която храни малкото си.

Епископската базилика на Филипопол е включена в индикативния списък на ЮНЕСКО.

Коментари

Коментари

112

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Каква е според вас разликата между извънредно положение и извънредна епидемична обстановка?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close