Новини Пловдив » Регион » Напрежение в Куклен: Почитат антикомунисти върху читалище „Н. Вапцаров“
Куклен Регион

Напрежение в Куклен: Почитат антикомунисти върху читалище „Н. Вапцаров“

Паметна плоча на убити антикомунисти в Куклен предизвика напрежение сред местната общественост. Списъкът е монтиран на общинското читалище в центъра на града, което по ирония на съдбата се казва „Никола Вапцаров“. Както е известно, поетът, чието име носи читалището, е разстрелян на 23 юли 1942 година в София точно от антикомунисти.

Социалистите в Куклен се възмущават, че плочата е поставена без достатъчно обществено обсъждане. Освен това протестират, че монтажът е станал „в 12 без пет“, дни преди евроизборите и това било един вид политическа пропаганда.

Уточняваме, че плочата е поставена с решението на Общинския съвет в Куклен, чиито председател Стефан Куцинов е от най-приближения кръг на кметицата Мария Белчева.

 

Ето и възражението на БСП, разпратено до медиите. Публикуваме го без редакторска намеса.

Уважаема г-жо Кмет,

Уважаеми г-н Председател,

От името на Общинския съвет на БСП Куклен и от мое име, с голямо огорчение се обръщам към Вас, относно разрешението Ви за поставянето на плоча, цитирам: „В памет на кукленци, убити от комунистическия режим“.

Остро осъждаме решението на Общински съвет Куклен, за разрешение за поставянето на такава плоча и Вашето такова, като Кмет на Община Куклен. За пореден път доказвате пред жителите на Община Куклен, че нямате качествата да бъдете ръководители на нашата община. Тези ваши действия разбудиха широко обществено недоволство, учудвания, въпроси и към нас се обърнаха множество кукленци. В защита на многото негативни коментари ние от БСП, както винаги заставаме зад хората в името на правдата и прозрачността.

С оглед на горното в най-кратки срокове, Ви молим да ни отговорите на следните въпроси:

1. На базата на кои доказателства и документи взехте това решение, че тези хора са били убити от комунистическия режим?

2. Защо и кой Ви позволи да разрешите тази плоча да бъде поставена на най-духовното място в Община Куклен – сградата на Народно читалище „Никола Вапцаров“ и каква връзка има тази плоча с културата, изкуството, песните или танците, за да е сложена именно там и да е редом с паметната плоча на великия български писател – академик Николай Хайтов?

3. Защо поставянето й беше в „12 без 5“, ден събота, буквално няколко дни преди Европейски избори 2019 и какво целите с това?

Наред с тези въпроси и обществени негодувания се обръщаме към Вас, с молбата да направите всичко възможно и да демонтирате тази плоча, защото тя няма място на тази сграда и същата не отговаря и не кореспондира с истината.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Кой от кандидатите за кмет на Пловдив бихте подкрепили?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close