Новини Пловдив » Мнения » Детмаг – галерия „Капана“, е също като Сахаттепе – Данов хълм
Важно Мнения

Детмаг – галерия „Капана“, е също като Сахаттепе – Данов хълм

Ваня ДРАГАНОВА

Идеята новата галерия в някогашния Детмаг да се казва „Капана“ е също толкова сполучлива, колкото прекръщаването на Сахаттепе на Данов хълм. Никога не съм чувала някой да нарича хълма с часовниковата кула от 16 век Данов хълм, под това наименование тепето фигурира само в разни официални документи на Община Пловдив, Министерството на околната среда (защото тепето е природна забележителност) и прочие институции.

Впрочем названието именно на това тепе дава добра представа за всички глупости в областта на топонимията, свършени от плодивската община в продължение на десетилетия. След Освобождението наименованието Сахаттепе е преведено до Часовия хълм, в годините на социализма за кратко се е казвало Васил Коларов, после е кръстено на големия книгоиздател Хр. Г. Данов. Успехът на всички тези имена е един и същ – пловдивчани продължават да наричат това място Сахаттепе.

Също толкова резултатно е преименуването на Гроздовия пазар на пл. „22 септември“ или пък на Джумаята – на пл. „Римски стадион“. Още по-свежо е официалното наименование на Шекер махала – кв. „Тодор Каблешков“. Колко пловдивчани биха се ориентирали за кой район става дума, ако чуят официалното название?

Списъкът е дълъг и може да бъде продължен с Хуманитарната гимназия, наричана „Благоев“ от поколения деца, които няма откъде да знаят кой е този човек, или пък с Лиляната, както и днес хората казват на гимназия „Патриарх Евтимий“.

Така че има си устойчива градска топонимия и хич не е лошо градските власти да отчитат този факт. Детмаг е затворен от близо 30 години, но в това време хората не отвикнаха да наричат тази част от Главната именно „Детмаг“. Така че Детмаг трябва да присъства в името на новата галерия, иначе ще е поредното разминаване между реалност и официалност. А това освен глупаво, е и неуважително към историята на Пловдив, цветна част от която са всички тези названия – Сахатепе, Джендемтепе, Гроздовия пазар…

Така че в Община Пловдив трябва пак да помислят за името на новата галерия. И за още нещо – Пловдив е длъжник на Хр. Г. Данов. Защото броят на хората, наричащи Сахаттепе „Данов хълм“, е приблизително равен на броя на тези, които казват на улицата към Юг-енерго (друг добър пример за устойчива градска топонимия) “Хр. Г. Данов“, а не „Ген. Заимов“. Така че е време да се обсъди кой друг обект да носи името на  издателя, който е бил и кмет на Пловдив. Защото с тези две имена не стана да го почетем достойно.

Още новини по темата

Детмаг отваря врати на 15 юли като галерия „Капана“

Идея за името: Детмаг става галерия „2019“

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
    СДС Plovdiv    

Времето

Анкети

За кого ще гласувате на кметските избори?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close