Новини Пловдив » Важно » Слави Георгиев: Ремонтите в Пловдив са култови – слагат стълбове, после копаят за кабелите
Важно Интервю Мнения

Слави Георгиев: Ремонтите в Пловдив са култови – слагат стълбове, после копаят за кабелите

  • Площад „Централен“ в сегашния си вид е една дупка – басейн на открито, археолозите и управата на града са в паника
  • Неглижираха кръстовищата на две нива, те щяха да решат в голяма степен отпушването на трафика

Слави Георгиев е юрисконсулт. Роден 1980 година в Пловдив. Завършил е Търговската гимназия, а после „Право“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Трети мандат е общински съветник от групата на Обединени патриоти.

През последните две седмици Слави Георгиев излезе с няколко остри изказвания срещу общинската управа и персонално срещу кмета Иван Тотев. За градските ремонти, за наводненията, за работата на фондация „Пловдив 2019“ и представянето ни като Европейска столица на културата. Какво в работата на администрацията предизвика негативната реакция? Слави Георгиев отговаря пред ПловдивПрес.

Интервю на Спас КУЗОВ, ПловдивПрес

– Г-н Георгиев, не спирате да критикувате общинската управа. Ако не едно, за друго. Това на лична основа срещу кмета ли е, или имате реални доводи?

– Нямам нищо лично срещу г-н Тотев, но управлението на града все повече заприличва на организиран хаос. При това хаос, създаван на тъмно. Това никой не може да отрече, че се наложи като почерк на администрацията на сегашната управа.

Ето, при последните наводнения се видя -под вода останаха само новоремонтирани улици, където е налице подмяна на пътна настилка на определени места. Като всеки пловдивчанин и аз първоначално се зарадвах, че на някои артерии се смени паважът с асфалт, но бързо се видя, че този похват не работи. Асфалтът не поема водата и в съчетание с лоша отводнителна система, булевардите заприличаха на реки. При тази ситуация се видя, че булевард „Руски“ трябваше да остане на паваж. И не само големите булеварди като „Васил Априлов“ заприличаха на буйни реки, една сравнително малка уличка като „Братя Бъкстон“, също потъна под вода. А преди, когато беше павирана, такива проблеми нямаше. Аз съм израсъл на тази улица, не съм я виждал такава, а сега редовно плуваме. Тоест, налице са изключително некачествено извършени ремонти по улици и ключови градски артерии, които реално са визитката на настоящото управление. Освен това, тези ремонти не разрешиха в никаква степен трафика в града. Факт е, че никъде не се направиха нови инфраструктурни обекти, които да освободят в някаква степен града от задръстванията.

– И все пак, приятно е да се шофира из Пловдив по гладката настилка, разбира се, когато няма задръстване. Това няма как да го отречете.

– Ние с ръководството на община Пловдив имаме фундаментален спор по подбора на ремонтите. Първо, когато беше изготвен списъкът за 30-милионния заем, питахме защо това да са обектите. Нямаше никаква обосновка. Например, нямаше никакъв проблем ремонтът на бул. „Руски“ да се извърши с текущи средства, а сега за него отидоха над 8 млн. лева. Второ, ремонтира се част от бул. „6 септември“, а той е част от републиканската пътна мрежа. Категорични сме, че там средства трябваше да се търсят от държавата. Сега се извадиха едни пари, които трябва да ги изплащат пловдивските данъкоплатци. Трето, новоизграждащият се бул. „Северен“ няма да реши никакви транспортни проблеми. Той ще свърже частни обекти и нищо друго. Защото напрактика дублира бул. „България“ от моста на Адата до кръговото на панаира и оттам към „Брезовско шосе“, където никога не е имало задръствания. Вижте какво се получи на „Коматевско шосе“ – едно тясно и бързо трасе, което след асфалтирането, стана опасно, но не реши по никакъв начин трафика. Със същия успех можехме да пренаредим паветата, а не да даваме милиони за преасфалтиране.

– Критикувате, но предлагате ли нещо насреща?

– Да, настоящата управа упорито неглижира изграждането на кръстовища на две и повече нива. Христоматиен пример е кръговото на Водната палата, което не разреши проблема, а го задълбочи. Някъде по чекмеджетата беше скрит проектът за изграждане на кръстовище там на две нива, който щеше до голяма степен да разтовари движението и на бул. „Марица – юг“ и по „Цар Борис Трети Обединител“. Друг голям проблем е неглижирането на проекта „Модър“-“Царевец“. Вече 8 години и той е „във фризера“, въпреки че по времето на Славчо Атанасов бяха осигурени средства от софийските бали, депонирани на сметището в Цалапица. В този контекст е и друг голям проблем – прелезите на Пещерско шосе, на бул. „Свобода“ и на „6 септември“, които създават периодично огромни тапи и блокират целия град. Не си мръднаха пръста да помислят за решаването им. И в същото време ръководството на Община Пловдив не събра кураж да стопира намерението за премахване на Бетонния мост. Вместо да даде битка и да настоява това съоръжение да бъде повдигнато и да се запази, общината не защити интереса на пловдивчани и сега предстои Бетонният мост да бъде премахнат, а това ще създаде проблеми на всички нас, които живеем в най-големия район на Пловдив – „Южен“.

Искам тук да добавя и един ключов за Пловдив проект – изграждането на Южния обходен колектор, който администрацията на Славчо Атанасов успя да придвижи и го остави на настоящия кмет в доста напреднала фаза. Този проект оттогава за 8 години не е мръднал, а е от най-приоритетните за целия град. Защото един обходен колектор от южната част на града ще поеме двойна функция – първо, при обилни валежи ще поема залпа от голямата вълна откъм Родопската яка, където в близките села вече живеят хора, колкото голям областен град, а канализацията им се стича в пловдивската. Второ, при обилен валеж водата от канализацията на район „Южен“ също ще се поема от този колектор и така наводненията ще се избегнат в голяма степен. Защото сегашната канализация е правена през 30-те и 50-те години за разчети на град с население 150-200 хил. души и не повече от 60 хил. автомобила. А сега в Пловдив живеят около половин милион души, а сутрин влизат над 100-120 хил. автомобила само приходящи. Освен това шахтите трябва да се чистят редовно, а те често са запушени с листа, защото общинските предприятия „Паркове и градини“ и „Чистота“ не си вършат работата ритмично. Освен това получихме сигнали и ще ги проверим, че някои шахти след ремонтите, са фалшиви.

– Как така фалшиви?

– Шахта има поставена, но тя не е свързана с канализацията. Засега не мога да ви кажа къде, но правим проверки и веднага щом установим, ще го оповестим. Само ще ви припомня, че навремето Славчо Атанасов обяви, че сред първите му задачи като стане кмет, ще е да направи пълна проверка на състоянието на шахтите и отводнителните системи в града.

– За какъв срок могат да бъдат решени тези неотложни проблеми?

– Трябва да сме наясно, че в близките четири години те не могат да бъдат решени, но за това време могат да се поставят основите и да започнат да се решават един по един. А сега всичко е зарязано и се набляга само на външния вид, на „витрината“. Това е сгрешена стратегия, не е честно спрямо жителите на Пловдив.

Ето и ремонтите по програмата „Региони в растеж“ за над 20 млн. лв., също се извършват през пръсти, много лошо качество, за много пари. Постоянно ни заливат със сигнали. Четириъгълникът, където се извършват тези ремонти, заключен между бул. „Мария Луиза“, бул. „Източен“, река Марица и Стария град, е като витрина за лошо качество. Преди дни там видяхме налице отговора на въпроса защо се наводняваме при всеки дъжд и защо стана практика да се прави ремонт на ремонта. Още при започването на работата, по неясни причини фирмата, която извършва ремонта е вкарала 50-тонни вибриращи валяци, които са натрошили подземната инфраструктура. Сега старата ВиК е увредена и запечатана с нов асфалт отгоре. Скоро ще започнат чести аварии. Второ, стандартите изискват поне 70 см фракция за основа под асфалта. На повечето места този слой е 30-40 см. По свидетелства на гражданите от квартала, асфалтът също е 2-3 см, а не 5-6 см, както изискват наредбите. Освен това тротоарите масово са правени без да е изградена подземната инфраструктура. Наслагани са улични стълбове, но не са свързани с елмрежата. Тепърва готовите тротоари ще се къртят, за да се свържат стълбовете. Това смятам, че е култов пример.

– Вероятно екипът на кмета Иван Тотев насочва усилията си по посрещането на Европейската столица на културата, какъвто е Пловдив сега. Затова другите проекти поизостават. Не смятате ли?

– Организацията на Европейската столица на културата е най-голямото разочарование досега. За съжаление половин година измина, а насреща не виждаме кой знае какво. Нито има събития, нито гъмжи от туристи, както ни обещаваха. Все повече се вижда, че под прикритието на ЕСК се разходват маса пари за строителство, поето от едни и същи фирми. Пример са изграждането на новата градска галерия, ремонтът на Детмаг, тресавището, в което затъна властта в площад „Централен“, където краят на ремонта не се вижда. Всичко това се случва без обсъждане, без предварителни проекти, без експертни мнения.

За мен най-голямото разочарование беше, че проектът за площад „Централен“ беше представен пред свършен факт, чак след спечелването на обществената поръчка, беше ни представен т. нар. инженеринг от самия изпълнител какво точно смята да прави там. Не е редно централният площад на Пловдив, който би следвало да се прави поне за половин век напред, да не кажа за столетие, да се прави по този начин – тихомълком, без широко обществено обсъждане. Факт е, че вместо нова концепция за това градско пространство, ние ще имаме поредната смяна на настилката, без това да промени облика му. Това пак ще бъде голям плаж на открито, при който летните месеци човек да го е страх да мине, за да не припадне от жега, защото няма грам сянка.

– Защо нападате точно площад „Централен“, който е сред най-големите гордости на настоящата администрация и лично на кмета Иван Тотев? Археолозите също се гордеят със свършеното, твърдят, че това ще е новата емблема на Пловдив.

– Той си е емблема, защото е централния площад на град като Пловдив, но археолозите търпят много сериозна критика, защото изкопаната дупка е един басейн на открито при всеки по-обилен дъжд. Така и не стана ясно защо точно там се осъществиха археологически разкопки, какво открихме и какво ще го правим този изкоп, който зейна. Археолозите са в паника как точно да интегрират тази дупка на площада, защото нищо толкова ценно не намериха. Вероятно имаше очаквания за някакъв сериозен археологически обект, но не видяхме такъв.

– Рискувате да си навлечете сериозен скандал с това изявление. Площадът и разкопките са плод на 8 години работа, както изтъкват археолозите и кметът?

– Това не го твърдя само аз, а и всеки пловдивчанин, минал покрай тази дупка. Аз също като се разхождам по Главната с приятели, спираме, гледаме през телената мрежа и обсъждаме какво има долу. А то няма нищо особено. Аз съм пловдивчанин и не се притеснявам да говоря открито за този проблем. Ще ви припомня, че Славчо Атанасов го критикуваха нонстоп за проекта за реставрация на Небет тепе, но тогава всичко беше подложено на обсъждане. Безспорни специалисти се изказаха по казуса. След това, вече 8 години един пирон не е забит на Небет тепе. Ще кажа на критиците, че в този период имаше съвпадение на местна и централна власт, но там не се случи нищо. Нищо не се случва и в Стария град. Ето емблематичната Антова къща, една изключително добре реставрирана и поддържана сграда, общината иска да се отърве от нея и да я даде под наем на едни хора. Вместо да привлича туристи, ще става офис.

Ще се върна на Европейската столица на културата. За първите шест месеца ефектът не се забелязва. Милиони се изляха в реклама в предходните години и сега, още повече в проекти. Единственото, което се случва в Пловдив, е традиционният културен календар, разработван от 30 години насам. Защо бяха похарчени тези милиони, след като няма нито едно събитие, което да надгражда традиционната културна програма. Няма проект, който да доведе до мултиплициращ ефект върху пловдивския бизнес, нито се вижда някаква промяна в тази област. Тук идва голямото разочарование.

– Не сте ли съгласен, че оценката за това дали Пловдив се е представил достойно като Европейска културна столица, може да се даде само от дистанция на времето?

– Пловдивчани не могат да разберат, че сега сме Европейска столица на културата. Не сме усетили нищо, животът ни не е станал по-добър, по-интересен. Къде го ефектът за жителите на Пловдив?

– А вие следите ли програмата на ЕСК, всеки месец фондация „Пловдив 2019“ издава списък със събитията. На колко сте отишли?

– Общината сама призна, че чак края на февруари и началото на март са тръгнали разговори как да се популяризира програмата на ЕСК. Изпълнителният директор на фондацията Кирил Велчев призна, че не са мислили по въпроса. Освен това някаква брошурка с програмата излезе чак през март. Оттам насетне разпространението на програмата не стига масово до пловдивчани. Аз съм сравнително активен човек, до мен програма не е достигнала. Единствената информация, която получавам е през служебната поща като общински съветник. Но съветниците в Пловдив са 51, а официално регистрираните жители на града са над 350 хил., което означава, че събитията не са добре промотирани. Освен това повечето от проявите са от т. нар. Бутикови проекти, които събират публика от по 10-15-20 души. Тоест те не пасват на пловдивската култура. А ако има нещо, с което Пловдив да се отличава от всички други големи градове у нас, то е самобитната му култура. Факт е, че пловдивската култура е поставена в ъгъла и от тук идва слабата популярност на събитията в календара на ЕСК. Пловдивчани не я припознават, не ги интересува и не ходят да видят за какво става дума.

Ярко доказателство е, че 700 хил. лева от от бюджета се връщат към община Пловдив, защото една от орязаните програми е тази за читалищата. Тоест едно уникално учреждение каквото е читалището, което възражда българската култура, българската нация и народ, сега не можем да намерим начин да ги финансираме. Защото читалищата са пазителите на културата по кварталите. Такова явление като читалищата няма никъде из Европа, а и по света. Те са наше, българско ноу-хау за възраждане на нацията.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
    СДС Plovdiv    

Времето

Анкети

За кого ще гласувате на кметските избори?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close