Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Седмокласници от Пловдив: Матурата беше лесна, писахме преразказ върху „Богатствата на момъка“
Важно Образование Пловдив

Седмокласници от Пловдив: Матурата беше лесна, писахме преразказ върху „Богатствата на момъка“

Учениците от 7 "е" клас в СУ "Свети Патриарх Евтимий" са доволни от матурата по български novini-plovdiv-press
Учениците от 7 "е" клас в СУ "Свети Патриарх Евтимий" са доволни от матурата по български

Галина ГЕОРГИЕВА

Преразказ върху приказката „Богатствата на момъка“ на Георги Русафов писаха седмокласниците на Националното външно оценяване по български език и литература. Ученици от Пловдив споделиха пред ПловдивПрес, че тестът и преразказът са били много лесни и се надяват на високи оценки.

В 7 часа сутринта в МОН беше изтеглен вариант 1 за днешния изпит.

Седмокласници в "ОУ "Душо Хаджидеков" обсъждаха изпита в двора на училището novini-plovdiv-press
Седмокласници в „ОУ „Душо Хаджидеков“ обсъждаха изпита в двора на училището

Малко след 11, 30 часа първите ученици в ОУ „Душо Хаджидеков“ в Пловдив започнаха да излизат. Постепенно дворът се напълни с развълнувани момчета и момичета, които бързаха да споделят впечатленията си от изпита. „Справих се, очаквам отлична оценка“, каза Александра от 7 „а“ клас, която е решила да кандидатства в Английската гимназия.

Всичко си написах, беше много лесно, доволна е Анастасия от 7 "б" в ОУ "Душо Хиджидеков" novini-plovdiv-press
Всичко си написах, беше много лесно, доволна е Анастасия от 7 „б“ в ОУ „Душо Хаджидеков“

„Всичко си написах. Беше много лесно. Тезата беше от Бай Ганьо, а преразказът – за един беден момък, който се оплаквал от сиромашията си и не се хващал на работа, а мечтаел за несметни богатства“, обясни пред ПловдивПрес Анастасия от 7 „б“ клас.  Момичето беше щастливо, че се е справило с матурата. Седмокласничката ще подаде документи в Хуманитарната гимназия, СУ “ Св. Патриарх Евтимий“ и Френската. Иска да се запише в паралелка с немски и руски.

Анастасия от 7 "в" в ОУ "Душо Хаджидеков" очаква да изкара 90 точки на матурата novini-plovdiv-press
Анастасия от 7 „в“ в ОУ „Душо Хаджидеков“ очаква да изкара 90 точки на матурата

Около 90 точки очаква да изкара друга тийнейджърка. Девойката също е Анастасия и завършва 7 „в“ клас . Надява се да я приемат в Английската с немски език.

Малко преди 12 часа в СУ „СВ. Патриарх Евтимий“  момчета и момичета от 7 „е“ клас са се събрали пред училището и коментират изпита. „Първата задача беше много лесна, а в преразказа имаше повече пряка реч. Като цяло матурата беше супер лесна“, признаха младежите. Алекс иска да продължи образованието си в една от езиковите гимназии, Димитър се надява да учи в Търговската,  Никол и Раина ще кандидатстват в ЕГ „Пловдив“, а Мариела – в Художествената. Децата признаха, че без частни уроци трудно биха се справили. Цяла година събота и неделя ходили на уроци, а понякога и през седмицата.

Учениците от 7 "е" клас в СУ "Свети Патриарх Евтимий" са доволни от матурата по български novini-plovdiv-press
Учениците от 7 „е“ клас в СУ „Свети Патриарх Евтимий“ са доволни от матурата по български

Съученикът им Калин обаче е на друго мнение. Той се подготвил сам за матурите. Иска да учи в ПГАСГ“Арх. Камен Петков“ или в Гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев.

Изпитът започна в 9 часа и продължи 150 минути. 61 223 седмокласници от цялата страна се явиха на матурата по български език и литуратура. От Пловдив област 5761 бяха учениците, които държаха изпит.

В сряда, 19 юни, ще се проведе Националното външно оценяване по математика, а на 21 юни ще бъде изпитът по чужд език, който е по желание.

Резултатите от изпитите в седми клас се очаква да бъдат обявени до 27 юни. До 3 юли ще се получава свидетелството за основно образование.

От 3 до 5 юли ще се подават документите за участие на седмокласниците за класирането в гимназиите.

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...