Новини от Пловдив » Градът » Не забравяй! Християнски храм на Младежкия хълм? Преди 80 години не успяха
Важно Градът Култура Митовете на Пловдив Не забравяй Общество Община

Не забравяй! Християнски храм на Младежкия хълм? Преди 80 години не успяха

Археологът Димитър Цончев обяснява от дъното на изкопа какво е намерил, 1961 г.
Археологът Димитър Цончев обяснява от дъното на изкопа какво е намерил, 1961 г.

Владимир БАЛЧЕВ избра Plovdiv-press.bg за своята авторска рубрика „Не забравяй, Пловдив!“, в която разказва важни и интересни моменти от историята на града ни, както и истории за бележити пловдивчани и гости на Пловдив. Всички статиии са плод на изследователската дейност и задълбочените проучвания на Балчев през годините в архивите и в множество чужди библиотекиВ днешната статия историкът Владимир Балчев припомня за неуспешната инициатива да се построи голям християнски храм на най-високото тепе на Пловдив.


Младежкият хълм, най-високата точка на Пловдив (282 м), е известен с много имена. Според гръцкия историк Цукалас, първото му название било Хълм на нимфите. Други автори смятат, че най-старото име било Кендрисос, тъй като в древността тук имало вековна кедрова гора. Споменават се също имената Чигдемтепе (Минзухаров хълм), Джунтентепе (Шафранов хълм), а Евлия Челеби го нарича Tschaly tepe (Звънчев хълм). В немските карти е хълмът е означен като Tschieten tepe (1863) и Šeitan tepe (1878), което ще рече Дяволски хълм. Сегашното официално название Младежки хълм е от 1950 г.

Монета, сечена по времето на император Каракала (198 – 217). Жертвоприношение пред статуята на Аполон.
Монета, сечена по времето на император Каракала, с изображение на Джендем тепе. Виждат се храмът на Аполон, вляво е друга по-ниска сграда. Под тези сгради е статуя на Аполон, където са извършвани жертвоприношения. Рисунка от Димитър Цончев.

Запазено е изображение на хълма отпреди 1800 години. То е гравирано върху монета от времето на император Каракала. Виждат се дървета, храмът на Аполон и друга по-малка сграда, за която се предполага, че е съкровищница, т.е. в нея се пазели даровете за храма на Аполон. Запазените надписи свидетелстват, че Джендем тепе било едно от култовите средища на античния свят.

Проучването на тайнственото тепе започнало през 1900 г. Тогава на самия му връх се виждали основите на древна сграда, изградена през II III век след Христа. Оказало се, че това е значителен по размери храм. На мраморните отломки личали изображения на Артемида (богиня на лова), на нимфите и бога Аполон. От намерения надпис се виждало, че храмът е посветен на Аполон Кендрисийски. Впоследствие на същото място била изградена християнска базилика.

Според историка Апостолидис, тя вероятно е била посветена на Св. Илия, тъй като християнството обикновено свързва този светец с древния бог Аполон

Според специалистите постройката е от от V – VI век. Говори се също за храм на нимфите, който се намирал в подножието на тепето. Всъщност храмът също е гравиран върху монетата, сечена по времето на римския император Каракала.

През 1936 г. археологът Димитър Цончев предприел нови разкопки на хълма. Тогава са открити следи от старо селище. Съдейки по намерената керамика и характерната мазилка, Цончев уточнява, че селището е праисторическо. Този факт допълва известията на пътешественика Стефан Герлах от 1573 г., който твърди, че навръх Младежкия хълм имало чешма, а до нея гробница на някакъв турчин. Разкопките на тепето продължили и през 1937 г. Новите находки потвърдили първоначалните проучвания.

Окуражен от резултатите, Димитър Цончев предложил да се възстанови старинния християнски храм навръх тепето и дори направил постъпки за финансиране на идеята

През май 1937 г. в дирекцията на Пловдивската библиотека и музей постъпили първите дарения за възстановяването на базиликата. Отзовали се и висши духовници, Уточнявало се, че това ще бъде най-високо разположения храм на Пловдив. При това тъкмо тогава започнали да се оформят кварталите западно от Джендем тепе, които щели да бъдат близо до бъдещия храм.

Идеята за изграждането на християнски храм върху най-високия хълм на Пловдив пропаднала окончателно след намесата на известния немски специалист професор Янсен, който настоял да не се строи голям храм на върха, а само малък параклис в подножието на тепето. От една страна Янсен бил наясно колко усилия и средства са нужни, за да стане достъпна най-високата точка на Пловдив, а от друга, искал хълмът да запази облика си.

Младежкият хълм – най-високото място на Пловдив. Пощенска картичка, 1907 г.

Бележки от Атилио Такела за извършените от него разкопки на хълма през 1900 г. Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив

Югоизточният склон на Джендем тепе. Долу вдясно се виждат камъните от разрушените сгради по върха на хълма, 1882 г.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...