Новини от Пловдив » Култура » Траки, скити, римляни, готи и хайдути заедно на Лаута
Култура Пловдив

Траки, скити, римляни, готи и хайдути заедно на Лаута

Траки, скити, римляни, готи, ромеи, българи от ранното средновековие, рицари от Филипополско херцогство и кръстоностните походи, българи от Второто българско царство, хайдути от Възраждането, четници от борбите за национално освобождение и участници в Съединението, заедно преодоляват времето и разполагат лагери в парка Лаута за уникалния фестивал „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“ днес и утре. Тяхната история оживява по живописен начин, разказана от възстановчици и занаятчии от цяла България в партньорство с гости от Франция и Англия.

Посетителите на фестивала ще преживеят хилядолетната история на Пловдив, запознавайки се с неговата култура, бит и традиции. Ще видят облеклото, военното въоръжение и снаряжение и ще вкусят храната на хората населявали някога този град. Ще наблюдават как майсторите грънчари са изработвали съдове за съхранение на храна и напитки, ковачите – шлемове, ризници, брони, саби, мечове, брадви, лъкове и стрели. Ще бъдат показани древни занаяти – плъстарство, кожарство, обущарство, дървообработка, бижутерство. Посетителите ще се докоснат до характерното за различни исторически епохи облекло, ще вкусят от храната на средновековните българи и ромеи и ще научат как мъжете са воювали, а жените са подготвяли любовни лакомства и елексири.

Фестивалът „Пловдив – древен и вечен” като една от сцените на Европейската столица на културата 2019 ще представи пред своята публика и съвремието на града чрез талантливите си деца, водени от световноизвестния музикант и педагог проф. Мичо Димитров. Децата, лауреати на международни награди, ще впечатлят посетителите на фестивала с изпълненията си, спечелили сърцата на музикални специалисти по целия свят.

Организатори на фестивала са СНЦ „Заедно за личностно развитие“ – Пловдив, „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол” – Варна, сдружение “Дукс Антика” – Свищов.
Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и се финансира от Общинска Фондация „Пловдив 2019”.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...