Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » НАП: Абитуриентите без работа и студентите плащат сами здравни осигуровки
Бизнес България Важно

НАП: Абитуриентите без работа и студентите плащат сами здравни осигуровки

Снимката е илюстративна

Абитуриентите, завършили средното си образование тази година, които още не са започнали работа, сами трябва  да платят здравните си осигуровки, напомниха от Национална агенция за приходите. Таксите трябва да внасят и приетите за редовни студенти, докато още не са започнали лекциите си през октомври.

Сумата за здравни осигуровки през 2019 г. е 22,40 лв. на месец и се внася до 25-о число на следващия месец. За вноски с изтекъл срок, се начислява лихва, предупреждават данъчните.

Младежите трябва да се самоосигуряват, защото не попадат в нито една от двете категории – ученици или студенти, които се осигуряват за сметка на държавния бюджет.

Данъчните припомнят, че завършилите средно образование трябва да подадат декларация образец 7 – за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-о число на месеца за предходния месец.

Подаването на декларацията може да стане в офис на НАП, по пощата с обратна разписка или по електронен път чрез Персонален идентификационен код /ПИК/, който се получава безплатно от офис на приходната агенция.

Ако не си внесат вноските за здраве, учениците и студентите може да се окажат с прекъснати здравни права и да няма достъп до безплатни здравни услуги, осигурени от Здравната каса. Повече от три неплатени вноски за последните три години водят до прекъсване на здравните права, напомнят още от НАП.

Проверка дали здравноосигурителните права са прекъснати може да се направи на място в салона за обслужване на офисите и териториалните дирекции на НАП в страната или чрез електронната услуга на НАП – „Здравноосигурителен статус“ на страницата на Агенцията: www.nap.bg.

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...