Новини от Пловдив » Свят » Разгром за Ципрас на изборите в Гърция, опозицията печели
Балкани Важно Свят

Разгром за Ципрас на изборите в Гърция, опозицията печели

Кириякос Мицотакис ще бъде новият премиер на Гърция. С разгромяващо мнозинство в парламента „Нова демокрация” печели изборите в страната. Между 38 и 42 пункта е резултатът в полза на спечелилата вота партия. На второ място е СИРИЗА с между 26 и 30 пункта. Това са резултатите от първите екзитполове, базирани на мнението на 80% от жителите на Гърция.

Този резултат би осигурил мнозинство на партията на Мицотакис, тъй като победителят получава 50 допълнителни места в гръцкия парламент.

Според екзит пола, който се проведе от името на всички гръцки радио- и телевизионни оператори, включително държавната ЕРТ – алиансът на лявоцентристкото Движение за промяна (КИНАЛ) ще получи между 6 и 8 процента, пред Комунистическата партия (КП) , която се очаква да спечели между 5 и 7 процента. Златна зора печели между 2,8 и 4,8% от гласовете, докато МЕРА25 – партията срещу строгите ограничения, основана от бившия финансов министър Янис Варуфакис, ще спечели между 3% и 5%.

Популисткото националистическо Гръцко решение ще спечели между 2,5% и 4,5%, докато центристите и другите партии се очаква да не достигнат 3-процентния праг за влизане в парламента, показват предварителните резултати. Според оценките, броя на местата в 300-местната камара ще се разпределят: Нова демокрация – между 155 и 167, СИРИЗА – 77-82, КИНАЛ – 19-22, КП – 16-19, МЕРА25 – между 8 и 14 места, докато при Златна зора и Гръцко решение варират от нула до 13 места.

Днес е първият вот, след като официално приключиха спасителните финансови програми за Гърция. След резултатите от местния вот, социолозите бяха сигурни, че опозицията ще спечели парламентарните избори. „Днес гърците взимат съдбата на страната в своите ръце. Сигурен съм, че утре ще е един по-добър ден за Гърция. Приятно гласуване ви пожелавам“, заяви лидерът на „Нова демокрация” Кириякос Мицотакис.

Той е потомък на една от могъщите фамилии, които до неотдавна доминираха политическия живот в Гърция. Той обаче може да се похвали с това, че за него не гласуват хора, които мечтаят за миналото.

Като историческа победа определят резултата представители на „Нова демокрация“. Победа с толкова голяма разлика партията не е печелила от 1981 година насам, което отпраща към времената от преди финансовата криза. Според партията това означава, че гражданите желаят да оставят кризата зад себе си и да се върнат към нормалността.

„Уважаваме присъдата на народа“, се казва в първата реакция на СИРИЗА.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...