Новини Пловдив » Здраве » Митрополит Николай на юбилея на УМБАЛ „Свети Георги“: Лекарската професия е богослужение
Здраве Пловдив

Митрополит Николай на юбилея на УМБАЛ „Свети Георги“: Лекарската професия е богослужение

Ваня ДРАГАНОВА

„В Библията е казано: Почитай лекаря с чест, защото от Бога му е дадена дарбата да лекува. Чухме от преждеговорившите, че лекарската профсия е дарба, че е призвание, че е изкуство, но аз искам да добавя – тя е  богослужение.“ Това каза пловдивският митрополит Николай на церемонията в Драматичния театър, с която снощи тържествено беше отбелязана 140-ата годишнина от основаването на УМБАЛ „Св. Георги“.

В прочувствена реч владиката сподели, че сам много пъти е търсил помощ именно в тази болница. „На рожден ден се поднася подарък. Но подаръкът, който аз бих искал да поднеса на вас, няма да го взема от магазин. Години наред моето болно сърце е във вашите ръце и аз подаръка си ще извадя оттам, за да го поднеса. Уверявам ви – това не се онези цветя – букети луксозни, които веднага ще увяхнат. Това са моите молитви и пожелания за вас. Моите молитви към Господ Исус Христос, който е лекар на лекарите, който изцелява всяка болест, той да ви вдъхновява, той да укрепва сили ви, ръцете ви, той да бъде вашата опора, защото той е подателят на живота. Прекланям се пред вашия подвиг да облекчавате болките и страданията на хората и ви желая да крепнат силите ви и да се умножават успехите ви“, обърна се митрополит Николай към лекарите и медицинските специалисти от УМБАЛ „Свети Георги“.

„Тази годишнина отразява историята на цялото здравеопазване и медицинско образование в България. Днес – 140 години по-късно, УМБАЛ „Свети Георги“ е най-голямата болница у нас, с огромен творчески потенциал и технологично усъвършенстване“, каза в приветствието си изпълнителният директор на здравното заведение проф. Д-р Карен Джамбазов.

Своите поздравления за годишнината на най-старата и голяма блоница у нас поднесоха кметът Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, ректорът на Медицинския университет проф. Стефан Костянев и зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

Празникът продължи с изпълненията на цигуларката Йолина Чолакова и певицата Невена Цонева.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
    СДС Plovdiv    

Времето

Анкети

За кого ще гласувате на кметските избори?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close