Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Култура » Орфеев венец за Иван Ланджев на „Пловдив чете“
Култура Пловдив

Орфеев венец за Иван Ланджев на „Пловдив чете“

Младият поет Иван Лнджев е тазгодишният носител на Орфеевия венец.

Иван Ланджев е тазгодишният носител на „Орфеев венец“ на литературния фестивал „Пловдив чете“. Церемонията се състоя снощи на Античния театър в Пловдив. Въпреки изсипалия се силен дъжд, стотици пловдивчани се събраха церемонията и на концерта със специалното участие на: Мирослава Кацарова, Орлин Павлов, Теодосий Спасов (кавал), Мирослав Турийски (пиано), Александър Леков (басет), Младен Димитров (барабани) и струнен квартет: Антоанина Юрганджиева (виолончело), Деница Димова (цигулка), Ивелина Христова (цигулка) и Мария Венкова (виола).

„Благодаря на пловдивския дъжд, че ни събра. Благодаря, че Божана Апостолова повярва в мен и продължи да ме издава. За мен е чест да бъда сред носителите на тази награда, мнозина от които са мои учители. Пловдив винаги се е отнасял с топлота и любов към мен и аз ще се постарая да отговоря със същото“, каза Ланджев и прочете свое стихотворение. Той получи наградата си  „Орфеев венец“, изработен от Жорж Трак, от министъра на културата Боил Банов, а  един от спонсорите – инж. Димитър Георгиев, връчи паричната награда от 5000 лева.

„Пловдив 2019! Прекрасно! Но Европейска столица на културата се случва заради такива събития. Пловдив беше и ще бъде столица на културата и след 2019 -та. Водете вашите деца на събития, накарайте ги да обичат книгата! Така е сигурно и че в следващите столетия градът ще бъде столица на културата“, каза министър Боил Банов.

По време на церемонията беше връчена още една награда – „Златна четка“, за оформление на книга. Получи я художникът Стефан Касъров за работата си по изданията на „Колибри“, който благодари, че трудът му е забелязан. Той получи наградата си от заместник-кмета по култура и туризъм инж.Александър Държиков.

„Казват, че Пловдив е люлка на всички изкуства, но най-трайно и силно е присъствието на литературната и издателската дейност в града на тепетата. И ако книжовната традиция, поставена от Христо Г. Данов е със столетна история, то днес, в лицето на едни от най-големите български издателства, градът ни се е превърнал в истинска издателска столица на България. „Пловдив чете“ е доказателство, че българската книга е жива, а потребността от четене е вечна“, каза заместник-кметът.

Огромната си благодарност към публиката, която не се уплаши от дъжда, и с нескрита емоция изрази организаторът на фестивала Божана Апостолова, собственик и управител на издателство „Жанет 45“ . „Някой казвал ли ви е, че сте велики? Ще ви призная нещо. Бях много притеснена, че откриването на 17-ото издание на „Пловдив чете“ ще пропадне. Кой луд ще дойде в дъжда? Оказа се, че точно както в литературата има луди глави. Щастлива съм, че сте тук, защото така засвидетелствате своята подкрепа към българските автори. Благодаря ви от сърце!“, каза тя.

Тази вечер, от  19 часа в Драматичен театър „Н.О. Масалитинов“ (Камерна зала) издателство „Жанет 45“ ще отбележи 30-годишен юбилей с „Вечер на Божана Апостолова и книгите „Сама и обща – 75 стихотворения“ и „Завръщането на визона“. Входът е свободен.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...