Новини Пловдив » Бизнес » Ресторант кара работничка да подаде молба за напускане при започване на работа
Бизнес Важно Съд и Прокуратура

Ресторант кара работничка да подаде молба за напускане при започване на работа

Ваня ДРАГАНОВА

Работничка в пловдивския ресторант „Джоана“ била накарана да подаде молба за напускане без дата при започване на работа. Жената се опитала да възрази, но й било обяснено, че в противен случай няма да бъде назначена, и че по този начин по всяко време може да бъде освободена от работа, като датата върху молбата ще бъде поставена от работодателя.

Тя започнала работа в ресторанта на 12 октомври 2017 г. На 23 юли 2018-а поискала да ползва 5 дни от полагащия й се отпуск, в отговор на което й било казано да не идва повече на работа, и й била връчена заповед за прекратяване на трудовото правоотношение по взаимно съгласие от същата дата.

Жената завела дело, с което оспорила уволнението си като незаконно. В хода на производството пред Пловдивския районен съд работодателят показал молбата за напускане с резолюция трудовият договор да бъде прекратен от 23 юли 2018 г. Назначената графологична експертиза показала, че датата на молбата за напускане и резолюцията са изписани с един и  същи почерк, което доказва версията на работничката, че молбата е била подадена предварително, а мястото за датата е оставено празно, за да бъде попълнено от шефа й.

На това основание жената е възстановена на работа, а работодателят ще трябва да й изплати обезщетние за времето, в което е била без работа, и за неизползвания отпуск.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
    СДС Plovdiv    

Времето

Анкети

За кого ще гласувате на кметските избори?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close