Левицата 14
Новини от Пловдив » България » Прокуратурата: Nova, bTV и HBO са ощетени с 10.5 млн. лв. от кабелните оператори
България

Прокуратурата: Nova, bTV и HBO са ощетени с 10.5 млн. лв. от кабелните оператори

Двете национални телевизии – Nova и bTV, както и филмовият канал HBO, са ощетени общо с 10.5 млн. лв. от неплатени авторски права. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка със специализираната операция в офиси на кабелни телевизии, предаде „Фокус“.

„Напълно възможно е да се увеличи размерът на нанесените щети. Въпрос на доказване е конкретният размер на действително причинените вреди“, коментира Арнаудова.

По нейните думи сигналите за нарушенията от страна на кабелните оператори са постъпили в прокуратурата и ГДБОП преди два месеца. Техен подател са били български и международни телевизии, които са се оплакали, че техни канали и съдържание се разпространяват без разрешение на носителя на авторското право.

„Установена беше не само достоверността на сигнала и фактите, но и извършващи се престъпления в почти цялата Южна България, дори и по отношение на телевизионни програми и телевизии, които не бяха сигнализирали за нарушаване на авторските права“, допълни говорителят на главния прокурор и изтъкна, че се касае за изключително голям процент сив сектор в тази област.

Тя обясни, че в рамките на вчерашната акция са претърсени помещенията с техниката и касите, където се събират финансовите средства от потребителите на кабелните телевизии. „Претърсванията са извършени с предварително разрешение на Окръжните съдилища“, уточни Арнаудова.

Началникът на отдел „Компютърни престъпления“ в ГДБОП комисар Явор Колев обяви, че всички други кабелни оператори в страната, които извършват определени закононарушения, ще бъдат проверени в съвсем кратки срокове.

„Операцията, която започна вчера, продължава и в момента. След като е било преустановено излъчването на програми без уредени авторски права, се контролира дали ще има възстановяване и престъплението вече ще има друг характер“, заяви той. „Наблюдението на петте кабелни оператори ще продължи и в бъдеще с регулярни проверки“, добави той.

Днес от Национално сдружение на кабелните оператори „Клуб 2000“ излязоха с позиция, в която наричат вчерашната акция „ювелирна“, за която са знаели отпреди два месеца. По техните думи е иззета цялата техника на оператори в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Дупница, Гоце Делчев, Сандански и още десетки населени места, под предлог, че има неуредени права. Според тях акцията е поръчкова и има неуредени авторски права „само за 1-2 от тях“.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...