Новини Пловдив » България » На път за Пловдив: Борисов инспектира ремонтите на магистрала „Тракия“
България Важно

На път за Пловдив: Борисов инспектира ремонтите на магистрала „Тракия“

На път за Пловдив премиерът Бойко Борисов провери как протича ремонтът на виадукта на 13 км от АМ „Тракия“. В момента се извършват ремонти на четири виадукта – на 13 км, на 15 км, на 20-ти километър и над река Елшишка при 89-ти км по автомагистралата. С министър-председателя бе и зам. – министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

„На практика се правят нови мостове“, заяви  Борисов след като строителните екипи му разказаха за хода на дейностите. Заместник-министър Нанков увери премиера, че ще бъдат спазени определените срокове за завършване на ремонтите на трите съоръжения.

Движението по виадукта при 20-ия км ще се възстанови на 30 юни, по съоръжението при 13-ия км – на 1 юли, а по това при 15-ия км – на 2 юли.

„Каква строителна армия“, отбеляза премиерът Борисов при инспекцията, а работниците заявиха, че такива ремонти по виадуктите не са правени. Строително-ремонтните дейности на връхните конструкции на трите виадукта са идентични.

Демонтажните дейности на трите виадукта включват фрезоване на асфалтобетонова настилка, разкъртване на замазка и бетонова плоча, и тротоарни конзоли, демонтаж на дилатационни фуги, демонтаж на оградни съоръжения и др.

При монтажните дейности се извършва направа на изравнителна армирана стоманобетонова плоча над съществуващата бетоновата плоча, монтаж на нови дилатационни фуги, направа на нови гардбаластови стени, преходни плочи и насип, направа на отводнителна система, полагане на хидроизолация, осигуряване на нова асфалтобетонова настилка, монтаж на нови оградни съоръжения и маркировка.

Планирани за ремонт са връхните конструкции на левите плътна на съоръженията. В зависимост от ремонтната програма на АПИ те ще бъдат извършени през есента или идната пролет. За виадуктите на 13-и и 15-и км са разработени и съгласувани с Института за пътища и мостове проекти за ремонт на долното строене на съоръженията. Предстои възлагането им за изпълнение от АПИ през юли 2019 г. На виадукта на 20-и км се извършва ремонт на долно строене на дясно плътно. За лявото плътно е разработен и съгласуван проект и предстои възлагането му. По този начин ремонта на съоръженията няма да бъде прекъсван, а ще се извършва последователно през цялата година.

След проверката Борисов се качи на джипа си заедно с вицепремиера Томислав Дончев, с министъра на финансите Владислав Горанов и със зам. – министър Нанков и продължиха да пътуват към Пловдив. Нанков информира премиера какво се прави във връзка с играждането на ТОЛ системата.

Докато минаваха по край другия виадукт, който се ремонтира, Борисов се зарадва на армировчиците как работят и изкоментира: „Гледай ги как работят! Като машинки са им ръцете“.

„Имахме един професор по стоманобетон и ако някой му кажеше народната дума „арматурист“ или арматура слагат – направо късаше“, разказа премиерът на министрите.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
    СДС Plovdiv    

Времето

Анкети

За кого ще гласувате на кметските избори?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close