Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Ще обещае ли някой от кандидатите за кмет на Пловдив «кръв, пот и сълзи»
Важно Мнения

Ще обещае ли някой от кандидатите за кмет на Пловдив «кръв, пот и сълзи»

Община Пловдив
Община Пловдив

Ако има поне малко реализъм, някой от кандидатите за кмет на Пловдив трябва като Чърчил да обещае на избирателите „кръв, пот и сълзи“. Но ще слушаме само демагогия и популизъм, смята бившият зам.-кмет и автор на ПловдивПрес инж. Александър Константинов.

Александър Константинов

Още преди 3–4 години предупреждавах, че 2019–2020 г. ще бъдат критичен период за община Пловдив. Такъв критичен период имаше преди изборите през 1999 г. Тогава действащият кмет Спас Гърневски предаде общината на следващия д-р Иван Чомаков с много тежки дефицити в общинския бюджет. За да излезе от кризата, д-р Чомаков форсира приватизацията  на общински дружества, сгради и терени и в края на втория си мандат предаде общината през 2007 г. на следващия кмет Славчо Атанасов с 40 млн. лв. резерви. Сега цикълът се повтаря, но няма общински дружества, сгради и големи терени за продажба. Напротив, повечето общински дружества  са в перманентен фалит и разчитат на общината за своето съществуване – МБАЛ”Св. Мина”, Центърът за кожни болести, МЦ (бившето 6-о ДКЦ), Инсинераторът. През последните 8 години кметът Иван Тотев също заложи на приватизацията, като в отделни години имаше приходи от 10 млн. лв. от продажба на общински имоти. Ресурсът, с който разполага общината, бързо се изпарява и за следващите кметове и тази политика става невъзможна.

 

 В същото време разходите на администрацията рязко се увеличават.

 

За два мандата персоналът, който си получава заплатите от общината, се увеличи с повече от 1000 души, т. е. над 10%. Около 2000 души от този персонал са на минимална заплата, а тя за няколко години се увеличи с повече от 50%. Ежегодно се увеличават разходите за електроенергия, топлоенергия, горива и други консумативи. За последните 8 години разходите за обезопасяване на битовите отпадъци се увеличиха от 25 млн. лв. на 37 млн.лв. годишно. Разходите по обслужване на многото дългове достигнаха 11 млн. лв. годишно. Така мога да продължа да изброявам, но тенденцията е повече от ясна – разходите се увеличават с темп, много по- голям от приходите. За следващата година ще е проблем дори покриването на текущите разходи, а за инвестиции не може да се и мечтае.

 

Собствените приходи са тези финансови ресурси, с които реално разполага кметът.

 

Държавните трансфери са пари, които само преминават през сметките на общината и отиват във второстепенните ползватели на бюджетни средства – училища, библиотека, музеи и т.н. През последните три години наблюдаваме едно постоянно ниво на собствени приходи в диапазона от 128–130 млн.лв. Увеличението на разходите за персонал, издръжка  и субсидии достига до тази сума и практически изключва възможността да се отделят пари за капиталови разходи. Прословутият „преходен остатък” отразен в раздела „финансиране”, намалява и в края на годината ще достигне нулево ниво. Действащият икономически модел е изчерпал своите възможности и трябва да се подобри.

 

Държавата винаги е помагала на общината.

 

Правителството на Станишев даде 55 млн. лв. на Славчо Атанасов, правителството на Борисов даде 110 млн. лв. за двата мандата на Иван Тотев. Сигурно и на новия кмет ще се дадат пари за инвестиционни проекти. Условието е да има подготвени технически проекти и да няма конфронтация между местната и държавна власт. През последните години фабриката за илюзии на община Пловдив бълваше 24 часа идейни проекти за стотици милиони левове. Тотев е бил винаги наясно, че няма пари за тях, и затова не даде пари за работни проекти. Големият проблем през последните години беше отчуждаването на частни имоти в терените на новите проекти. Разходите са огромни, а процедурите са бавни и задължително минават през съдебната система. Този проблем ще мъчи и следващите кметове. В много случаи се налага общината да купува скъпо евтино продадени по-рано общински имоти. Ще се наложи ли нов голям заем на общината за инвестиции? Разбира се, но процедурите са бавни и ще протичат през цялата следваща година, ако се стартират още в началото на годината. Реално през 2020 г. пари за инвестиции няма.

 

В оставащите 4 месеца до изборите ще се наслушаме на обещания, популизъм и демагогия. Любопитен съм дали някой от кандидатите ще повтори великите думи на Чърчил в началото на Втората световна война- „Обещавам само кръв, пот и сълзи”. За да приемат действителността, гражданите на Пловдив трябва да разберат, че в края на тунела има светлина. Те трябва да повярват на своите управници и да приемат всичко, което ще се наложи да изтърпят в името на нашите деца и внуци. Най- важното, което трябва да се приеме, е новият икономически модел за развитие на общината.

Още текстове от същия автор

Разходите на община Пловдив рязко се увеличават и изпреварват ръста на приходите
Очертава се голямо вдигане на данъците в Пловдив

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...