Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Днес всички гледат Борисов в устата – какви ще са знаците на конгреса на ГЕРБ
Важно Мнения Политика

Днес всички гледат Борисов в устата – какви ще са знаците на конгреса на ГЕРБ

  1. Галина ГЕОРГИЕВА

Ще има ли чистка в ГЕРБ? Ще светне ли червени и сини лампи Бойко Борисов? Ще даде ли знак кои от кметовете на големите градове запазват доверието му и ще се кандидатират за нов мандат? Кой ще е шеф на предизборния щаб? Отговор на тези и още много въпроси чакаме днес от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Точно в 12 часа в зала 3 на НДК започва Националното събрание на ГЕРБ. На форума ще присъстват 1200 делегати от цялата страна, ще бъдат предложени и гласувани промени в устава на ГЕРБ и в състава на Изпълнителната комисия на партията.

Още преди месец Борисов анонсира, че на партийния форум ще направи промени в ръководството след оставката на Цветан Цветанов като зам.-председател на партията и като шеф на предизборния щаб.

Делегатите ще гласуват две оставки – на Цветан Цветанов и на Румяна Бъчварова като член на Изпълнителната комисия. Наследник на бившия вече Втори в партията няма да има, а заместниците на Борисов от трима ще останат двама –кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на Бургас Димитър Николов.

„Двама заместници и повече власт на административния секретар, който да движи техническата неща през времето, в което се занимавам с премиерството си, е предостатъчно“, отсече в края на май лидерът на ГЕРБ. Административен секретар на партията е Цветозар Паунов, който е областен координатор за София.

След евроизборите Борисов се зарече да чисти до корен там, където ГЕРБ, загуби и да създава наново структури. А първи трябва да са Добрич, Ямбол и Плевен.

Ще прочисти ли организациите, които не работят, или ще стегне само редиците и ще зададе тон за нова политика по места за спечелване на изборите през есента, знае единствено лидерът. В ГЕРБ никой не смее да говори, всички са притихнали и чакат последната дума на Борисов. Според политическия анализатор Георги Харизанов лидерът добре осъзнава, че чистката преди местния вот не е най-добрата стратегия и не се очаква буря в партията.

Очаква се обаче да бъде създаден нов партиен орган – Комисия по етиката. Тя ще се занимава с морални казуси, свързани със сигнали срещу партийни членове и хора на ръководни постове. „Тя ще следи не само за вътрешнопартийната дисциплина, но и всеки член, особено тези на ръководна позиция, да имат поведение в рамките на обществените очаквания“, обясни преди дни вицепремиерът Томислав Дончев, който отрече да става шеф на предизборния щаб.

Интересно е кой ще застане начело на тази комисия, която се създава след скандала с „Апартаментгейт“, разтърсил държавата и партията. Заради евтините имоти на властта ГЕРБ се опита да тушира напрежението със серия оставки. В немилост изпаднаха знакови фигури като Цецка Цачева, Делян Добрев, кметът на Созопол Панайот Рейзи. С постовете си се разделиха още зам.-областният управител на София Томи Николов, зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов, зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева, зам.-министърът на икономиката Александър Манолев. Накрая падна и главата на Цветан Цветанов. Сега бившият Втори в партията, който беше дясната ръка на Борисов и когото определяха като сив кардинал, вече е само редови член. „Ометох всички от всички постове, които бяха свързани с „Апартаментгейт“, призна преди време в едно интервю премиерът.

Една от неизвестните на конгреса днес е дали ще дойде Цветанов и дали ще се защити. Някои допускат това да се случи, но според други, вариантът е нулев, особено след като Борисов го сравни с Жан Виденов и Лютви Местан.

На Националното събрание партийният актив чака още един знак – ще направи ли стъпка лидерът на ГЕРБ към разделение на властите. Той даде заявка, че обмисля варианта кметовете да не са председатели на партийните структури по места и да няма съчетаване на постове – депутат, министър или кмет с партиен лидер.

Случаят от Пловдив

Докато всички в партията мълчат, в началото на тази седмица кметът на Пловдив Иван Тотев изпусна случайно или не репликата “Здравко Димитров би бил прекрасен кмет“. И даде повод за коментари, че хвърля кърпата или опипва почвата. Тотев разви тезата, че няма интрига с областния управител. Ако той е кандидатът на ГЕРБ, всички ще работят за него, защото целта е отново ГЕРБ да управлява втория по големина град.

Дори забърка още имена като възможни варианти за кандидати –районните кметове на „Източен“ Николай Чунчуков и на „Централен“ Георги Стаменов. Каза още, че някои общински съветници няма да повторят мандата си, но последната дума за всичко е на премиера Борисов.

Вероятно Тотев ще остане партиен лидер и няма да е кандидат за кмет, но какво ще е окончателното решение на Борисов предстои да видим.

На въпрос на ПловдивПрес какви са очакванията му за конгреса на ГЕРБ на 7 юли, кметът заяви: „Очакванията ми са такива, че няма да ви задоволят любопитството и конспиративните теории, които се чуват“.

Попитан още дали ще има критики от премиера и лидер на партията, градоначалникът отсече: „Борисов е строг, но справедлив!“

Сега всички погледи са насочени към Бойко Борисов.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...