Новини от Пловдив » Автомобили » Трета страна измества България и Турция в битката за завода на Фолксваген
Автомобили Бизнес Важно Марица Раковски Регион

Трета страна измества България и Турция в битката за завода на Фолксваген

България и Турция бяха фаворити за новия завод на „Фолксваген”, но трети играч може да ги измести на финала, посочва ARDTV.

Анкара направи многобройни оферти на автомобилния концерн, но сега двете държави могат да бъдат изиграни от Саудитска Арабия.

България или Турция – в една от двете страни „Фолксваген” иска да построи нов завод. Ниски заплати, ниски данъци, логистични връзки – всичко това е в полза на Измир, големия турски пристанищен град на Егейско море.

Ако турската държава отправи достатъчно примамливо предложение към германския автомобилен концерн, шансовете да спечели инвестицията значително ще се увеличат, твърдят добре запознати източници от правителството в Берлин.

Тъй като федералното правителство на провинция Долна Саксония има решаващ глас в надзорния съвет на „Фолксваген”, решението за местоположението на завода се разглежда политически като ясна стъпка към затоплянето на отношенията с правителството в Турция на фона на обтегнатите връзки между Анкара и Берлин.

Над 100 милиона долара субсидия, безплатна земя и логистична връзка са включени в турската оферта, посочва лобист пред ARD.

Нещо повече, Турция заплашва, че „Фолксваген” избере друго място за инвестицията си, турските държавните служители ще се откажат от „Пасат” и в бъдеще ще карат вероятно „Тойота”.

От петък обаче отношението в централата на концерна във Волфсбург спрямо локацията на Егейско море е съвсем различно – вероятно заради намесата на нов финансово силен играч.

Саудитска Арабия иска да изгради завод за автомобили от 25 години и страната може да победи всяка оферта, твърдят лобисти.

Ангажиментът на Саудитска Арабия към автомобилния сектор се демонстрира от посещението на принц Мохамед бин Салман в Южна Корея. Там той подписа споразумение за икономическо сътрудничество за милиарди долари, както и договор с производителя на автомобили „Хюндай“.

Според информация на ARD, Саудитска Арабия има аргументи, които бордът на „Фолксваген” не може да пренебрегне. Рияд може да субсидира всеки нов автомобил с най-малко 1000 долара за повече от 10 години. Държавата предлага петцифрен капацитет на производство годишно. Данъкът върху продажбите ще е само пет процента. Ще бъдат предоставени земя, сгради и съответната инфраструктура, както и средства за обучение на персонала.

 

Още по темата

Немски вестник: „Фолксваген“ избра Турция пред България за новия си завод

Пловдив инжектира община Марица с 300 бона, за да блеснем пред Фолксваген

Президентът Радев за Фолксваген: Наложително е съгласие, за да привлечем инвеститора

Пловдив и Кремиковци в битка за завода на „Фолксваген“

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...