Новини Пловдив » България » Две деца са пострадали от мълнията, убила мъж в София
България

Две деца са пострадали от мълнията, убила мъж в София

Две деца са пострадали леко от мълнията, която уби  мъж в столичния квартал „Люлин“. Те са станали преки свидетели на трагедията, разиграла се в градинката до блок 632.

Мъжът седял заедно с други хора в беседка, а малчуганите играели на около 7 метра от нея.
„Вчера, като бяхме в тази къщичка, удари гръм между нас и онази макара, по близо беше към тях. Бях с телефон в ръка и ме хвана ток по ръцете. Моят приятел също, понеже телефонът беше точно до крака му. Започнаха да излизат искри“, разказа едно от децата пред БНТ.

„Видяхме гърма, мен ме удари по крака заради на приятеля ми телефона, него в ръката и ние побягнахме към един вход, защото валеше и ни беше страх да не удари пак“, допълни негов приятел.

Трагичният инцидент е станал до беседка между блоковете в „Люлин“ 6, която е изцяло от дърво и няма метални части

Мълнията е била толкова мощна, че е изкопала дупка от 10 см на метри от беседката. Най-близко до удара е бил мъжът, който почина минути по-късно на входа на „Пирогов“, въпреки че линейката дошла само за 8 минути и през цялото време по пътя лекар му е правил реанимация.

Навън човек няма как да е защитен от мълниите, но се оказа, че и блоковете около зеленото пространство не разполагат с мълниезащита.

„Нито една от сградите няма мълниезащита – нито активна, нито пасивна. Явно този процес е оставен без контрол”, обясни пред Нова тв експертът по мълниезащита инж. Радослав Калчев.

По закон при строежа на всяка сграда е необходимо изграждането на гръмоотводна система. Според експерта проблемите са в поддръжката, която обикновено липсва.

„През годините са правени ремонти по покривите. Системите за мълниезащита са разрушавани, рязани, изхвърляни”, обясни още експертът.

Наредбите на регионалното министерство задължават собствениците на сградите да правят периодичен оглед и профилактика на съоръженията.

Общините пък могат да правят проверки дали защитата работи.

Най-съвременните мълниезащити с изпреварващо действие могат да осигурят защита в радиус 110 метра от сградата. Това означава, че колкото повече сгради инвестират в модерни системи – толкова по-сигурна ще е е градската среда, обясняват експертите, съобщи БНТ.

Конвенционалните мълниеотводи не осигуряват подобна защита и пазят само самата сграда, а в наредбите няма изисквания за вида защита. Проблем е и това, че няма контролен орган, който да следи за изправността на вече монтираните съоръжения.

Повечето стари сгради нямат работещи гръмоотводи. Причината е, че задължителното изискване е от 2010 година. Веднъж въведена в експлоатация сградата не подлежи на периодични проверки за защита от мълнии. Така един повреден гръмоотвод може да е по-опасен и от никаква защита.

Доста често защитата може да се повреди и ако бъде уцелена от мълния. Понякога може да удари и в електрическите уреди, затова на пазара се предлагат и допълнителни защити, които се поставят на електрическите табла. Юни е месецът в който има най-голямо търсене за монтиране на мълниезащити. За къща цената ѝ варира между 900 и 2000 лв.

Най-често гръмотевичните бури са придружени и с дъждове, затова хората тръгват да се скрият под най-близкото дърво. Но това е най-голямата грешка, която можете да направите.

Трябва да се отдалечите поне на един метър от дънера на дървото и да присвиете коленете към гърдите. След като бурята поутихне – потърсете подслон, ако няма сграда, може да се скриете и в превозно средство. Избягвайте да държите метални предмети като чадъри, стативи или стикове за голф, избягвайте и водните площи и мобилните телефони.

Още новини по темата

Мълния погуби млад мъж и кучето му в София

Ужасяващи подробности за инцидента с мълния, която уби младо момче

 

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
    СДС Plovdiv    

Времето

Анкети

За кого ще гласувате на кметските избори?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close