Новини Пловдив » България » Президентът Радев: Не прехвърлям правомощията си за главен прокурор
България Важно Политика

Президентът Радев: Не прехвърлям правомощията си за главен прокурор

Далеч съм от мисълта, че прехвърлям своите правомощия с разговорите за избор на нов главен прокурор. Това каза президентът Румен Радев по време на кръгла маса на тема „Предстоящ избор на главен прокурор – критерии и обществени очаквания“, предава агенция Фокус.

Повод за думите му са обвиненията, че със срещите, които проведе през май с представители на съдебната власт и с настоящата кръгла маса, държавният глава се меси в независимостта на съдебната системата.

„Аз се водя единствено от принципа за разделение на властите, но и не пренебрегвам своето задължение до края на процеса да подпиша указ. За мен най-важното е обществото да има фокус върху тези процеси и да им повишено обществено внимание“, категоричен е президентът.

По думите му, при избора на нов главен прокурор е много важен критерият за независимост и воля за налагане на законността.

„Важно е обаче и как ще бъде оценена и съдебната независимост от този главен прокурор, защото заедно неговата смелост и гражданска отговорност – това е успехът на неговата бъдеща дейност“, подчерта той.

Според президента функциите на главния прокурор са важен фактор за ефективна борба с престъпността и корупцията, и за утвърждаване на законноста.

„Затова е нормално и трябва да има високи обществени очаквания към тази процедура. Обществото трябва да получи гаранции за успешния й ход, а това означава ясни критерии, прозрачност и добра аргументираност на мотивацията за номинациите“, изтъкна Радев.

Президентът добави, че е изключително важно новият главен прокурор да има високо обществено доверие още от старта на своя мандат, защото щял да бъде натоварен с големи очаквания и му предстояли важни задачи.

 

Още по темата

Татяна Дончева: ГЕРБ ще издигне Емил Радев за главен прокурор

Борисов с критика към Радев: Не викам магистратите един по един

Цацаров: Рано е да се водят консултации за нов главен прокурор сега

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Кой от кандидатите за кмет на Пловдив бихте подкрепили?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close