Новини Пловдив » Важно » Проф. д-р Карен Джамбазов: Трябва да се въведе диференцирано заплащане за пациентите
Важно Здраве Интервю Мнения

Проф. д-р Карен Джамбазов: Трябва да се въведе диференцирано заплащане за пациентите

Проф-д-р Карен Джамбазов
  • Не можем да откажем помощ на неосигурен, макар това да се отразява на икономическото ни състояние
  • Преди 1990 г.  болният беше враг №1 за доста лекари и здравни заведения, защото заплатата беше една и съща и ако леглата са празни, ще вземем същите пари, без да сме работили

 

Проф. д-р Карен Джамбазов е изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги“ от 2010 г. Завършил е медицина през 1990 г., специализирал е оториноларингология. Доктор по медицина, а от 2013 г. – и професор.


Интервю на Ваня ДРАГАНОВА

-Какво е УМБАЛ „Свети Георги“, проф. Джамбазов? Най-старата и най-голямата болница у нас, здравното заведение, наваксващо пропуските на частните заведения, които в кризисни ситуации насочват пациентите си към вас, или приют за изоставени от близките си болни?

-Болница „Свети Георги“ първо е една от най-старите в държавата – с над 140-годишна история, и все още е най-голямата у нас – с над 1500 легла, над 2700 души персонал, а дейността й се развива в 3 бази. Така че тази болница е една огромна структура, която съдържа в себе си всички елементи на съвременното здравеопазване. Тя е и спешен център – един от най-добре работещите в целия Южен-Централен регион, нещо като „Пирогов“ на Южна България – всички пострадали при катастрофи, бедствия и т. н. идват при нас, всички знаят, че 24 часа в денонощието ще получат помощ в тази болница.

Освен това УМБАЛ „Свети Георги“ е основен стълб на здравеопазването, защото има болести, които няма как да бъдат лекувани в други болници – инфекциозни заболявания, детска хирургия, лицево-челюстна хирургия и много други специалности, които другите болници нямат. И, разбира се, освен всичко останало, тази болница има и социални функции, защото е държавна и няма как да бъдат закрити всички звена, които са неефективни от икономическа гледна точка. Не можем да откажем помощ на пациент, който не е осигурен към момента на постъпването, макар това да се отразява на икономическото ни състояние.

-Идва ли краят на модела, в който частните болници работят предимно по добре платени клинични пътеки, а всички тежки и „неизгодни“ случаи остават за държавните, това пък влошава финансовото им състояние?

-Аз мисля, че у обществото у нас вече е назряло мнението, че сега действащият модел има недостатъци. Неслучайно и Министерството на здравеопазването предложи варианти на нови модели. Слабостите на сегашния модел са пределно ясни – първата е типовото заплащане. Това означава, независимо от тежестта на заболяването и положените за пациента грижи, да се плаща едно и също. А този факт автоматично прави по-тежките случаи икономически неефективни, а по-леките случаи – по-желани.

Вторият проблем е, че ние на практика не работим в свободен пазар, в който по-добрите болници, оказващи по-качествена грижа, да имат по-голям брой пациенти и по-добри финансови резултати. Защото в крайна сметка ние работим в условия на бюджетиране. Системата е бавна и тромава и не е пазарът този, който определя кой е по-добър.

Третото е, че трябва да се въведе диференцирано заплащане за различните типове пациенти. Винаги ще има по-тежки и по-леки случаи, но ако за тях се заплаща по различен начин, би имало икономически смисъл да се лекуват пациенти в по-тежко състояние. И тогава няма да се стига до прехвърлянето на такива пациенти към болници като нашата, а и би имало удовлетворение от поемането на тежки случаи. Тоест варианти има и се надявам, че проблемът ще бъде решен от хората, които имат познанията за това.

-Дойде ли време да се помисли за това болниците да престанат да бъдат търговски дружества и да гонят финансови резултати?

-Не мисля, че това е основният проблем на здравеопазването в България. Не знам защо той се преекспонира.

-Защото е лесен за отиграване популистки.

-Най-вероятно хората, които говорят за това, че има проблем с формата на съществуване на болниците, са забравили какво беше преди 1990 г. Аз много добре си спомням как тогава пациентът беше враг №1 за доста лекари и болници, защото заплатата беше една и съща и ако нямаме пациенти, ще вземем същите пари, без да сме работили. Не мисля, че това е по-добро, отколкото заплащането да бъде адекватно на оказаната помощ и на свършената работа. Може би това мнение е доста крайно, но не смятам, че формата на съществуване на болниците е причина да се говори, че те търсят печалба. Всъщност това опира и до много други фактори – добрата медицинска практика, стандартите за лечение, начина на плащане, защото се превеждат пари за преминал пациент, а не за свършена работа и нейното качество, и на практика не се говори за резултата от лечението. Това е труден показател, сложно измерим, и в световен мащаб няма няма система за точно измерване, но във всички случаи не формата на съществуване на болниците определят качеството на тяхната дейност.

-В 140-годишната история на УМБАЛ „Свети Георги“, в която тя от един лазарет с 30 легла е станала болница с над 1500 легла, вие и вашите предшественици сте видели не една здравна реформа. Колко лесно се управлява едно огромно здравно заведение при тази непрекъсната смяна на идеи как да се промени здравеопазването, а и при насажданото мнение, че лекарите често не си вършат работата?

-Както във всяка система, и при нас има всякакви хора – и отлични, и посредствени. Съвременният свят не е измислил нищо по-добро от пазара, който да регламенитра избора на хората. Но пазарът в областта на здравеопазването е сложна работа, защото това не е чист пазар. Тук държавата има много голяма роля, защото има доста хора, които не могат да си позволят да платят за своето лечение. За съжаление се загуби доверието на пациентите, но това се дължи на прехода, последиците от който ще носим още дълго. Няма как да преминем от една система на управление в друга, без да изпитаме сътресения. Здравеопазването е част от тези сътресения, но трябва да се знае, че ако искаме по-добро качество, трябва да имаме и по-добро обучение, по-голяма критичност в обучението на лекарите, но и във всички останали сфери, защото навсякъде има и некачествени специалисти.

Важното е здравеопазването да бъде поставено на правилна основа и ако е така, независимо колко е голяма една болница, тя се управлява по-лесно. Когато нещо не е поставено на принципна основа и се вземат временни и субективни решения, резултатите също са временни и няма как да бъдат перспектива за развитие.

-Работите за преоборудването на болницата и закупуването на модерна апаратура. Намалихте ли дълговете и имате ли пари, за да продължите?

-Да. През 2010-а, когато поехме управлението, тази болница се споменаваше като здравното заведение в най-тежко финансово състояние и с най-много проблеми. Заварихме над 42 млн. лв. дългове, но взехме решение да укрепим болницата, да вложим всички средства в подобряването на икономическите й показатели, но да не забравяме материално-техническата база, апаратурата и най-важното – персонала. Решихме, че по-добрият вариант е да имаме качествен персонал, да инвестираме в хората, които работят в болницата, да държим заплатите на конкурентно ниво и да намаляваме задълженията плавно, а не рязко, за да не остане накрая тази болница само сграден фонд – без качествен персонал и апаратура. В крайна сметка в момента имаме цялата апаратура, с която трябва да разполага едно модерно здравно заведение

-Как виждате болницата след 10 години – на 150-ата годишнина?

-Искам на 150-годишнината болница „Свети Георги“ отново да е основният стълб на здравеопазването в Южна България и да имаме доверието на хората, че нашата болница е безотказно място, че когато навсякъде им се отказва помощ, на нас може да се разчита. Това е основното, но тогава в тази болница ще работят още по-млади и амбициозни хора, сградният фонд ще бъде качествено различен и най-вероятно ще бъдем още по-добър комплекс от европейски тип.

112

Коментари

Коментари

112

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Каква е според вас разликата между извънредно положение и извънредна епидемична обстановка?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close