Новини от Пловдив » България » България » Чудо в Източните Родопи: Вкаменената гора край село Равен
България Важно Маршрути Посоки

Чудо в Източните Родопи: Вкаменената гора край село Равен

Вкаменените дънери на дърветата са релефни и чак корените им се виждат.
Вкаменените дънери на дърветата са релефни и чак корените им се виждат.

Доц. Сандю БЕШЕВ, специално за ПловдивПрес

Според специалистите районът на Източните Родопи преди милиони години е бил дъно на море, но след оттеглянето на водите, по различни причини, времето ни е оставило редица природни чудеса като Скалните гъби край с. Бели пласт, Каменната сватба край Кърджали и това, за което ще стане дума в следващите редове – Вкаменената гора, намираща се в землището на с. Равен, община Момчилград.

Впрочем заглавието не е съвсем точно, но незнам защо и от кога е прието така да се нарича това чудо на природата. Така приех и аз това заглавие и преди няколко години тръгнах да търся тази „гора”. На три пъти обикалях землището на село Равен.Тръгвах по оскъдната и на места заблуждаваща маркировка. На място в споменатото селище никой не можеше, не само да ме опъти, но и да ме разбере какво точно търся.

Е, преди няколко дни ми провървя. Сега, когато за пореден път посетих с.Татул и прочутото в землището му Тракийско скално светилище попаднах на Исмаил, жител на това село, който най-добре е запознат с района и не само това, но и много пъти е бил на Вкаменената гора – сам или, за да отведе до там търсещите като мен този феномен.

Само на 2-3 км, излизайки от с. Татул по посока Момчилград отбих вдясно по тесен асфалтов път и покрай запустелите 2-3 къщи и ясно виждащ се трафопост продължих по пътя, който само след 300-400 метра премина в черен коларски път. Пътувах към махала Дървен улук, път, който се оказа, че е стар Римски път. При няколкото отклонения вляво и вдясно държах направо и не след 2-3 км вече бях в бившата махала, наречена Дървен улук. И тук никакво живо същество. Три-четири запустяли къщи вляво и толкова вдясно. Надух клаксона и не след дълго от една къща излезна възрастен мъж, с когото отлично можех да разговарям.

„На прав път сте. От последната къща в лявата част на махалата тръгнете надолу. Търсете поизоставена пътека и слизайте само надолу. Там в ниско ще стигните река”.

И той посочи огромна черна скала, в подножието на която би трябвало да търсим тази „гората”

Потърсихме „услугите” и на GPS-а и не сгрешихме. Надолу попадахме на бледа маркировка, къде от струпани малки каменни пирамидки, къде и белези от разноцветна блажна боя.

И успяхме. Вляво от реката на стръмен скалист наклон, в основата на Черната скала, която ни бе посочена още от махалата Дървен улук 5-6 каменни дънери, височината на които варираше от метър-метър и половина и с диаметър дори малко повече от посочената височина.

А дънерите си бяха истински. По тях ясно личаха годишните им кръгове, както и всички белези на дърво и камък

Продължихме надолу по реката, която носеще звучното име „Сапдере” и в момента не ни създаваше затруднения. Тукq на площ от 75 декара в местността Габъз дере, между 25-30 дънера, разпръснати поединично или по няколко в групи, са дали основание на специалистите да нарекат това място „Вкаменената гора” и със заповед № 707 от 09.03.1970 г. да го обявят за защитен обект от Национално значение. Ако продължите надолу следват още подобни образования, както оригиналният водопад с естественншия воден чучур и дънери, на които личат дори и корените.

Според специалистите за създаването на това чудо има две версии. Според едната, както още в началото съобщихме, това място е било дъно на море.

Преди 25-30 милиона години вследствие на подводна вулканична дейност дърветата в района са затрупани от лава. Останали незнайно колко време под пластовете от лава те не загиват

и днес 30-тина дървено-скални дънера приличат на недогорени дървета (пънове), които карат учените да спорят за техния произход, а турrстите да им се възхищават (ако ги открият)

Втората версия, която изглежда е по-несъстоятелна, е дело на времето преобразило утаечните седимитни скали, в състоянието, което ние откриваме в наши дни.

У нас няма описани други подобни случаи. Има открити и на други места в света, между който в Китай и Русия, но за разлика от нашите те са в легнало положение и са на изчезване, а тези у нас са изправени, което още повече потвърждава първата версия за произхода им – подводна вулканична дейност.

Достигането до Вкаменената гора може да се осъществи и от с. Равен. В този случай се тръгва към махала Долна Чобанка на с. Биволаре

По този път на около 4-5 км вдясно се отбива на добре съхранена беседка с чешма, където се разделяме с превозното средство. Продължава се по ясно очертан коларски път в гората. Излизайки на открита поляна обаче не бива да се продължава направо по билния път на поляната, както в предишните си опти бях направил и аз, а да се тръгне двясно със слизане до реката. Точно тук маркировка няма и трябва да се разчита на добър туристически нюх и най-вече на късмет. Тук дори и GPS-а не помага. Ниско долу в реката описаните два подхода се събират.

Аз лично бих ви препоръчал първият вариант, тъй като към обекта ще подходите след разглеждането на Траскийското скално съкровище – Античен храм от II хилядолетие пр.Хр. до III хилядолетие след Христа. Една дестинация, неразривно свързана с живота и погребението на ненадминатия родопски певец Орфей.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...