Левицата 14
Новини от Пловдив » Важно » Родители на бунт срещу директорка на пловдивско училище, пенсионирала учителка ВИДЕО
Важно Образование Пловдив

Родители на бунт срещу директорка на пловдивско училище, пенсионирала учителка ВИДЕО

Галина ГЕОРГИЕВА

Родители на бъдещи седмокласници се разбунтуваха срещу директорката на СУ „Димитър Матевски“ , която иска да пенсионира предсрочно учителката по български език и литература Галя Янева. Преподавателката е и класен ръководител на бъдещия 7 „а“ клас. През ноември тя ще стане на 60 г. и докато навърши годините за пенсия – 61 г. и 10 месеца, може да изкара още две учебни години. Тя е председател на синдикалната организация на Независим учителски синдикат към КНСБ в училище и подозира, че заради активната дейност през тази година и опитите да защити колегите си, директорката е решила да я махне като използва правото за предсрочното пенсиониране.

Галя Янева е учител по български език и литература с 30 години стаж в училището novini-plovdiv-press
Галя Янева е учител по български език и литература с 30 години стаж в училището

Директорката Мариана Златанска е извикала преподавателката в петък и й връчила предизвестие. На въпрос на учителката какви са мотивите да бъде пенсионирана, директорката заявила: „Не съм длъжна да ти давам обяснения“. Учителката отказала да подпише предизвестието и това са сторили двама от зам.-директорите.

Бъдещите седмокласници искат искат учителката по български и литуратура Галя Янева да продължи да им преподава novini-plovdiv-press

Бъдещите седмокласници искат учителката по български и литeратура Галя Янева да продължи да им преподава

Тази сутрин в 8,00 часа родители и деца се събраха в училището и поискаха среща с директорката, за да разберат защо г-жа Янева е получила предизвестие за предсрочно пенсиониране. “Тук сме, за да защитим класната на нашите деца. Г-жа Янева е преподавател с дълъг стаж по български език. Такава смяна би довела до много негативи за децата в годината, когато ще кандидатстват след 7.клас“ заяви пред ПловдивПрес Златка Григорова, майка на седмокласник.

Николай Рангелов – баща на друго дете обяви, че ще настояват директорката да оттегли предизвестието, за да може учителката да изкара класа и в седми клас. „Първо ще видим как ще реагира г-жа Златанска и ще решим какви действия да предприемем според това, което законът позволява“, казаха родителите.

„ Г-жа Янева е един от най-добрите преподаватели в училището, с 30 години опит е по български език. Заради нея оставихме децата си след четвърти клас в СУ „Димитър Матевски“, иначе щяхме да ги преместим“, допълни и Жулиета Мусева. Тя обясни, че голяма част от родителите на всички бъдещи седмокласници, на които преподава Галя Янева по български и литуратура, подкрепят учителката.
„Искаме класната ни да остане и следващата година. Тя не само ни накара да обичаме предмета, но и много ни подкрепя и помага, тя е най-добрата учителка“, защитиха преподавателката и децата.

Галя Янева разказа пред ПловдивПрес, че в петък директорката я извикала и й връчила предизвестието. „Попитах какви са мотивите, защото в училище работят колеги, които са навършили пенсионна възраст и продължават да работят, има и такива, които са на моята възраст и също работят, за което нямам нищо против. Аз съм единственият учител без наказания, без да е имало проблеми с мен или мои ученици, на който се връчва предизвестие за ранно пенсиониране. Очаквах да прочета мотивите в предизвестието и съм тук, за да го получа. Оказа се, че не мога да го взема. Отидох в стаята на техническия изпълнител, но отказаха да ми го дадат без присъствието на директорката, макар това предизвестие да е подписано от нея. Тя в петък държеше да ми каже, че предизвестието важи от същия ден, но аз се консултирах с адвокати и разбрах, че важи от следващия ден т.е. от днес. Сега ще чакам директората, като реши да дойде на работа, да си получа документите, които са готови от предишната седмица“, коментира преподавателката.

Мариана Златанска става временно изпълняващ длъжността директор на СУ „Димитър Матевски“ на 10 януари тази година. Тя е начален учител и досега не е заемала подобна длъжност. Според Галя Янева още първите седмици с действията си директорката започва да настройва учителите един срещу друг. Проблем между двете възникнал, когато е трябвало да бъдат индексирани заплатите на учителите с 20% и се появил казус да бъдат ли извадени възнагражденията за Професионално –квалификационните степени ПКС от работната заплата, или да бъдат запазени като част от нея. Дълго време заради това директорката не увеличавала заплатите на всички учители и след двумесечни консултации и сигнали до различни институции от страна на Галя Янева и нейни колеги, било намерено решение .

„Аз съм убедена, че сега директорката действа така спрямо мен, защото съм синдикален председател и когато трябваше да се увеличат с 20% заплатите, се застъпих за колегите, при които сумата за ПКС беше останала в заплатата. Директорката твърдеше, че трябва да се извади. Аз поисках да намери законово оснавание, на което да се случи това. Тя не можа да даде отговори. Аз си направих консултации и с колегите отправихме запитване до МОН, РУО и Комисията по образование в Народното събрание. Получихме отговор от институциите, че според Наредба 4 от 2017 година и двете суми са възможни т.е. ние не искахме нищо нередно. И така на част от учителите ПКС-то остана в заплатата. Но директорката раздели колектива, настрои колегите срещу нас. И проблемите започнаха. Тя не ни харесва, защото решихме да си потърсим правата. Имаше проверка от г-н Райчев от РУО, аз поех ангажимент да спазвам добрия тон и да продължавам да изпълнявам задълженията, както го правя вече 30 години.“, коментира още Галя Янева.

Директорката дойде в училището в 8, 20 часа и на настояването на репортера да обясни с какви мотиви решава да пенсионира предсрочно Галя Янева заяви: „Не може да давам аз такива неща без да сте се обадили и без да имам разрешения“.

След това накара охраната да запише данните на всички, които влизат в училището и започна да говори по телефона. Родителите и децата чакаха доста пред кабинета й, докато ги покани да влязат. Мариана Златанска не допусна репортера на срещата и, въпреки обещанията, че ще даде отгговор на въпросите ни след това, не пожела да говори. (ПловдивПрес ще даде възможност на Мариана Златанска да каже своята версия, ако тя пожелае)

Родители и деца чакат пред кабинета на директорката

След продължилите повече от половин час разговори между родители и директор, решение не беше намерено. Галя Янева благодари на родителите и децата за подкрепата. „Уча децата да бъдат честни и доблестни. Когато имат позиция да не се плашат да я изразят и да я кажат по най-културния начин. От 27 души в моя клас – 6 „а“, които ще са седми от новата учебна година, 13 деца са отличници. Това е най-добрият клас от четирите шести класа в училище. Те са моята гордост. Искам най-доброто за тях. Тази година изведох два седми класа и родителите дойдаха да ми благодарят, че децата са се справили с матурите без частни уроци“, заяви преподавателката по български и литуратура.

„Затова искаме да останете учител в това училище, а не да плащаме едни 1000 лева на частни уроци, за да изкарат матурата “, отвърнаха родителите.

„След неколкократно зададен въпрос за мотивите, с които отстранява г-жа Янева, директорката не даде отговор. Каза, че са трудовоправни. Явно не иска да каже мотивите, даже помоли децата да излязат и тогава щяла да ги обяви. Очакваме отговор до няклоко дни дали г-жа Янева ще остане учител в СУ „ Димитър Матевски“, обяви Жулиета Мусева.

Родителите са готови да направят подписка и да я внесат в РУО. Те се заканват да отпишат децата си от СУ „Димитър Матевски“, ако Галя Янева не продължи да преподава бъларски език и литуратура от новата учебна година. В четвъртък сутрин предстои нова среща с директорката.

ПловдивПрес припомня, че преди дни подобен казус възникна с учителка в СУ „Паисий Хилендаски“.
Ученици от 11 „б“ клас и техни родители се обявиха срещу пенсионирането на учителката по математика Дора Стоянова, която е и класен ръководител. В подписка до директора, до Регионалното управление по образование, Министерството на образованието те настояха преподавателката да остане още една година, за да изведе випуска.

Родители обявиха пред ПловдивПрес, че директорът Илия Къртев е обещал да назначи Дора Стоянова наесен на граждански договор. Ако не бъде спазено обещанието, учениците ще организират протести.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...