Новини Пловдив » Бизнес » ВИДЕО Белащица пак побеля от кариерите, кратерът зейна 80 м надълбоко в планината
Агро Бизнес Важно Екология Куклен Регион Родопи

ВИДЕО Белащица пак побеля от кариерите, кратерът зейна 80 м надълбоко в планината

Plovdiv-press.bg

Белащица пак потъна в бял прах, а кратерът на кариерите вече е на дълбочина над 80 метра в недрата на планината. Това алармираха пред ПловдивПрес жителите на пет села, чиито въздух и вода са застрашени от дългогодишния добив на инертни материали в района. Няма накъде повече да дълбаят и започват да разширяват бездната в планината.

Времето се затопли и при нас не се диша, за ден паркирам колата пред дома си и тя до час-два е бяла, възмущават се хората от Белащица.

В момента тече ОВОС (Оценка за въздействие върху околната среда) за кариерата и ако се окаже, че няма резултати, излизаме на граждански портести, заканват се жителите на Белащица.

Хората забелязали, че когато иде проверка от РИОСВ или ут друго ведомство, през селото не минават повече от 20 камиона на ден. Махнат ли се инспекторите, над 200 камиона плъзват по шосетто, натоварени с камъни от кариерите. А къщите ни стават бели, не може да се диша, като миньори на забоя сме, гневни са в Белащица, Браниполе, Гълъбово, Брестник, Цар Калоян.

Припомняме, че междуведомствена комисия трябва да изрази становище дали да се прекрати концесията на за добив на строителни материали в участък „Калоян“ от находище „Белащица“ на площ 50,534 дка.

Материалите от проверката трябва да бъдат разгледани от четири министерства – на енергетиката, на околната среда и водите, на здравеопазването и на земеделието, храните и горите.

Община Пловдив също изрази несъгласие за разширяване на кариерата и подкрепи местните жители, които протестират вече няколко месеца.

Междувременно екоексперти алармираха, че кариерата на „Холсим“ над Белащица застрашава четири водоизточника на селата от Родопската яка. Застрашени са Белащица, Браниполе, Брестник, Марково, Куклен, Гълъбово и Цар Калоян.

Четирите водизточника са в близост до кариерата на „Холсим“ и дейностите, свързани с добиване на подземни богатства могат да доведат до рязко спадане на подпочвените води, до нарушаване функционирането на изградени помпени станции и намаляване дебита на помпените машини за питейна вода, тревожат се хората.

Местните са възмутени, че при подаден от тях сигнал при проверката на 20 юли м. г. представител на Министерството на енергетиката (МЕ) дошъл да замерва не с професионална техника, а с туристически дж пи ес, който дава сериозни отклонения. На проверката присъствали и представители на „Екогласност“, които се изумили от аматьорското поведение на пратеника на МЕ.

Освен това установили, че на мястото на т. нар. Стара кариера, на която „Холсим“ твърдят, че не извършват дейности, всъщност се работи. След направени внезапни снимки на района там е засечена техника.

Камионите и техниката са като запетайки, потънали на десетки метри в дълбокия кратер.

 

Още по темата 

Кариерата над Белащица застрашава водата на 4 села в Родопската яка (СНИМКИ)

Заради пропуск на РИОСВ падна глоба на „Холсим“ за праха от кариерата над Белащица

Измерват качеството на въздуха в Белащица след сигнали на жители

Кариерата над Белащица трови въздуха и в „Тракия”

Скандал в Белащица, протестиращите напуснаха преговорите (ВИДЕО)

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Кои да са първите задачи на новия кмет?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close