Quantcast
Новини Пловдив » България » Прекратиха делото за близо 2 млн.лв. срещу Бисеров, КПКОНПИ плаща 51 000 лв.
България Важно Политика

Прекратиха делото за близо 2 млн.лв. срещу Бисеров, КПКОНПИ плаща 51 000 лв.

Христо Бисеров

Софийският апелативен съд (САС) прекрати делото за конфискация на имущество за близо 2 млн.лв. срещу Христо Бисеров и семейството му. Съдът е взел това решение, след като е приел, че гласуваните от парламента спешни законодателни промени, регламентиращи, че гражданската конфискация не е обвързана с наказателното дело, противоречат на правото на Европейския съюз (ЕС).

Съдът е решил да приложи директно Директива 2014/42/ЕС, която има преимущество пред националното право, а в нея се казва, че „конфискация означава окончателно отнемане на имущество, постановено от съд във връзка с престъпление“, съобщава Lex.bg. В определението на съда се казва, че приетата от депутатите разпоредба не транспонира правилно Директивата, нито съответства на духа, принципите и минималните стандарти, заложени в нея.

Докладчик по делото срещу Бисеров, съпругата му Мария и доведения му син Ивайло Главинков е била председателят на САС Даниела Дончева. В определението си тя пише, че промяната в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) (според която дори подсъдимият да е оправдан за престъпление или делото срещу него да е прекратено, това не е пречка за производството по конфискация) от 3 януари 2019 г. ясно и недвусмислено противоречи на Директива 2014/42/ЕС за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в Европейския съюз.

В случая с Бисеров няма престъпление, защото той беше оправдан за данъчни и валутни престъпления, а обвиненията в пране на пари отпаднаха още преди края на делото. Бисеров вече дори съди прокуратурата за 70 000 лв.

Според представените доказателства, Бисеров е платил за защита 9 900 лева, съпругата му Мария – 25 000 лева, а Ивайло Главинков – 17 000 лева.

Относно възраженията, че хонорарите са прекомерни, САС казва, че не може да ги намали, защото по наредба това е минималният размер на адвокатските възнаграждения при искове за близо 2 млн. лв. и така КПКОНПИ е осъдена да плати 51 900 лева разноски на Бисерови.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...