Новини Пловдив » България » Няколко версии за пожара в ТЕЦ „Марица-изток 2“, Цацаров нареди разследване
Бизнес България Екология Енергетика

Няколко версии за пожара в ТЕЦ „Марица-изток 2“, Цацаров нареди разследване

Първоначална версия за пожара в ТЕЦ „Марица-изток 2“ още няма. Това ще стане, след като бъдат изготвени техническите експертизи и извършено събиране на доказателства. Данни за умишлен палеж няма. Работи се по няколко работни версии – човешка грешка или технически причини. Това заяви пред БНТ окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Пожарът избухна вчера около 10 часа. Запали се 135-метровия комин на сероочистващата инсталация в седми блок на ТЕЦ-а. Десетки огнеборци се бориха с огнената стихия, като пожарът вече е напълно загасен и няма замърсяване на околната среда. Благодарение на работата 16 екипа на пожарната не е допуснато разпространение на огъня до близкия цех, склад за въглища и комина на сероочистката на Блок 7.

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров се провежда разследване от екип следователи от Национална следствена служба.

Според прокурор Атанасов версия за умишлен палеж няма. „Такива данни не съществуват до момента. Известно е, че в този момент е бил извършван планов ремонт на въпросния енергоблок.“

Окръжният прокурор обясни, че относно информацията за използването от работниците на металорежещи машини, от които е тръгнала искрата, за прокуратурата това са слухове, защото тепърва предстои провеждане на разпити на свидетелите и лицата, които са били в зоната на произшествието.

Дичо Атанасов заяви, че срокът за разследването по Наказателно-процесуалния кодекс е двумесечен. „Ако този срок не е достатъчен, той ще бъде удължаван толкова, колкото е необходимо.“

„Първоначално обстановката беше много зловеща, защото имаше обилно пламъчно горене в комина, който е изграден от изкуствени материали. Нашата основна цел беше да запазим съседните обекти, които са в непосредствена близост. Екипите завариха изключително тежка обстановка”, заяви пред Нова телевизия директорът на РДПБЗН – Стара Загора комисар Стоян Колев.

„Обстановката беше опасна в няколко посоки. Първо, чисто тактически – при падането на тези огромни елементи се отлюпваха цели сектори от него и трябваше да се внимава за хората, които работят най-близо до комина. От друга страна, беше опасно горенето на продуктите. Колегите работеха със защитни апарати, за да не спират работата си”, каза още той.

„Няма никаква опасност нито за работещите на територията на ТЕЦ-2, нито за хората, които живеят в близост или в малко по-отдалечените райони. Направени са всички необходими замервания от РИОСВ. Измервателните станции са отчели съответните данни, които са далеч под пределнодопустимите. Има единствено материални щети, които са поправими”, коментира областният управител на Стара Загора Гергана Микова.

Още новини по темата

Теменужка Петкова: Пожарът в ТЕЦ „Марица-изток 2“ не застрашава енергийната система

Срути се част от 135-метров комин в ТЕЦ „Марица-изток 2“

Пожар лумна в ТЕЦ „Марица изток 2“, запали се сероочистваща инсталация

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Съгласни ли сте с идеята на кмета Здравко Димитров да тегли до 120 млн. лева заем?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close