Новини Пловдив » България » След случая в Пловдив, България е по-близо до тероризма, отколкото изглежда
България Важно

След случая в Пловдив, България е по-близо до тероризма, отколкото изглежда

България е много по-близо до тероризма, отколкото изглежда на пръв поглед. Това коментираха психологът Христо Монов и експертът по антитероризъм Христо Смоленов по повод случая с вербуването на 16-годишния ученик от Пловдив.

„Това дете е от децата на 21 век. То е онлайн дете. Сигурно през по-голяма част от времето, в което то е расло, е прекарвало в мрежата. В един момент в семейството е възникнал проблем и ако то е свикнало да бъде център на вниманието, обгрижван от родителите си, може би е почувствало някакъв дефицит. И тогава е потърсило запълване на този дефицит с по-голяма активност в мрежата. А там не са само педофилите и наркоразпространителите, там от десетина години е и „Ислямска държава“, която е много организирана и професионална, избрали са правилен подход. Но колко от нашите деца са в мрежата – всички!“, обясни Монов пред Bulgaria ON AIR.

„Представете си какво става в гетата, където има също любознателни, лишени от внимание младежи, търсещи изява и подкрепа? Преди време тук поставихме въпроса, че опасност номер едно е радикализацията в гетата, но се вижда, че не само в гетата може да се състои такъв пробив. Искам да се обърна към българската общественост – сега е последният възможен момент да променим тренда и да тръгнем към национална консолидация пред лицето на един враг, а не просто опонент.“, апелира от своя страна Смоленов.

По думите му, от другата страна на компютъра има тренирани в институции професионалисти.

По отношение на превенцията срещу такива случаи, Христо Монов смята, че не трябва да се търси виновник, а да се обърне внимание на предотвратяване на проблема. Според него, когато се намери решение на даден проблем, спира да се говори за него, а не трябва да е така.

„Черта на народопсихологията ни е да намерим виновния. Спираме да мислим за причината, която е довела до тук и имаме ли механизми, с които да работим за пострадалите групи. Нека оставим настрана кой е виновния. Виновни сме всички, защото всички не сме си свършили работата.“, уточни Монов.

Той уточни още, че детето постепенно е започнало да е вербувано, по начина, по който действат и педофили, и наркотрафиканти. Трябва да изработим механизмите, как да следим и противодействаме.

Експертът по антитероризъм Христо Смоленов сподели в студиото на „България сутрин“, че не е оптимист за съдбата на момчето след съобщаване на самоличността му. Той е на мнение, че това клеймо ще остане и занапред. В кой западен университет ще го вземат да учи?“ „Трябва да се създаде противодействие на терора“, каза той.

Монов допълни, че ние дължим подкрепа на семейството му, което е имало доблестта да реагира по този начин. „Тяхната реакция е спасила собственото им дете, но и много други, заради отговорното поведение на родителите“. По думите му децата в училище трябва да бъдат учени на древния принцип на живота, а не само материалът по различните предмети да бъде усложняван.

„Това дете е жертва, а не престъпник“, посочи още той и допълни, че това е истинското лице на тероризма и електронните медии обслужват именно тероризма.

„Опасността да се самовзриви е била много голяма.“, обясни експертът от открития материал. „Българският народ трябва да разбере, че е взет на мушката“, отбеляза още Смоленов.

Камикадзе в Пловдив: Ученик от елитна гимназия смятал да взриви бомба в последния учебен ден

Криминалният психолог: Момчето от Пловдив не е било готово да извърши терористичен акт

Ученикът от Пловдив сглобил бомба 7 пъти по-мощна от тази в Сарафово

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Кой от кандидатите за кмет на Пловдив бихте подкрепили?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close