Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Евролидерите не се разбраха след 18 часа дебати. Борисов: Продължаваме утре
Свят

Евролидерите не се разбраха след 18 часа дебати. Борисов: Продължаваме утре

Продължилите 18 часа дискусии между лидерите на ЕС за избор на нов председател на Европейската комисия приключиха без резултат днес заради съпротивата на Европейската народна партия срещу кандидата на социалистите Франс Тимерманс. Срещата ще бъде прекъсната и ще се възобнови в 11 ч. във вторник, съобщи говорител на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Преговорите целят намиране на изход от задънената улица за номиниране на кандидатите за водещите европейски позиции.

Франция, Германия, Испания и Холандия бяха постигнали сделка – водещият кандидат на социалистите Франс Тимерманс да поеме председателството на Европейската комисия, а кандидатът на ЕНП Манфред Вебер да е председател на Европейския парламент.

Изненадващо обаче редица лидери от ЕНП бойкотираха решението, в което те не са участвали. Сред тях е и Бойко Борисов.

Името на Кристалина Георгиева се завъртя като бъдещ председател на Европейския съвет. Борисов  обаче отрече да е имало такова съгласие за Георгиева и уточни, че тя е била предлагана за върховен представител по външната политика, но той отказал, защото така нямало да има еврокомисарски пост за Мария Габриел.

„Кристалина Георгиева е за поста председател на Европейската комисия, но е необходимо мнозинство, подчерта премиерът. Той намекна, че това едва ли е възможно, тъй като за тази позиция се разглеждат двете основни на Франс Тимерманс и Манфред Вебер.

След срещата Борисов подчерта, че не желае да коментира глупостите, които излизат.

Той е категоричен, че Мария Габриел трябва да си остане комисар, въпреки, че е предлагана за поста на върховен представител по сигурността и външната политика.

„Отказах поста, защото за нас по-важно е да имаме комисар с реален ресор и човек в Комисията, изтъкна премиерът.

По думите му основният спор по време на преговорите е дали Вебер да стана председател на ЕП и Тиберманс да бъде председател на ЕК или обратното.

Според него към момента мнозинство в парламента могат да направят социалдемократите и ЕНП, и ако се включат и либералите с позиция можело да стане работеща формула и да се гарантира мнозинство.

„Не сме спали, не сме си ходили. Това са 40 часа и продължаваме утре в 11 часа. Нямаме решение“, каза Борисов.

„Наслушах се на глупости цяла вечер. Вишеградците предлагат Кристалина да бъде на председател на ЕК. Аз съм номинирал Мария Габриел за еврокомисар с конкретен ресор. Вчера затова съм разговарял с Тимерманс, човекът дойде в 1 часа“, каза Борисов.

„Говорихме за всичко с Тимерманс, видеото целеше да покаже колко широкоскроени сме и как можем да търсим компромиси за решаване на нещо. Сега ние си създаваме сами кризата“, добави премиерът.

„Вебер – председател на Европейския парламент, Тимерманс – на Европейската комисия. Тази форма би събрала най-много подкрепа. Търси се мнозинство, за да може нашите предложения да минат. Утре в 11 часа ще говорим“, каза още Борисов.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...